Despre chirurgia oncologică, pe scurt

Despre chirurgia oncologică puteți afla câteva lucruri de bază vizionând interviul pe care l-am realizat cu Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală MedLife. Sau citind mai jos informațiile în sinteză, pe care le-am strâns ca să vă faceți o idee despre subiect.

Ce este chirurgia oncologică

Chirurgia oncologică este chirurgia care se adresează cancerului. Ea este parte a unui complex de măsuri terapeutice menite să lupte cu cancerul. Printre măsuri se regăsesc terapii adjuvante, terapii neadjuvante, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapiei, terapia genică și alte terapii complementare.

Care sunt tipurile de cancer cu cea mai mare incidență

Cancerul de sân este pe primul loc, urmat de cancerul colorectal și de cancerul de col uterin, acestea fiind primele trei tipuri de cancer cu cea mai mare incidență. Toate cancerele de pe aceste prime poziții pot fi prevenite prin măsuri specifice de verificare periodică, prin analize, prin metode imagistice neinvazive (care nu deranjează deloc pacientul), toate aceste pot trage un semnal de alarmă, de la care să se realizeze anumite investigații suplimentare.

Care este scopul intervențiilor din chirurgia oncologică

Intervențiile oncologice au un singur scop: să realizeze excizia totală a tumorii, adică să nu existe tumoare macroscopic intraoperator la momentul finalizării operației (deziderat R Zero). Pornind din acest moment, există un întreg complex de măsuri care să ajute actul chirurgical să obțină eficiență maximă în lupta cu cancerul.

Importanța tehnologici în chirurgia oncologică

Avantajul major pe care l-a adus tehnologia este reprezentat de reducerea agresiunii asupra pacientului, care oricum este asaltat de foarte multe alte măsuri terapeutice, cele mai multe neplăcute. Pentru mare majoritate a afecțiunilor oncologice, tehnologia oferă soluții minim invazive. În momentul de față, aproape orice cancer din organism se poate opera cu metode minim invazive, începând de la esofag până la rect.

Tehnologia a adus confort și pentru chirurg, pentru că în tehnicile minim invazive nu este supus unui efort atât de mare cum este supus într-o chirurgie deschisă, dar mai ales a adus confort pentru pacient, care, când se trezește din operație are doar niște mici incizii, nu acele incizii mari, care îl incapacitează pentru săptămâni sau luni de zile.

Interesul chirurgului în lupta cu cancerul este să obțină tehnologii care să îl ajute să obțină dezideratul R Zero, să aibă satisfacția că la sfârșitul intervenției chirurgicale nu mai există macroscopic tumoare.

chirurgia oncologica

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Despre chirurgia oncologică, pe scurt”

 1. E bine ce zici tu aici, provocarea este ca avem prea putini medici, iar numarul celor bolnavi de cancer este mult prea mare raportat la numarul de medici. Cand gasesti un medic bun oncolog zici ca te-ai intors in timp pe cand se statea la coada pentru ratia de alimente de pe cartela. Trist!

 2. Am suferit 6 interventii chirurgicale, dintre care 5 pentru ca am fost diagnosticat cu un anumit tip de cancer. Stiti de cei am 6 interventii? Pentru ca primele 3 au fost facute gresit. La clinici private. De chirurgi oncologi. E greu sa gasesti un meserias in acest domeniu. Ca si in altele de altfel. Asa ca, mai subtire asa cu articolele care proslavesc astfel de interventii.

  1. Îmi pare rău că ați avut probleme de sănătate. Cum îmi pare rău și că mă acuzați că proslăvesc astfel de intervenții, chiar nu înțeleg de unde ați scos-o pe asta cu proslăvitul. Cât despre linkul către site pe care l-ați lăsat în comentariu, mi-am permis libertatea să îl șterg. Multă sănătate!

 3. sa scrii despre chirurgie oncologica in 5 paragrafe mi se pare o lipsa de respect fata de cel care vede poate initial doar titlul (asa cum am patit eu. intamplator sunteti in lista mea feedly). chiar si pe scurt nu spuneti nimic nou, gasim informatiile din articol pe wikipedia. de unde am tras eu concluzia (e parerea mea) ca e doar o reclama mascata a lu’ domn’ doctor. Adica tot un fel de proslavire!
  PS1. Eu am pretentii ca atunci cand intru aici sa vad articole de calitate. Altfel, unlike, delete, etc.
  PS2. Cu linkul nu e bai, a intrat din cauza lu’ „autocomplete”. De data asta am avut grija sa nu deranjez.

  1. Dacă dumneavoastră considerați asta, îmi asum riscul de unlike, delete etc. Ba chiar vă invit să o faceți. Pentru că, e clar, suntem din universuri diferite și nu o să mă pot ridica niciodată la înălțimea așteptărilor dumneavoastră. Multă sănătate vă doresc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.