23.07.2017

Părerea mea despre cartea lui Marius Ghenea, „Antreprenoriat”

De obicei, când mai îmi dau cu părerea despre o carte, o fac în Republica Culturală Chineză. Numai că uneori se potriveşte mai bine să scriu câteva rânduri aici pe chinezu.eu. Unul din aceste „uneori” este şi ce am de spus despre cartea lui Marius Ghenea – „Antreprenoriatul – Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri„.

Pe scurt: o recomand categoric spre citire. Pentru cei care o ard la modul serios cu antreprenoriatul, fireşte.

Pe lung: aveţi mai jos.

Am spus mereu că mă lasă aproape rece teoreticienii care îţi spun cum să faci lucruri pe care ei nu le-au făcut niciodată. Pentru că nu au ştiut cum sau pentru că nu îi ţine grisina (atenţie, aceasta este o nouă expresie marca chinezu, pe care o să o folosesc de acum înainte) să le facă. De partea cealaltă, mă încălzesc acei practicieni care îţi spun mai puţin cum să faci, cât cum au făcut ei, iar tu înţeleg cât poţi şi cât vrei din ce îţi spun ei. Din această ultimă categorie face parte şi Marius Ghenea.

Este de prisos să vă spun câte ceva despre calitatea literară a rândurilor scrise de Marius în „Antreprenoriat„. Căci aceasta nu este o creaţie literară, nici pe departe. Altceva este important la ce scrie el acolo, nu metafore şi stilul elegant şi alte de alea. Sigur că putem găsi tot felul de valenţe stilistice şi în expresia „1 milion de euro”, dar bine am face să ne focusăm pe exact ce ne transmite această expresie, adică fix 1 milion de euro. Şi aşa să citim această carte, nu cu dicţionarul de metope şi sinecdoce lângă noi.

Marius ne povesteşte, practic, prin ce a trecut el, paşii pe care i-a făcut să ajungă la nivelul la care este. Sigur că îmbracă totul într-o poleială (nu în sensul rău) didactică, pentru că este folosită de domnul profesor, de această dată, Ghenea pentru studenţii cărora le predă ce ştie el la MBA. E buna abordarea asta, pentru că are un sistem simplu de înţeles şi o structură prin care poţi să te plimbi lejer, dacă alegi, spre exemplu, să nu citeşti despre istoria antreprenoriatului şi să treci direct la surse de finanţare. Din această perspectivă, cartea este un manual de antreprenoriat aplicat, nu de ăla teoretic gen „să faci cum îţi spun eu, nu cum nu am făcut eu”.

Nu trebuie să sărim nici în barca celor care consideră „Antreprenoriat” ca pe o carte autobiografică sau ceva de genul. Căci nu este. Nici pe departe. Sigur că tot ce zice Marius acolo reprezintă crâmpeie (scuzaţi termenul, aşa mi-a venit) din experienţa sa. Dar doar cea de business. Există şi anumite tuşe umane, ca să le zic aşa, dar doar pentru a potenţa informaţia de pe zona antreprenorială, căci, desigur, în ciuda zvonurilor, şi antreprenorii sunt oamenii. Unii chiar foarte oameni :)

Cel mai probabil că 9 din 10 oameni care citesc această carte nu o să se apropie de performanţa antreprenorială a lui Marius Ghenea. Dar va fi acea o persoană care va reuşi. Căci, dacă îmi permiteţi, „Antreprenoriat” este scrisă pentru acea persoană. Sau nu, rectific, este citită cu adevărat de acea persoană care va reuşi. Şi înţeleasă.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Cu ce au rămas agențiile după Social Media Snow Camp

Aşa se începe anul bine, cu un concert cu mega-artişti!

13 comentarii

 1. vineri, 28 decembrie 2012, 08:47

  E o placere sa il asculti..Cand a fost in BM cred ca a fost singurul care a reusit sa tina audienta in priza pe parcursul speechului :)

  Răspunde
  • marți, 16 aprilie 2013, 03:46

   Foarte bine punctat Chinezu!
   O carte practica.
   Citesc din ea in fiecare saptamana pentru ca sunt mai apropiat de domeniu.
   L-am intalnit si pe dl Ghenea de mai multe ori la Iasi, la mai multe evenimente: este un profesionist! Mi-a dat sfaturi de aur!
   Iti multumim pentru recenzie Chinezu!

   Răspunde
   • kate
    miercuri, 13 mai 2015, 15:00

    Bre, Lucian, credeam ca numa’ din Biblie se citeste asa, periodic, insperanta unei revelatii…

    Răspunde
 2. vineri, 28 decembrie 2012, 08:58

  pare interesanta cartea:)daca ai scris despre ea, cu siguranta se merita.

  Răspunde
 3. vineri, 28 decembrie 2012, 09:11

  Am citit cartea inca de cand a lansat-o . Este buna, merita citita mai ales de cei care nu au mai citit deja inca 10 carti de genul asta. Felicitari ca a scris carte…in primul rand. Avem nevoie de si mai multe astfel de carti scrise de oameni de succes de pe meleagurile noastre. Eu am tot citit povestile si povetele celor din America dar de….America nu este Romania :) Iar unii carcotasi vor aprecia si vor lua mai in serios cartea lui Marius Ghenea decat pe cele ale lui Jack Welch sau Brian Tracy

  Răspunde
 4. vineri, 28 decembrie 2012, 09:55

  A mea e cu dedicatie pentru Haotik pe ea semnata de autor. Si e o carte foarte buna chiar si pentru cei care cred ca stiu deja multe lucruri de acolo.

  Răspunde
 5. vineri, 28 decembrie 2012, 10:22

  O carte de citit musai cu pixul in mana dreapta si cu mintea burete.

  Răspunde
 6. vineri, 28 decembrie 2012, 16:07

  Sună bine, am avut ocazia să mi-o recomande chiar el atunci cândq a apărut. O persoană deosebită :)

  Răspunde
 7. vineri, 28 decembrie 2012, 20:38

  Am citit-o si pot spune ca e una dintre cele mai bune carti adresate atat antreprenorilor la inceput de drum cat si celor care vor sa aprofundeze anumite lucruri.

  Marius Ghenea e clar printre cei mai buni antreprenori si investitori de tip business angels.

  P.S. Ma gandeam sa fac un concurs – ceva – pe blog – unde premiul sa fie aceasta carte. Ar fi cineva interesat?

  Răspunde
 8. vineri, 28 decembrie 2012, 23:49

  Nu am citit cartea, insa prezentarea ma face sa cred ca merita sa fie cumparata si studiata. Mai ales ca Marius Ghenea este unul din oamenii de succes de la noi.

  Răspunde
 9. sâmbătă, 29 decembrie 2012, 12:33

  […] a cartii “Antreprenoriat” publicata pe blogul lui Chinezu, mi-a placut mult, o gasiti aici. Ca sa vedeti cu ce se ocupa un blogger serios in perioada dintre Craciun si Revelion… Lasand […]

  Răspunde
 10. luni, 7 ianuarie 2013, 10:18

  Zi 99 din 100 oameni nu se vor apropia de el (mai ales fara politica and stuff) si te apropii de adevar.
  Cartea e foarte ok, da

  Răspunde
 11. BALU IULIAN
  duminică, 22 septembrie 2013, 09:02

  Sunt mare admirator al D.lui Ghenea

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *