Când am primit prima dată mailul de la Cristina Niţă, am zis că ceva nu e în regulă, că nu are cum (aşa gândea creieraşul meu îmbuibat de auto-suficienţă şi de clişeu cetăţenesc indeiferent văzut de multe ori la modul masiv) să se întâmple aşa ceva, câţiva nebuni frumoşi să cheltuiască bani, timp, resurse, nervi (toate ale lor, proprii şi personale, cum ar veni) ca să facă un bine unor necunoscuţi. Doar pentru că acesta este visul lor. Visul, da? Mi-am exprimat îndoiala la început. Dar după ce am aflat mai multe despre ceea ce fac aceşti oameni, m-am declarat fan al iniţiativei şi mă declar în continuare. Şi vă invit şi pe voi, dacă vă emoţionează cât de cât ce fac ei, să veniţi alături de mine să îi susţinem, să ne arătăm aprecierea faţă de ei.
Împreună pentru Sănătatea Rurală este o iniţiativă excepţională. De-a dreptul excepţională. În care câţiva tineri studenţi la medicină, medici rezidenţi şi specialişti pleacă prin sate şi comune pentru a oferi consultaţii gratuite. Am scris despre ce au făcut în comuna Dobroteşti, Teleorman. Mai jos vedeţi ce au făcut în comuna Melineşti, Dolj (mulţumesc, Rareş, pentru că ai răspuns apelului meu!).
În weekendul 29 – 30 iunie, aceşti oameni minunaţi o să fie în comuna Tudor Vladimirescu din Galaţi. Şi o să ofere consultaţii gratuite. Îi rog pe toţi cei din zonă, care îmi fac onoarea să mă citească, să anunţe pe blog, pe facebook, pe unde mai pot că echipa Împreună pentru Sănătatea Rurală vine în Galaţi şi să salutăm împreună această iniţiativă. Este, cred, un minim gest de apreciere pe care putem să îl arătăm acestor vedete adevărate şi necunoscute ale României.
Mai jos aveţi un fel de „raport” despre cum a fost deplasarea în comuna Melineşti, judeţul Dolj. Mulţumesc, din nou, Cristinei Niţă pentru informaţiile pe care mi le trimite şi miliarde de felicitări tuturor celor din echipă. Rămân fanul vostru devotat!
Nr persoanelor consultate in total : aproximativ 300
Analize : sange capilar – colesterol, trigliceride, glicemie – 220 persoane dintre care analize + examen clinic pe aparate si sisteme – 180 persoane
Unii dintre acestia au trecut si pe la:
Cardiologie: 83 de persoane
Ecografie : 87 persoane
Oftalmologie: 96 de adulti si 19 copii
Pediatrie: 38 copii
Câteva declaraţii ale studenţilor medicinişti (fotografiile sunt luate de pe pagina de facebook a iniţiativei)
Cristina Fota, studenta in anul V
La pediatrie, cei mici erau destul de investigati de catre doamna doctor de familie. Cu toate acestea am vazut multe cazuri de rahitism, giardioza, infectii respiratorii, o fetita cu retard care fusese institutionalizata pana la 1 an si jumatate, dar care era integrata in scoala, iar familia de care a fost adoptata se purta foarte frumos cu ea si au ajutat-o sa recupereze mult.
Nu stiu daca sunteti constienti, dar oamenii de acolo au apreciat enorm prezenta noastra. Eu am apucat sa vorbesc cu mai multi localnici care erau foarte multumiti si incantati nu doar de investigatiile pe care le-am facut si care in Craiova costa foarte mult (ex: ecografie, 100 lei), ci si de faptul ca toata lumea vorbea frumos cu ei si ii trata cu respect.
Cornelia Florescu, studenta anul V
Si eu va multumesc pentru experienta asta, cred ca fiecare student la medicina ar trebui sa treaca prin ea pentru a lua contact cu un chip ceva mai trist (decat cel vazut in spitalele din Bucuresti) al neputintelor sistemului medical romanesc. Pe langa experienta de ordin social, e si cea de ordin profesional. In spitale fiecare pacient e internat pentru ca are o patologie, eventual ne-o mai si sopteste insusi pacientul sau ne pune in brate un teanc de analize. Aici aproape toate cazurile au pornit de la zero. A fost un bun exercitiu de diagnostic diferential intreaga experienta pe care am avut-o la examen clinic.
Ghinea Ioana, studenta in anul IV
Pentru mine este surprinzator sa vad cum in fiecare localnic palpaie increderea ca doctorul poate intr-adevar sa-i ia cu mana toata durerea. Si chiar daca nu este intotdeauna asa, satenii pleaca multumiti la casele lor. Si astfel, cand soarele apune peste sat si linistea serii coboara pe furis, sufletul se umple de o lumina tainica. Inchizi ochii si-ti apar rand pe rand fete imbatranite, obosite, aspre, dar imblanzite parca de o bucurie ascunsa. Te pierzi usor in visare ,iar a doua zi o iei de la capat parca mai plin de incredere. Acum stii ca fiecare gand bun creste, se transforma, devine un bine general. Devine un zambet!
