26.04.2017

Doi copilaşi au murit de leucemie în ziua operaţiei lui Cristi Minculescu…

În timp ce maramureşenii mor aşteptând banii pentru operaţii în străinătate, vedetele din România au prioritate la fondurile dedicate procedurilor medicale costisitoare în spitalele din afara graniţelor.

Echitatea şi accesul la tratament sunt, deocamdată, doar câteva cuvinte din „spiciurile” miniştrilor de resort. În vreme ce Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, a fost operat în străinătate, în Maramureş, Denis Ş. şi Deivis S., primul de doar doi anişori şi celălalt de trei, fiind bolnavi de leucemie, au murit în chinuri.

E chiar interesant mecanismul prin care nişte fonduri publice se acordă preferenţial în România, fără a respecta o listă de aşteptare, fără o prioritizare a cazurilor, fără a se lua în calcul situaţia materială a persoanelor.

„Noi facem eforturi ca toţi cei care au nevoie de ajutor să îl primească. Mai ales că printre ei sunt mulţi copii şi tineri care se pot recupera pentru societate, aşa cum sunt şi cei pentru care astăzi am dat avize”, spunea ministrul Ion Bazac, în 24 martie a.c.

O zi mai târziu, micuţii maramureşeni Denis Ş. şi Deivis S. au decedat pe patul de spital – unul în Baia Mare, altul în Timişoara, iar experimentatul artist de la Iris află că prima sa operaţie (făcută pe banii statului) a fost un succes. Fără îndoială, Cristi Minculescu va face încă multe pentru societate, aşa cum ar fi putut s-o facă şi regretaţii Denis, Ovidiu Sima sau Ioana, o copilă din Giuleşti, care au murit în timp ce părinţii se agăţau de cel mai mic semn de la Bucureşti. Niciunul dintre copii nu avea încă dosarul medical finalizat pentru a putea beneficia de fondurile necesare transplantului.

Preluare de pe www.glasulmaramuresului.ro.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Chestiunea Basarabia este acum definitiv încheiată…

Mureşenii către Geoană: "Să îi spuneţi lui Băsescu că tot cu el votăm!"

Niciun comentariu încă

 1. vineri, 27 martie 2009, 14:16

  Da, ai ridicat un punct de vedere fata de care nu cred ca ar putea avea cineva vreun comentariu.
  Realitatea este mult prea cruda.
  o zi minunata iti doresc

  Răspunde
 2. vineri, 27 martie 2009, 20:24

  Deci am citit de 2 ori si tot stau si ma uit ca prostul. Cred ca nu s-a mai gandit nimeni din perspectiva asta… trist.

  Răspunde
 3. vineri, 27 martie 2009, 23:50

  In acelasi timp, in Africa, au murit alte cateva zeci sau sute de copii din cauza subnutritie.
  Mda…pe aia nu-i vedem, nu au ziare, nu au bloguri adica nu exista si daca ceva nu exista, nici nu are ce sa ne afecteze.
  E trist ca mor copii din astfel de cauze dar si astfel de texte sunt penibile. Astea-s niste efecte, cauzele trebuiesc identificate si discutate, indreptate!

  Răspunde
 4. sâmbătă, 28 martie 2009, 00:33

  […] 27.03.2009. Am găsit la Chinezu – aici – un articol din Glasul Maramureşului – 27.03.2009: „Doi copilaşi au murit de leucemie în ziua […]

  Răspunde
 5. doru
  sâmbătă, 28 martie 2009, 02:39

  e ca si cum am aduna mere cu pere. situatiile sunt diferite.

  prima diferenta intre acele cazuri de leucemie si cazul minculescu este ca statul roman risca sa aiba cheltuieli mai mari daca minculescu si-ar fi facut operatia in tara. adica toate materialele necesare pentru operatie ar fi costat mai mult in romania, fiind importate, fiind afectate de cursul leu-euro etc.

