La TIFF 2014 am descoperit o actriţă excelentă: Franziska Weiss

– Sicrie albe aveţi? – întreabă mama, care se pregăteşte să îşi îngroape fiica. Domnul de la pompele funebre îi arată câteva exemple într-un catalog. – Vreau ceva mai sofisticat, nu aşa de simplu. Domnul întoarce câteva pagini din catalog şi îi arată câteva modele extravagante. – Vreau să ne-o amintim pe Maria aşa pură cum era, pentru că ea trebuie beatificată pentru sacrificiul ei – şi mama începe un discurs îngrozitor, preamărind moartea fiicei sale, care a plecat acum în ceruri. Se opreşte brusc şi începe să plângă, frângându-se toată…

Scena de mai sus are loc pe finalul filmului „Patimile Mariei”, regia Dietrich Bruggemann, văzut aseară la TIFF 2014. A fost, pentru mine, The Scena filmului. În care, dacă mai era cazul (având în vedere că mi-a plăcut cum a pus problema şi până atunci în film), Franziska Weiss (mama) mi-a confirmat că este o mare, mare actriţă. Şi, aşa cum se întâmplă îndeobşte în cazul marilor actori, m-a făcut foarte curios şi vreau să o văd în mai multe filme.

„Patimile Mariei” este un film interesant. Nu ca intensitate a sentimentelor pe care ţi le trezeşte. Sau, mă rog, nu aşa funcţionează chestiunea la mine. Căci sunt imposibil de impresionat când vine vorba despre imbecilitate de sorginte religioasă (familia din centrul filmului este una de dreaptă credinţă sau ceva, pentru care Roxette este muzică satanică), pentru că am trecut de ceva anişori de acel punct în care astfel de cretinisme reuşeau să mă enerveze. Acum le ignor, căci ştiu că nu poţi schimba nimic la oamenii ăştia.

Mi-a plăcut ideea regizorului de a echivala cele 14 momente ale Drumului Crucii cu 14 momente din viaţa Mariei, o adolescentă căreia familia şi popa îi toarnă în cap abureli de astea religioase cu sacrificii and shit, care într-un final duc la moartea asumata a fetei, un fel de sinucidere prin renunţarea la viaţă, dacă vreţi.

Filmul nu a reuşit să mă ţină tensionat pe tot parcursul lui. Pentru că, dat fiind contextul în care se întâmpla ce se întâmpla, a fost nevoie de multe scene cu umplutură religioasă, care pe mine m-au cam plictisit. Dar, presupun, în cazul celor pentru care „scrie în Biblie” înseamnă mult mai multe decât pentru mine feelingul este cu totul altfel.

Interesant film, oricum. Merită văzut şi de cei care – aşa cum spunea Luis Landero – sunt, asemeni mie, nişte atei, dar nişte atei nepracticaţi, căci şleahta asta (în care mă includ lejer şi pe mine) poate vedea, din nou, cât de imbecilizatoare este religia administrată precum perfuzia, „ia de aici, taci şi nu comenta, că eşti păcătos de când te-ai născut, deci suferă!„. Cum, cred, va fi tulburător pentru cei cu credinţa la purtător, cum ar veni.

Oricum, repet, Franziska Weiss este motivul pe care vă recomand cel mai tare să mergeţi să vedeţi filmul. O mare, mare actriţă.

weiss

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “La TIFF 2014 am descoperit o actriţă excelentă: Franziska Weiss”

  1. Pingback: Filmul "Patimile Mariei" promovat printr-o modalitate inedită - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.