Şi două declaraţii din partea medicilor specialişti şi rezidenţi
Radu Lucian Dumitru
Medic Specialist, Laboratorul de Radiologie, Imagistica Medicala si Radiologie Interventionala, Institutul Clinic Fundeni
Asistent Universitar UMF Carol Davila
In primul rand vreau sa spun ca admir initiativa voastra si energia care o depuneti in cadrul proiectului pentru a face ca o editie la care sunt consultati 200 de pacienti sa para un lucru banal. La fel e de admirat faptul ca desi e un minisistem medical improvizat, pacientul odata ajuns pe mainile voastre are un traseu bine stabilit- consult clinic, investigatii paraclinice si de specialitate, lucru care poate parea evident, dar in conditiile unui spital mare e greu de infaptuit, deci felicitari si la capitolul asta. Si daca tot suntem la capitolul felicitari, nu am cum sa nu amintesc faptul ca de multa vreme nu am mai vazut foi de observatie asa bine facute, sper sa nu va dispara pasiunea odata cu intrarea in rezidentiat.
Fara indoiala, lucrul direct cu pacientul, cu o minima supraveghere din partea “seniorilor”, e o oportunitate care e foarte greu de gasit in sistemul de invatamant medical, asa cum e gandit la ora actuala.Trecand de la lucrul intr-un spital universitar mare, unde desi vedem un numar la fel de mare de pacienti, la a te adresa unei comunitati mici de oameni, unde asistenta medicala disponibila este precara, e o provocare. Dar dincolo de asta, ai timp si disponibilitate sa te apropii de oamenii pe care ii consulti; le poti asculta micile istorii de viata, povestile despre copii indepartati care muncesc cine stie pe unde, despre singuratatea batranetii, intr-un cuvant poti avea empatie. Nu stiu daca asta te face un medic mai bun, dar imi place sa cred ca face o diferenta.
E pacat insa ca o initiativa ca IPSR nu are inca sustinerea mediatica de care ar avea nevoie – poate pe viitor lucrul asta va aduce mai multi sponsori si va atrage mai mult interesul clinicilor din Bucuresti.
Personal, sunt foarte multumit de calitatea actului medical si sunt sigur ca, cu mai multa sustinere, atat materiala cat si prin implicarea mai larga a autoritatilor si a medicilor (din mai multe specialitati si grade variate de experienta) toata lumea va avea de castigat.
Costin Minoiu, rezident de Imagistica Medicala si Radiologie Interventionala
Este a treia editie la care particip si sunt impresionat de cum a evoluat. Stiu proiectul de cand eram student, doar ca pe atunci erau mai putini voluntari si cu atat mai putini medici care sa se alature.
Andreea Andronache, rezidenta de Pediatrie
Pana acum nu am stiut despre acest proiect si am fost foarte placut surprinsa sa constat ca voi ca studenti faceti niste lucruri concrete sa imbunatatiti sistemul medical.Voi incerca sa-mi fac timp si voi mai merge si in alte caravane.
Ruxandra Marin, rezidenta de ATI
Mi s-a parut ca v-ati organizat foarte bine la fata locului. Nu a lipsit mai nimic din punctul de vedere al actului medical pentru care eram acolo (ma rog in afara de un medic de reumato :)) ), iar voi sunteti extrem de pregatiti si mi-a facut foarte mare placere sa consult cu voi, m-am simtit studenta din nou. Deci cred ca a fost, ca de obicei, benefic pt toti! Oricum sunteti foarte tari si ma bucur ca este lasat proiectul pe maini bune de la un an la altul.
Eu am pus foarte mult suflet „la vremea mea” si mi-ar parea rau sa nu evolueze; si vad o diferenta enorma intre cum aratau editiile organizate de noi si cele organizate acum; ati facut sa creasca IPSR-ul deci trebuie sa va multumesc pentru asta!
3 thoughts on “Vă invit să cunoaşteţi câteva din vedetele adevărate şi necunoscute ale României”
Chiar ca este o initiativa excelenta! Bravo lor si multumim ca ne-ai anuntat despre asta! Dau si eu mai departe :)
Ar fi minunat sa anunti si tu lumea ca exista atfel de oameni :) Merci!
Eu sunt dintre putinii oameni care desi nu sunt sutdenta la medicina , am fost in interior … este minunat ca exista oameni care pe langa consultul pe care il fac pot fi si umani.. pana acum am luat contact doar cu medici acriti care nu mai stiu ce inseamna o vorba buna , ca de fapt poate uneori asta este cel mai mare medicament pe care il poti primit de la medic : un zambet si o mangaiere . Le doresc sa primeasca tot ceea ce astepata : de la salariul care ii ajuta sa traiasca pana la aparatura care uneori lipseste din lipsa fondurilor . Eu stiu ca medicul meu e in familie , il am aproape si sunt mandra ca a participat la proiectul acesta!