O zic din start: vorbesc despre ”ajutat” în sensul de urmări cât mai aplicate, ca să le zic așa, ale lecturii acestor cărți. Căci, altfel, dacă o luăm în sensul mai larg, orice carte bună te ajută. Uneori cu scriitura sa extraordinară. Alteori cu lumea în care te aruncă și în care te lasă să te bălăcești. Alteori cu provocările pe care ți le aduce și pentru a căror rezolvare te feliciți.
Dar, cum ziceam, am făcut această listă pe linie mai practică. Și am și zic la fiecare carte de ce (la ce) m-a ajutat. Cu mențiunea că am ales aceste 10 cărți din cele 121 pe carele-am citit în 2022. Și că nu le-am pus neapărat într-un fel de top. Deși oleacă de ierarhizare există, recunosc.
Sper să te ajute un pic lista asta. Aia zic :)
Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii
Cartea nu e mare jmekerie. Ca stil, zic. Adică din punct de vedere literar. Doar că am ridicat masiv sprânceana la subiectul ei: află ce limbaj al iubirii practici tu și, mai ales, află ce limbaj practică partenera sau partenerul tău. Ca să puteți ”povesti” cât mai eficient, ca să îi zic așa.
La ce m-a ajutat: Am făcut asta cu doamna sufletului meu. Și am rămas amândoi surprinși că, din acest punct de vedere, suntem diferiți. Și, odată ce am înțeles limbajul fiecăruia dintre noi, ce schimbare majoră s-a întâmplat… Că de aia o și recomand. Pentru că s-ar putea să te ajute enorm în relație.
Phil Knight – Shoe Dog
Autobiografia inventatorului Nike. Pe care am luat-o la răsfoit, de fapt. Să văd care-i faza. Că prea o lăuda lumea. Și n-am mai putut-o lăsa din mână. Scriitură excelentă. Povestea monumentală a construcției unuia dintre cele mai mari branduri mondiale. Dar cel mai tare la carte este asta: autorul te duce în sufletul lui, în mintea lui, în ceea ce a simțit în toate momentele în care Nike era să dispară de pe piață.
La ce m-a ajutat: să înțeleg (din nou…) că succesul peste noapte ia vreo 10 ani.
Timothy Snyder – Drumul spre nelibertate
O carte despre care, dacă m-ai pune să o descriu într-o singură sintagmă, aș zice așa: cartea care te ajută să înțelegi de ce Putin face ce face într-o lume în care toți ceilalți nu prea fac mare lucru. Mă rog, nu e chiar sintagmă, dar ai înțeles ideea. Nu-ți recomand cartea dacă ești mai slab de înger geopolitic. Căci nu este o carte optimistă. Ci una care mai degrabă spune că democrația, așa cum o știm, suferă în draci. Și că, dacă nu începem să facem toți, fiecare dintre noi eforturi de a o salva, drumul nostru va duce către nelibertate.
La ce m-a ajutat: să înțeleg că lumea în care trăim, cu toate relele ei, este una din cele mai bune posibile și, deci, să mă bucur mai mult că trăiesc în ea.
Gabor Mate – Mitul normalității
O carte foarte bună. Mă rog, pentru cei care au dubii că le știu pe toate. Și care chiar cred că în fiecare zi ai de învățat câte ceva. Indiferent cât de bun te crezi pe un domeniu. Și chiar dacă acel domeniu este viața. O carte care îți explică cât de important este să fii autentic. Iar autenticitatea se poate obține doar renunțând la cătușele atașamentelor. Cu care ne ține societatea legați de ea.
La ce m-a ajutat: să îmi dau la o parte niște preconcepții și să înțeleg mai bine de ce uneori funcționez altfel decât ar fi ok.
Trevor Noah – Născut în afara legii
Când un comedian te face să plângi… Cam atât de tare este cartea asta. Pe care am început să o citesc cu un zâmbet (cretinel, acum realizez) pe buze. Gen ”ia, Trevor, fă-mă să râd!”. Ceea ce a făcut. Căci este mult de râs în cartea asta. Dar mai mult este de plâns. Mă rog, plânsul ăla nu neapărat să storci lacrimi pe carte de să nu mai vezi la pagină ești. Ci mai degrabă un fel de oftat respectuos, ca să îi zic așa. Și care este preambulul unui sănătos, masiv și catartic pus pe gânduri. Uluitoare viață a avut băiatul ăsta. Din care avem multe de învățat. Foarte multe, unii dintre noi.
La ce m-a ajutat: m-a pus să mă gândesc la câtă suferință se ascunde de multe ori în spatele unei măști sociale și profesionale… de râs…
Bruce Dickinson – La ce-i bun butonul ăsta?
Am cartea asta de câțiva ani. Dar tot i-am amânat citirea. Păcat. Căci tare mi-a plăcut. Lasă cum scrie, dar să citești povestea din spatele unui monstru al muzicii rock este pentru mine, ca mare fan al acestui stil, uau… În plus, ca efect al cărții, m-am apucat să ascult integrala albumelor Iron Maiden. Ce muzică, băi, ce muzică…
La ce m-a ajutat: să înțeleg că dincolo de recunoașterea internațională tot un om #cudetoate se află…
Sue Stuart-Smith – În grădina minții
Este o carte despre terapia horticolă. Mai pe românește, despre cât de tare te poate ajuta lucrul într-o grădină, înconjurat de plante și copaci, pentru sănătatea mentală. Și nu numai. Mi-a plăcut. În special argumentele științifice, cu studii, pe care le aduce autoarea.
La ce m-a ajutat: mi-a și făcut un pic de poftă să mă apuc să cultiv și eu ceva, jur!
Nicole Lepera – Cum să-ți transformi viața
Nu mă așteptam să îmi placă așa de mult această carte. Doar că s-a nimerit să o citesc fix în momentul în care aveam nevoie de ea. Că așa se întâmplă cu unele cărți. Vin la marele fix. Nu știu dacă este o carte de aia crucială sau ceva. Și nici nu mă interesează.
La ce m-a ajutat: mi-a pus ordine în gânduri. Iar asta, dragă cititorule, este fix ceea ce contează cu adevărat, este? :)
Brad Blanton – Radical Honesty
Mi-a plăcut. Căci am realizat că sunt adeptul acestei filosofii de viață de mulți ani. Cei care mă știu, știu asta despre mine. Sunt de o franchețe teribilă. Care uneori deranjează în draci. Dar care este și apreciată. Mă rog, apreciată de cei pe care îi vreau în jurul meu. Cei care se supără că le spun lucrurile verde-n față nu-s departamentul meu.
La ce m-a ajutat: mi-a reamintit despre cât este de important să te antrenezi să fii cât mai sincer. Cu tine, cu ceilalți. Și afli cât de important este asta pentru a trăi mai bine în viața ta.
Ben Wilson – Metropolis
Una din cele mai interesante cărți pe care le-am citit în ultima vreme. Motivul este unul la care nu m-aș fi așteptat, ca să zic așa: autorul argumentează excelent teza lui cum că orașul este cea mai mare invenție a omenirii. Și vine cu explicații istorice, sociologice, economice, climatologice, psihologice și chiar… zoologice. M-a captivat foarte tare cartea. Și o recomand la modul cel mai… urban :D
La ce m-a ajutat: să mă uit la oraș cu alți ochi și să înțeleg altfel ”șaormica” urbană.