Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Dictatura gastronomică – superba carte a lui Bacalbaşa cu 1501 reţete de la 1935

Dictatura gastronomică este o carte de referință pentru bucătărie. Nu zic bucătărie românească (nici măcar nu știu dacă există așa ceva, recunoscută la nivel de specialiști…), ci doar bucătărie.

Pentru că cele 1501 de rețele pe care le găsiți în această carte sunt ”uoauuuuu” indiferent că ești pasionat de bucătărie (caz în care ai material de lucru la greu) sau dacă ești doar mâncău (caz în care simpla răsfoire a cărții în gâdilă masiv papilele gustative… :D).

Constantin Bacalbașa, autorul, nu a fost bucătar. Dar a fost mâncău. Gurmand. Super-pasionat de a experimenta noul din perspectiva vechiului și vechiul din perspectiva noului.

Pentru el mâncatul era cumva o artă. Pentru că a cunoaște ce mănânci este direct proporțional cu a aprecia ceea ce mănânci. Și a aprecia ceea ce mănânci este direct propoțional cu a te respecta pe tine însuți. Și a te respecta pe tine însuți este direct proporțional cu a trăi un pic mai bine. Sau ceva :)

Printre cele 1501 de rețete din Dictatura gastronomică o să găsiți o grămadă de combinații între mai multe bucătării. Dacă sunteți pasionați de pus în sertarele ordonării pe diferite criterii, o să vă intereseze astfel de chestiuni, desigur. Dar dacă sunteți interesați doar de mâncarea în sine, fără certificat de origine, ca să îi zic așa, cartea este pur și simplu un spectacol.

Să vă dau un exemplu (deloc fortuit, am ales o rețetă de crap cu bere :D).

Scoţi carnea de pe oasele pe care le arunci şi o pui într-o cratiţă cu un strat de ceapă tăiată mărunt, sare, piper, pătrunjel, cimbru, foaie de dafin şi vreo două cuişoare. Presară peste bucăţelele de peşte bucăţele de turtă dulce, apoi toarnă atâta bere cât să acopere peştele. Să fiarbă jumătate de oră.

Atât. Și mai mult nu :)) Cum să nu vrei să te apuci să faci o astfel de rețetă? Măcar de dragul experimentului culinar și tot o faci!

Dictatura gastronomică Ilustrațiile cărții sunt de mare angajament. Totul, de fapt, în carte ne readuce în atmosfera interbelică a României, acea perioadă din istoria noastră care ne-ar fi putut crea un alt destin național dacă nu venea această sincopă oribilă, groaznică și mizerabilă numită comunism…

Dictatura gastronomică este o carte care merită avută în bibliotecă. Și la care să revii permanent. Nu doar pentru curcubeul de rețele găsite acolo (pardon my French…), ci și pentru lansarea, din când în când, în acea Românie, pe care istoria ne-a forțat să o pierdem și pe care o regretăm, căci am fi putut deveni altfel decât ce am devenit…

Cartea Dictatura gastronomică în acest format reeditat se găsește doar în magazinele din rețeaua Penny Market. Dar vă garantez că merită să faceți un drum până la un astfel de magazin doar ca să vă cumpărați cartea.

Așa, ca punere în context, cartea face parte din campania ”100 de ani de România”, una foarte bună, o știți cel mai probabil, cu musiu Cabral care discută cu români în vârstă despre România centenară :)

7 comentarii la “Dictatura gastronomică – superba carte a lui Bacalbaşa cu 1501 reţete de la 1935

 1. Ana P. Reply

  Salut, cat costa Cartea? :D

  • Cristian China-Birta Reply

   Scuze de răspunsul întârziat, dar am fost pe alergătură! Costă 50 de lei și o găsești doar în magazinele Penny Market.

 2. Cristi Reply

  In Galati la Penny Market in toate locatiile vanzatoarele nici macar nu stiu despre ce e vorba – de-i carte sau alt produs. Nici vorba sa apara in aceste magazine. Am umblat sa o cumpar dupa 1 saptamana de la reclamele TV si nimic .Minciuni!

 3. Inya Reply

  Salut! Ma bucur ca ti-a placut cartea! Sunt una dintre cei 6 ilustratori ce au lucrat la ea si pot sa spun ca a fost o experinta unica, m-a bucurat enorm initiativa de a folosi altfel de ilustratii pentru o carte de bucate!

  • Cristian China-Birta Reply

   Felicitări, foarte, foarte, foarte frumoase ilustrațiile! Mi se pare că au prins excelent ideea cărții și a inițiativei per ansamblu :)

   • Inya Reply

    Iti multumesc, Cristian, ma bucur enorm ca a avut asa un succes!

 4. Anda Reply

  Mai exista cartea in magazinele penny ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.