Rezervă-ți loc în program pentru ziua 8 de TIFF

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Lansări de carte și DVD, proiecții speciale, o întâlnire cu Ion Caramitru la TIFF Lounge (ora 17.00) și aniversarea unuia dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile sunt câteva dintre evenimentele de neratat ale zilei de vineri, 8 iunie, la TIFF 2012.

Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu și Dan Pița), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, își sărbătorește cea de-a 40-a aniversare la TIFF. Pelicula va avea parte de o proiecție specială vineri, 8 iunie, ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului Dan Pița (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actriței Ursula Woltz și a actorului Mircea Diaconu.

Filmul a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii. Nunta de piatră se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, și a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Nunta de piatra
Nunta de piatra

Tot vineri, de la 22.45, la Cinema Florin Piersic, publicul va avea ocazia să o întâlnească pe celebra actriță Geraldine Chaplin, la proiecția filmului În oraşul fără limite (r. Alberto Hernandez), organizată în onoarea ei. Fiica lui Charlie Chaplin va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj. Pentru interpretarea din filmul În oraşul fără limite, Chaplin a obținut Premiul Goya pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Sâmbătă seara, de la 21.45, în onoarea invitatei speciale TIFF, în Ursus Open Air va fi proiectat și filmul Hai să trăim împreună! (r. Stephane Robelin).

Una dintre surprizele de anul acesta ale TIFF-ului este premiera mondială a lui Noseland, un mockumentar realizat de Aleksey Igudesman și Sebastian Leitner despre Festivalul de Muzică de Cameră din Dubrovnik, organizat anual de renumitul violonist Julian Rachlin. Pe 8 iunie, la Cinema Victoria, la 17.30, filmul va avea o proiecție specială în prezența celor doi regizori și a producătoarei Sabina Hasanova. Amuzant și atașant, Noseland este un omagiu adus muzicii clasice, fiind adus la TIFF în parteneriat cu Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Noseland
Noseland

O proiecție specială va avea și Peliculă versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally), la Cinema Arta, pe 8 iunie, de la 16.30. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul îl are pe Keanu Reeves în postura de intervievator şi producător. Actorul vorbeşte cu regizori, directori de imagine, studenţi la regie şi producători despre trecerea la digital în cinema, descoperind ce s-a câştigat, ce s-a pierdut şi ce ne aşteaptă în viitor. Documentarul este prezentat de Digital Cube.

Pelicula versus Digital
Pelicula versus Digital

La Cinema Florin Piersic, de la 20.15, Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu) va avea o proiecție specială, precedată de anunțarea câştigătorului primei Burse Alex. Leo Şerban. Bursa este oferită de producătorul Bobby Păunescu și TIFF, în parteneriat cu ICR New York și Film Society of Lincoln Center, unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat și remarcat în zona de jurnalism și/sau critică de film.

Tot seara, de la ora 21.30, în spațiul TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), primul lungmetraj românesc realizat vreodată, Independenţa României (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), va fi proiectat cu acompaniament live asigurat de Dubase&Leizaboy. Proiecţia specială e prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră.

Începând cu ora 15.00, la Cinema Arta, vor fi proiectate și filmele produse de Atelierul Let’s Go Digital în timpul TIFF 2012, în prezența adolescenților selectați în proiect.

Cinefilii sunt invitați vineri, 8 iunie, și la o serie de lansări de carte, la TIFF Lounge (Piața Unirii). De la 15.00, cei interesați de scenaristică pot afla mai multe despre „Story – conţinut, structură, metodă şi principii scenaristice”, de Robert McKee (Editura Filmtett, traducere de Ana Răduleţ). Supranumită „biblia scenariștilor de la Hollywood”, „Story” este unul dintre cele mai importante manuale de scenaristică.

La 15.45, Editura Eikon lansează colecţia de carte TIFF Cinefil, care debutează cu două volume semnate de Ioan-Pavel Azap: „dagheroTIFF” (carte despre primele 10 ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2002-2011) şi „16 mm (Jurnal cinefil)”. Ioan-Pavel Azap a primit anul trecut Premiul „Ion Cantacuzino“ al Asociaţiei Criticilor de Film a Uniunii Cineaştilor din România pentru: „îndelungata activitate publicistică dedicată filmului românesc şi mondial la revista «Tribuna» şi pentru volumele «Stop cadru» şi «Traveling», dedicate cineaştilor români şi străini”.

Tot la TIFF Lounge, criticul de film Valerian Sava își va prezenta volumul „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice (Al Patrulea Val, restauraţia mediocrată şi refondarea cinemaului românesc)”, apărut la Editura Paralela 45.

Două DVDuri cu filme românești vor fi prezentate publicului pe 8 iunie, la TIFF Lounge, de la 16.30, Caravana cinematografică (r. Titus Muntean) şi Katalin Varga (r. Peter Strickland).

Ambasador RCC la TIFF 2012 ,
Ștefania Ioana Chiorean (@ioana_cis)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)