Studiu: Șomerii promovează cel mai mult Black Friday

Stați liniștiți, ce vedeți în titlu nu este clickbait. Căci este purul adevăr. Cumva surprinzător. Dar, dacă stați să vă gândiți un pic, are sens.

Căci, nu-i așa, ce înseamnă Black Friday în mintea multor consumatori? Pe scurt: o ”combinație” brici. Gen prețuri mici. Și cine altcineva decât cei care nu au venituri vor să se bucure de combinații de astea?

Bine, cel mai probabil că cei care și-au făcut un adevărat business din a strânge bani tot anul și de a cumpărat în draci de Black Friday ca mai apoi să vândă produsele pe OLX sau ceva de genul tot la categoria șomeri ar intra din punct de vedere statistic…

Varietatea produselor, cuantumul reducerilor, viteza de încărcare a site-urilor și livrarea din ce în ce mai bună: acestea au fost elementele care au constituit succesul campaniei online Black Friday 2018, în pofida insatisfacției cauzate de nivelul prețurilor, reiese dintr-un studiu realizat de TRUSTED.RO și Eureka Insights.

Nouă din 10 respondenți intenționează să participe și în 2019 la Black Friday.

Experiența de cumpărare se traduce astfel:

● 7 din 10 respondenți au evaluat POZITIV nivelul reducerilor oferite;
● 8 din 10 respondenți au evaluat POZITIV calitatea produselor oferite;
● 8 din 10 respondenți au evaluat POZITIV rapiditatea livrării;
● 8 din 10 respondenți au evaluat NEGATIV nivelul prețurilor.

Faptul că majoritatea cumpărătorilor au fost mulțumiți reiese și din ponderea clienților care au declarat dacă au făcut sau vor face retur: 86% nu au trimis înapoi produsele și nici nu intenționează să facă acest lucru.

Restul de 14% dintre respondenți au declarat că n-au fost mulțumiți de ceea ce au primit și au returnat (media produselor returnate este 3).

“Faptul că Black Friday este un fenomen în România nu mai trebuie demonstrat de câțiva ani. Însă acum se observă o tendință a clienților de a se informa mai mult înainte de a “ochi” produsele dorite, de a folosi comparatoare de prețuri, de a citi recenzii și de a respecta recomandările celor apropiați. În cadrul acestei campanii, cumpărăturile nu se mai fac din impuls, așa cum se întâmpla la edițiile trecute, iar oamenii își dau seama mai repede acum dacă prețurile practicate sunt mărite în mod artificial înainte de campaniile Black Friday, pentru a fi scăzute în luna noiembrie”, a declarat George Hari Popescu, Project Manager la TRUSTED.RO.

Calitatea este promovată cel mai bine prin recomandări personale. Astfel, 77% dintre cei chestionați au recomandat produse și/sau servicii pe care le-au găsit pe site-urile magazinelor online vizitate.

În general, persoanele cu venituri medii și ridicate sunt mai dornice să facă cumpărături de Black Friday 2019 decât cele cu venituri mai scăzute (8,1 și 9,1 vs. 7,3).

Paradoxal, persoanele care NU lucrează sunt într-o proporție mai ridicată promotori ai campaniei Black Friday decât cele care lucrează (56% vs. 38%).

Studiul a realizat și o comparație între achizițiile online și cele offline și una dintre concluzii este că respondenții recomandă mai curând magazinele de pe Internet decât din cele fizice.

Cu toate acestea, faptul că ei au considerat că prețurile de Black Friday au fost mari arată că s-au documentat și au folosit comparatoare de prețuri, dar și că poate magazinele online au “umflat” artificial prețurile înainte de a le scădea de Black Friday.

Despre TRUSTED.RO

Aproape 200 de magazine online românești și cross-border dețin acum Marca de Încredere TRUSTED.RO. Marca se obține în urma unui audit bazat pe 26 de criterii juridice și de bune practici și magazinele candidate primesc permanent ajutor și consultanță din partea TRUSTED.RO în vederea îndeplinirii condițiilor de obținere a mărcii. În plus, site-urile de e-commerce atestate primesc la pachet sistemul “Opinii de Încredere”, care colectează și pubică review-uri de la clienți reali și verificați ai magazinelor.

Metodologie

Studiul a fost realizat de Eureka Insights pentru TRUSTED.RO și este reprezentativ pentru populația urbană cu acces la Internet și a fost realizat în perioada 1-10 decembrie 2018, pe 391 de persoane de peste 18 ani, din

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.