De ce vă recomand să apelați la second opinion când aveți probleme de sănătate

În ultima jumătate de an am trecut prin niște clipe cumplite, cauzate de o problemă de sănătate în familie. Cine nu a pățit de astea este greu să înțeleagă pustiirea de suflet pe care o simți când vezi că lumea ta, așa cum îți place ție să fie, parcă se prăbușește și te răvășește. Și înțelegi că vremelnicia omului nu este o chestiune de ”dacă”, ci una de ”când”. Și mai înțelegi că în viață este mult mai greu să nu te bucuri de clipele frumoase decât să îți pară rău că ele s-ar putea să nu mai vină…

Au fost clipe în care am simțit umilința profundă. De fapt, în engleză sună mai bine: humbleness. Care înseamnă o umilință plină de respect. Și de înțelegere a dimensiunilor mici ale omului. Și de apreciere teribilă a clipelor frumoase care au fost și, mai ales, ale celor care urmează să vină.

IMG_7720Am întâlnit doctori care mi-au redat speranța în sistemul medical românesc. Și care m-au ajutat să trec mai ușor peste acele momente. Mulți mi-au spus că am avut noroc și că, în realitate, lucrurile sunt foarte urâte prin spitalele românești. Așa știam și eu. Din fericire, nu m-am lovit prea mult de ele.

Am avut mare încredere în doctorii români. Dar, pentru că era vorba despre o decizie majoră de sănătate, am vrut să aflu cât mai mult, să înțeleg cât mai bine. Așa că am apelat la Intermedicas, despre care știam de la o prietenă (căreia chiar îi mulțumesc din suflet pentru ajutor!). Care oferă servicii medicale de second opinion. Care-i faza cu ele?

Să presupunem că tu sau cineva drag ție a fost diagnosticat cu o boală gravă sau un tratament care te face să ridici sceptic din sprânceană, cum ar fi o recomandare de chirurgie. Ce faci în acest moment? Poți să mergi pe mâna primului om în halat care, probabil, pe lângă tine mai are alte zeci de consultații și programări, este presat de timp și, nu neapărat din cauza lipsei de profesionalism sau incompetenței, pune un diagnostic eronat. O altă variantă este consultarea unei a doua opinii medicale care, pe afară, este destul de populară, chiar acoperită de unele companii de asigurări medicale.

Această a doua opinie medicală înseamnă consultarea unui alt medic specialist în privința unei probleme (medicale). Dar acest specialist este de găsit la o clinică de nișă sau o clinică de second opinion medical. Indiferent că e vorba de tine, de copilul tău, de mama sau bunica ta, ai nevoie să înțelegi problema medicală, să știi ce te așteaptă și să poți alege cea mai bună modalitate de tratament. Dacă mai pui la socoteală și zicala “două capete gândesc mai bine decât unul singur”, ne prindem și singuri cât de important este acest serviciu.

IMG_7770În fond, care este cel mai “grav” lucru care se poate întâmpla dacă consulți părerea unui al doilea specialist? Rupi un pic din timpul tău și diagnosticul inițial este confirmat, cel puțin pornești la drum cu certitudinea că “măh, am făcut tot ce îmi stă în putință. Sunt sigur că asta trebuie să fac mai departe“.

Atunci când căutăm să ne cumpărăm o mașină nouă, cu toții studiem piața, internetul, părerile prietenilor la o bere. Când căutăm o nouă locuință vorbim cu unu-doi-trei agenți imobiliari și după o atentă cercetare alegem ce este potrivit pentru noi. De ce nu am face la fel și când vine vorba de sănătate? După cum a rezultat și din cercetarea noastră,  realizată în parteneriat cu Intermedicas, prima clinică de second opinion din România,  atunci când românii se confruntă cu o problemă medicală dificilă, 71% dintre ei ar solicita o a doua părere, 32% ar căuta pe internet, în vreme ce doar 17% ar avea încredere în părerea primului medic.

Până una, alta, vă urez să nu aveți nevoie să luați astfel de decizii. Dar, dacă pârdalnica asta de viață vă aduce în astfel de situații, gândiți-vă la second opinion. Ca să fiți siguri că luați cea mai bună decizie. Ca să fiți siguri că ați făcut tot ce era omenește posibil. Și ca să vă bucurați încă mulți ani de cei dragi :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “De ce vă recomand să apelați la second opinion când aveți probleme de sănătate”

  1. Pingback: Ce este un Personal Health Assistant

  2. Pingback: De ce vă recomand să apelați la second opinion

  3. Pingback: Boala omului modern, durerile de spate – ce facem și ce ar trebui să facem

  4. Pingback: Cum se ”oblojesc” românii pe google - Cristian China Birta

  5. Pingback: Cam așa arată turismul medical în România - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.