Vă tot spun despre bere că nu îngrașă și că are efecte benefice asupra organismului. Și nu pentru că mi-ar plăcea berea (ceea ce nu e departe de adevăr, dar nu asta e ideea), ci pentru că e bine de știut că aceasta nu dăunează sănătății, atunci când e consumată cu moderație, din contră. Și n-o zic eu:
Consumul moderat de bere poate stimula puterea antioxidantă a organismului și nu influenţează greutatea corporală, profilul lipidic și nivelul transaminazelor serice. Concluziile aparțin celui mai recent studiu lansat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, ”Influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ”.
Studiul este realizat de către Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu-Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Potrivit cercetării efectuate de Julien Cherfan,”unele dintre efectele sanogenetice ale berii s-ar datora compușilor antioxidanți (fenolici). După absorbție, fenolii (ex: acidul vanilic, cafeic, siringic) prezenți în mod natural în bere datorită ingredienteler sale – hamei și cereale -, sunt capabili să contribuie la mărirea capacității antioxidante a plasmei.Una dintre caracteristicile fenolilor este aceea că sunt greu solubili în apă, dar foarte solubili în alcoolul pe care berea îl conține, influențându-se astfel absorbția acestora în organism.”
Concluziile rezultate în urma cercetării sunt confirmate și de dr. Corina Aurelia Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție: ”Fiind fabricată exclusiv din apă, hamei și cereale, berea, consumată moderat, poate furmiza, printre altele, substanțe valoroase precum compușii fenolici care intervin în prevenirea sau întârzierea proceselor oxidative. Antioxidanții sunt molecule care au capacitatea de a ajuta organismul uman să lupte cu radicalii liberi (molecule dăunatoare) care pot avea ca efect declanșarea mai multor afecțiuni grave precum: disfuncția endotelială, cardiopatia ischemică și bolile neurodegenerative.”