  a doua diferenta este ca operatiile in cazuri de leucemie se fac in china sau in sua, in majoritatea cazurilor in clinici private. cea facuta minculescu a fost in ue, intr-o clinica de stat. de cand suntem membri ue, toti putem sa mergem in orice stat din uniune sa ne tratam intr-un spital public, iar casa nationala de asigurari de sanatate romaneasca este obligata sa acopere cheltuielile, suma maxima care poate fi alocata in acest sens fiind contravaloarea operatiei in romania. adica daca operatia costa mai putin altundeva, este in interesul statului roman sa-l incurajeze pe pacient sa se duca acolo, fiind avantajata economic. daca operatia costa mai mult decat in romania, pacientului i se deconteaza suma pe care statul roman ar fi platit-o daca acesta s-ar fi operat in tara, iar restul se plateste din buzunarul pacientului.

  a treia diferenta este ca pentru cazurile din afara ue exista un buget fix anual. in timp ce pentru cazurile de operatii in spitale de stat din ue casa de de asigurari este obligata sa plateasca banii, pe algoritmul expus mai sus.

  in concluzie: cazurile prezentate de glasul maramuresului sunt tragice si sistemul privind acest gend e operatii este mai mult decat perfectibil. dar sa compari cele doua situatii este mai mult decat fortat. si sa incerci sa arunci vina pe minculescu pentru asta, e si mai fortat. jurnalistilor care au abordat astfel subiectul ar trebui fie sa li se ofere un contract la o institutie gen otv sau povestiri adevarate, fie sa li se puna niste manuale de jurnalism in mana.

  Răspunde
 6. Carmen Uscatu
  luni, 30 martie 2009, 10:45

  Draga Doru,

  am sesizat ca esti foarte informat.
  Te rugam sa ne informezi si pe noi, oamenii de rand, care i procedura, PAS cu PAS (institutii, persoane de contact, termene de aprobare), prin care i se deconteaza pacientului contravaloarea operatiilor in UE. Transplantul de celule stem pentru bolnavii de leucemie se face si in state UE (exemplu: Germania-Regensburg) nu numai in China.Transplantul de celule stem nu se face in Romania.
  asadar, spune-ne exact unde au plasat autoritatile romane toate informatiile de care oamenii aflati in aceste situatii au nevoie.
  Sa faci PR cu vorbe goale e simplu. Si mai simplu ar fi pentru noi sa aflam si informatii REALE, DE FOLOS de la oamenii care fac PR Ministerului Sanatatii.
  Multumim,

  Răspunde
 7. Oana Gheorghiu
  luni, 30 martie 2009, 10:59

  Doru,

  In primul rand, nimeni nu a dat vina pe Minculescu!!!! Vina e doar a noastra, ca ne complacem sa traim in sistemul asta perfid si canceros. Explicatiile tale sunt VORBE GOALE pentru un parinte al carui copil se stinge in timp ce statul acesta, caruia el i-a dat taxe in fiecare an, are alte prioritati! Comparatia cu Minculescu este perfecta si arata care este sistemul de aprobare a dosarelor pentru interventii chirurgicale in afara tarii. Oricum in tara asta daca nu te numesti Minculescu sau mai stiu eu ce „mare personalitate” esti lasat sa mori, caci iata oameni ca tine, ne explica diferentele dintre unii si altii, si noi cei fraieri si multi trebuie sa-i explixam MORTII care sunt prioritatile si cum sa aiba rabdare cu noi! Esti probabil unul dintre cei care lucreaza in sistem si care se joaca zilnic cu vietile oamenilor, alegand cine are drept la viata si cine nu, dupa un algoritm doar de voi stiut.

  Răspunde
 8. marți, 7 aprilie 2009, 00:01

  […] i-aţi citit povestea şi ceea ce i se întâmplă lui Dragoş vi se pare nedrept, sunteţi aşteptat marţi, 7 aprilie 2009, la ora 17.00, în Piaţa […]

  Răspunde
 9. iulia.cluj
  luni, 20 aprilie 2009, 22:49

  sa stiti si voi… ca deja pare exasperant.. faza ca la cristi iau dat bani pt operatie…. iau dat bani deoarece el a donat ft multi bani la clinica din tm. Informativa si voi ca si el a donat ft multi bani clinicii din tm… iulia cluj.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *