Ei nu sunt vedete. Pe ei nu îi vedem toată ziua pe le televizor sau prin paginile ziarelor. Pe ei nu îi vedem pe la evenimente, cerând mereu şi mereu câte ceva celor care sunt încă dispuşi să îi asculte. Pe ei nu îi auzim plângându-se că ţara noastră merge din rău în mai rău şi că nu exstă soluţii. Pe ei nu îi auzind cerând lucruri, ci făcându-le. Căci ei, doamnelor şi doamnilor, sunt aceia cărora trebuie să le mulţumim nu doar pentru că fac ce fac, ci pentru că fac lucruri în locul nostru.
Sunt 12 studenţi medicinişti. Care şi-au propus să mişte lucrurile din loc, să facă ceva. Şi se încăpăţânează să ne arate că se poate. Şi că, aşa cum spunea Brâncuşi, a face nu e greu, greu este să te pui în starea de a face ceva.
Împreună pentru Sănătatea Rurală este un proiect excepţional. În care cei 12 studenţi pornesc într-o caravană prin satele româneşti şi oferă consultaţii gratuite în cadrul unui „spital ambulant”. Adică îşi pun la bătaie benevol resursele de timp, cunoştinţe şi de bani chiar pentru a-i ajuta pe oamenii din mediul rural. Asta în loc să facă altceva, orice altceva. Chapeau!
Nu ştiam despre această iniţiativă excelentă până să primesc un mail de la unul din iniţiatori, Cristina Niţă. Care mi-a spus, foarte simplu că „visul nostru este să ajungem în satele cu totul uitate de lume, acolo unde o consultaţie de bază poate salva viaţa„. Hai să mai citim odată ce spune Cristina: „visul nostru este sa ajungem in satele cu totul uitate de lume, acolo unde o consultatie de baza poate salva viata„.
Acesta este visul lor. Oameni al căror vis este să îi ajute pe ceilalţi, pe cei care altfel nu pot fi ajutaţi. Mă înţelegeţi că m-am înfiorat tot când am citit prima dată aceste cuvinte şi că am încercat să aflu mai multe despre acest proiect. „Vrem sa tragem un semnal de alarma. Catre cine? In primul rand catre cei de langa noi : studenti medicinisti din Bucuresti si din celelalte centre universitare, medici rezidenti si specialisti dar si catre Ministerul Sanatatii. Vrem sa se implice mai multi membri ai sistemului sanitar din Romania in aceasta actiune. Este nevoie!„, mi-a mai spus Cristina în email.
Am întrebat-o ce aş putea face concret să ajut, dincolo de faptul că scriu despre ce fac ei. Iată ce mi-a răspuns.
„Ceea ce ne dorim cel mai mult prin aceasta mediatizare este sa strangem bani pentru un ecograf. Fonduri ca sa ne desfasuram fiecare editie mai obtinem din stanga-dreapta… O ecografie costa intre 50-300 RON. Din punctul nostru de vedere am aduce mult mai multa precizie actului medical pe care il facem daca medicii care ne insotesc ar avea posibilitatea de a evalua persoanele si ecografic. Acest lucru este valabil in special pentru cardiologi. Am intalnit foarte multe persoane cu probleme cardiace la care un examen ecocardiografic ar fi pus diagnosticul de certitudine. Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor pe care le-am intalnit cu probleme mamare sau tiroidiene.
Practic, ceea ce facem noi este sa actionam pe 2 cai: 1. screening al principalelor afectiuni si 2. examen de specialitate al persoanelor care au anumite afectiuni dar care nu isi permit sa ajunga la cel mai apropiat spital din zona sau al persoanelor pe care le suspectam de o afectiune in urma screening-ului. Prin colaborarea cu o companie farmaceutica oamenii pot sa isi cumpere medicamentele la un pret mult mai mic. In plus, in cazul in care gasim persoane care au nevoie de un consult mai amanuntit, incercam sa ii aducem la Bucuresti cu ajutorul medicilor care ne insotesc si uneori cu sprijinul autoritatilor locale. Astfel, incercam sa inchidem lantul.„
În aprilie, Împreună pentru Sănătatea Rurală a împlinit 2 ani de existenţă. Doi ani în care aceşti oameni au ajutat oameni. Fără ca nimeni să le ceară asta, fără să fie obligaţi, doar pentru că aşa au simţit ei. Doi ani în care noi, ceilalţi, nu am făcut mare lucru să îi ajutăm. Poate că a sosit momentul să o facem. Să răspundem apelului lor aşa cum putem fiecare. Să arătăm că aceşti doi ani sunt o lecţie pentru noi. Şi că am înţeles ce avem de făcut. Împreună.
Voi reveni asupra acestui subiect. Dar, până atunci, vă invite să daţi un Like paginii lor şi să scrieţi pe profilurile şi paginile voastre de facebook despre această iniţiativă. Şi, dacă vreţi, să vă schimbaţi câteva zile coverul cu coverul iniţiativei. Eu am făcut-o deja. Şi vă mulţumesc de pe acum că o veţi face şi voi.
Chapeu!
7 thoughts on “Să ne ridicăm în picioare şi să îi salutăm cu respect pe aceşti oameni”
Felicitari pentru campanie!!!
Respect mult pentru toti acesti invingatori!!!
Iti multumim mult Cristian!
Cuvintele noastre sunt de prisos ca sa putem exprima admiratia fata de voi toti, cei care ne-ati raspuns fara ezitare la apel. Stim ca se poate si tocmai de aceea incercam sa nu renuntam.
Sa mai zica cineva ca in Romania nu sunt oameni faini. Asemenea oameni merita tot respectul nostru
Jos palaria!!!
RESPECT!
Problemele in mediul rural sunt multe, iar faptul ca acesti oameni fac ceva clar e extraordinar.
Din circa 2000 de comune din Romania, doar 500 au canalizare (in sec 21!!). Asistenta medicala este clar defectuoasa, drumurile sunt asa cum nu sunt, depopularea este pregnanta.
Felicitari pentru proiect!
Nu înţeleg de ce n-am auzit până acum de aceşti Oameni (cu O mare).
Ministerul de resort n-are urcehi de auzit şi ochi de văzut. N-are cum, a făcut implzie.