Teodor Pop, JazzyBIT: „Dacă unul dintre noi se va retrage, trupa asta va înceta să existe”

Jazz TM, ziua întâi. „Aha, hai că încep aceşti latino-jazzeri„, aud o voce în spatele meu. Mă întorc cumva încruntat şi văd un domn înspre 50 de ani, cu un zâmbet mare pe faţă, care dădea încetişor din cap, parcă atincipând ritmurile care vor începe să se audă de pe scenă. Simte că îl privesc şi îmi face complice cu ochiu. Îi răspund cu un zâmbet şi cu o înclinare discretă a capului. Eram pe aceeaşi felie: ştiam că o să ne placă ce o să ne cânte timişorenii de la JazzyBIT.

„Latino-jazzeri”. Aşa le-a spus domnul cu pricina. M-a amuzat definiţia. Pentru că, deşi îi ştiam pe cei de la JazzyBIT şi am decis cu multă vreme în urmă că îmi plac, nu m-am gândit să îi cataloghez aşa. Chiar şi Teodor Pop, pianistul trupei, cu care m-am aşezat la o cafea la o discuţie, a râs când a auzit definiţia. „Nu ne considerăm aşa, dar clar avem influenţe din zona aia, aşa că e ok„, mi-a spus el.

Îl întreb dacă a fost o decizie „strategică” să cânte mixtura de stiluri pe care o cântă sau aşa a ieşit. „Hai să îţi spun altfel: suntem trei în trupă, fiecare cu personalitate puternică, aşa că fiecare ne aducem stilul. Este foarte important faptul că suntem prieteni. Ba, mai mult, îţi spun de pe acum că, dacă unul dintre noi se va retrage, trupa asta va înceta să existe„, zice Teodor, pe un ton categoric.

jazzyBITFull-time jobs, full-time jazz

Colegii săi sunt Mihai Moldoveanu la bass şi Szabó Csongor-Zsolt la tobe. La prima repetiţie la care s-au strâns, în 2011, au făcut 7 piese, atât de bine s-au legat lucrurile între ei. După care, deşi au trecut printr-un moment delicat, cu unul dintre ei grav bolnav, pe 2 februarie 2012 au avut primul concert, în Timişoara. „Am avut nişte emoţii teribile atunci. Dar am rămas impresionaţi de cum am fost primiţi de publicul timişorean. Acum mă uit la cum am cântat şi aş avea să reproşez că nu am avut mai mult feeling, deşi tehnic a fost unul din cele mai bune concerte ale noastre„, râde Teodor.

A urmat o serie de concerte prin ţară şi prin străinătate, la Festivalul de la Târgu Mureş, la Jazz Sibiu, la Roland Festival, la Green Hours, Jazz TM, Gărâna Jazz Festival şi în alte multe ocazii. „Pe 25 iulie o să cântăm la Tuscia in Jazz, în Italia, unde am fost selectaţi şi pentru Jimmy Woode European Jazz Award„, spune el. Au fost selectaţi, alături de alte 8 trupe, din 400 de trupe din toată lumea. „Dacă am primi un premiu acolo, aş dansa de bucurie„, adaugă râzând.

Teodor şi Mihai lucrează full-time. În IT. Aşa că repetiţiile le pot face doar seara, după program. „Teoretic am putea spune că e o problemă, dar practic să ştii că aşa, pentru că ştim că avem foarte puţin timp la dispoziţie, ne mobilizăm mai bine, suntem mai eficienţi„, spune el. Îl întreb dacă o să vină vreme să trăiască doar din muzică. Ezită un pic şi îmi răspunde PRistic: „O să vedem. Deocamdată mergem înainte aşa, pentru că le putem gestiona pe toate chiar bine„.

Primul album vândut în 500 de exemplare

FLVN3885Pe 2 februarie 2014, au scos primul album, „Touch the sky”. Au vândut până acum peste 500 de albume, dintre care unele online (aşa l-am cumpărat şi eu – n.m.). L-am întrebat dacă lucrează cu o casă de discuri şi dacă au impresar. „Nu, ne descurcăm noi, independent. Spre exemplu, albumul l-a înregistratla în studioul celor de la Blazzaj. În plus, fiecare avem responsabilităţile noastre în trupă, aşa că ştim clar ce avem de făcut„, zice Teodor. Face o pauză şi adaugă: „Unii spun că eu sunt liderul trupei, dar nu este adevărat. JazzyBIT nu are nici un lider, toţi suntem egali, tocmai de aceea suntem atât de uniţi„.

Au în plan lansarea unui canal de YouTube, unde să pună doar înregistrările în care sună bine, „aşa cum vrem noi să ne audă lumea„. Ţine să precizeze că siteul a fost realizat de Alexandra Ardelean, la fel şi grafica albumului.

În timp ce vorbeam, apare în backstageul Jazz TM şi Csongor. Îmbrăcat la patru ace. Mă apuc să fac mişto de el: „bre, te duci la nuntă sau ce?„. „Ne, am avut licenţă„, îmi răspunde el. Mă vede că ridic sprânceana şi zice: „La tobe„. După o mică pauză, cu un zâmbet şmecheresc: „Am luat 10„.

Mă întorc înspre Teodor şi îl văd amuzat. Şi cumva mândru de colegul lui. Şi am înţeles ce vrea să spună cu prietenia dintre ei. Ocazie cu care mi-am dat seama şi de ce îmi place cum sună JazzyBIT: sună a „împreună” :)

JazzTM este un festival organizat de Primăria Municipiului Timişoara şi produs de PLAIParteneri media: Jazz CultureMuzica de VestMixtopia şi Observator Cultural.

Sursa foto: jazzyBIT.ro şi Flavius Neamciuc.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Teodor Pop, JazzyBIT: „Dacă unul dintre noi se va retrage, trupa asta va înceta să existe””

  1. Pingback: Recomandare: Concert Teodor Pop, 26 octombrie, Jazz Book - Cristian China Birta

  2. Pingback: Băieții de la JazzyBit scot un nou album: Horizon - Cristian China Birta

  3. Pingback: Proaspăt lansat: Albumul ”Horizon” de la timișorenii JazzyBit - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.