Conform Legii lui Moore, puterea calculatoarelor se dubleaza la fiecare 18 luni

Notă: Textul de mai jos face parte din seria de texte scrise de participanții la cursul meu#BrandingPesteAsteptari din cadrul excelentei inițiative Școala Flanco. I-am provocat să răspundă la întrebarea ”Cum va arată laptopul cu procesor AMD peste 15 ani” :) Mai jos aveți ce mi-a trimis Bogdan Nicu.

—————

Ceea ce pot sa spun cu certitudine, este ca peste 15 ani laptopurile ce contin componente AMD vor fi extrem de performante, inteligente si complexe.

Ca sa putem face o predictie pentru viitor, este absolut necesar sa privim in trecut. In urma cu 15 ani laptopurile erau mult mai grele, dificil de manevrat, cu un display mic, care avea o rezolutie foarte slaba. De atunci tehnologia a evoluat extrem de mult.

Conform Legii lui Moore, puterea calculatoarelor se dubleaza la fiecare 18 luni. Drept urmare, in 15 ani calculatoare vor fi aproximativ de 10 ori mai performante decat cel mai performant dispozitiv cunoscut in acest moment. Cel mai performant sistem din lume, ce contine procesoare AMD , este capabil sa efectueze 20.000.000 de miliarde de operatii pe secunda.

unnamedTinand seama de cele mentionate mai sus, consider ca singura limita a inginerilor AMD este propria lor imaginatie. In cele ce urmeaza o sa descriu propria mea idee despre laptopul viitorului, proiectat de echipa AMD.

Din punct de vedere al performantei, cu siguranta laptopul viitorului nu va duce lipsa, dar pentru ca un sistem sa fie complet, acest lucru nu este suficient. Consider ca proiectantii AMD se inspira de la natura umana, urmarind sa o inteleaga si sa o integreze in sisteme digitale. In momentul de fata, specialistii IT din intreaga lume cauta sa inteleaga, sa dezvolte si sa integreze cele 5 simturi ale omului ( vizual, auditiv, tactil, gustativ, olfactiv ) intr-un computer digital. Continuand pe acest fir, laptopul viitorului isi va putea dezvolta o „personalitate” proprie, in jurul proprietarului. Va deveni un dispozitiv foarte intim, care la randul lui va fi capabil sa inteleaga omul. Un exemplu sugestiv este filmul science fiction, „Her”, regizat de Spike Jonze ( in acest film regizorul reuseste sa surprinda o apropiere „umana” intre individ si tehnologie ).

Pe de alta parte, observam tendinta inginerilor de a integra cat mai multe sisteme independete intr-unul singur. Inginerii AMD vor fi capabili sa dezvolte un dispozitiv, de dimensiunile unui telefon mobil, capabil sa proiecteze holograme manipulate printr-o tehnologie asemanatoare, ca principiu de functionare, cu cea touchschreen. Momentan exista dezvoltata o tehnologie pe baza de holograme si poate sa proiecteze o tastatura holografica complet funtionala.

Inchei prin a spune ca, tehnologia dezvoltata de AMD, cu siguranta va fi exceptionala, evoluand zi de zi in proportii din ce in ce mai mari, atata timp cat noi, oamenii, vom tine pasul cu ea si o vom intelege.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)