Părerea mea despre cartea lui Marius Ghenea, „Antreprenoriat”

De obicei, când mai îmi dau cu părerea despre o carte, o fac în Republica Culturală Chineză. Numai că uneori se potriveşte mai bine să scriu câteva rânduri aici pe chinezu.eu. Unul din aceste „uneori” este şi ce am de spus despre cartea lui Marius Ghenea – „Antreprenoriatul – Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri„.

Pe scurt: o recomand categoric spre citire. Pentru cei care o ard la modul serios cu antreprenoriatul, fireşte.

Pe lung: aveţi mai jos.

Am spus mereu că mă lasă aproape rece teoreticienii care îţi spun cum să faci lucruri pe care ei nu le-au făcut niciodată. Pentru că nu au ştiut cum sau pentru că nu îi ţine grisina (atenţie, aceasta este o nouă expresie marca chinezu, pe care o să o folosesc de acum înainte) să le facă. De partea cealaltă, mă încălzesc acei practicieni care îţi spun mai puţin cum să faci, cât cum au făcut ei, iar tu înţeleg cât poţi şi cât vrei din ce îţi spun ei. Din această ultimă categorie face parte şi Marius Ghenea.

Este de prisos să vă spun câte ceva despre calitatea literară a rândurilor scrise de Marius în „Antreprenoriat„. Căci aceasta nu este o creaţie literară, nici pe departe. Altceva este important la ce scrie el acolo, nu metafore şi stilul elegant şi alte de alea. Sigur că putem găsi tot felul de valenţe stilistice şi în expresia „1 milion de euro”, dar bine am face să ne focusăm pe exact ce ne transmite această expresie, adică fix 1 milion de euro. Şi aşa să citim această carte, nu cu dicţionarul de metope şi sinecdoce lângă noi.

Marius ne povesteşte, practic, prin ce a trecut el, paşii pe care i-a făcut să ajungă la nivelul la care este. Sigur că îmbracă totul într-o poleială (nu în sensul rău) didactică, pentru că este folosită de domnul profesor, de această dată, Ghenea pentru studenţii cărora le predă ce ştie el la MBA. E buna abordarea asta, pentru că are un sistem simplu de înţeles şi o structură prin care poţi să te plimbi lejer, dacă alegi, spre exemplu, să nu citeşti despre istoria antreprenoriatului şi să treci direct la surse de finanţare. Din această perspectivă, cartea este un manual de antreprenoriat aplicat, nu de ăla teoretic gen „să faci cum îţi spun eu, nu cum nu am făcut eu”.

Nu trebuie să sărim nici în barca celor care consideră „Antreprenoriat” ca pe o carte autobiografică sau ceva de genul. Căci nu este. Nici pe departe. Sigur că tot ce zice Marius acolo reprezintă crâmpeie (scuzaţi termenul, aşa mi-a venit) din experienţa sa. Dar doar cea de business. Există şi anumite tuşe umane, ca să le zic aşa, dar doar pentru a potenţa informaţia de pe zona antreprenorială, căci, desigur, în ciuda zvonurilor, şi antreprenorii sunt oamenii. Unii chiar foarte oameni :)

Cel mai probabil că 9 din 10 oameni care citesc această carte nu o să se apropie de performanţa antreprenorială a lui Marius Ghenea. Dar va fi acea o persoană care va reuşi. Căci, dacă îmi permiteţi, „Antreprenoriat” este scrisă pentru acea persoană. Sau nu, rectific, este citită cu adevărat de acea persoană care va reuşi. Şi înţeleasă.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

15 thoughts on “Părerea mea despre cartea lui Marius Ghenea, „Antreprenoriat””

  1. Foarte bine punctat Chinezu!
   O carte practica.
   Citesc din ea in fiecare saptamana pentru ca sunt mai apropiat de domeniu.
   L-am intalnit si pe dl Ghenea de mai multe ori la Iasi, la mai multe evenimente: este un profesionist! Mi-a dat sfaturi de aur!
   Iti multumim pentru recenzie Chinezu!

 1. Am citit cartea inca de cand a lansat-o . Este buna, merita citita mai ales de cei care nu au mai citit deja inca 10 carti de genul asta. Felicitari ca a scris carte…in primul rand. Avem nevoie de si mai multe astfel de carti scrise de oameni de succes de pe meleagurile noastre. Eu am tot citit povestile si povetele celor din America dar de….America nu este Romania :) Iar unii carcotasi vor aprecia si vor lua mai in serios cartea lui Marius Ghenea decat pe cele ale lui Jack Welch sau Brian Tracy

 2. Am citit-o si pot spune ca e una dintre cele mai bune carti adresate atat antreprenorilor la inceput de drum cat si celor care vor sa aprofundeze anumite lucruri.

  Marius Ghenea e clar printre cei mai buni antreprenori si investitori de tip business angels.

  P.S. Ma gandeam sa fac un concurs – ceva – pe blog – unde premiul sa fie aceasta carte. Ar fi cineva interesat?

 3. Pingback: Marius Ghenea - Blog

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.