Petru Berteanu – Efectul Mandela. Trei lucruri cu care am rămas după această carte

Petru Berteanu este unul din prietenii mei de pe facebook. Era înainte de a-i citi cartea. Cum ne-am împrietenit, nu mai știu. Dar ce știu după ce i-am citit cartea asta că nu mă mai dezprietenesc de el :))

Nu mai citisem o carte polițistă de nici nu mai știu când. Nu prea sunt fan al genului. În sensul că nu prea îmi cumpăr cărți din zona asta. Numai că de fiecare dată când citesc o carte polițistă mă trezesc că îmi place. Și că mai vreau. După care intru iar în bucla aia cu ”nu prea sunt fan al genului”. Chinezu om sucit, ce să mai… :D

petru berteanuFix așa am pățit cu cartea Efectul Mandela a lui Petru Berteanu. Am luat-o în mână cu gândul să trec repede prin ea, într-o seară, între două meciuri de rugby. Ceea ce am făcut. Adică fix așa am citit-o. Fix între două meciuri de rugby. Doar că mi-a plăcut și m-a făcut să îmi aduc aminte de cât de sucit sunt când vine vorba despre cărți polițiste…

Pe sistemul deja consacrat, iacătă cele trei lucruri cu care am rămas din această carte a lui Petru Berteanu.

Istorioarele despre locuri din București. Savuroase. Scurte, dar savuroase. Niște buline roșii pe cămașa romanului (cei care nu ați fost șoimi ai patriei: bulina roșie însemna că ai făcut ceva bun). Despre istoria parcului Ioanide. Despre fostul sat Herăstrău, actuala zonă de fițe. Despre locuri din București, care acum nu mai există. Toate sub umbrela care mi se pare că sună chiar fain: ”Orășeala”. Pe care personajul principal o săvârșește printr-o fundația cu bani de la norvegieni (amuzante și fazele când trebuie să facă rapoarte să justifice banii ăia).

Metafora universurilor paralele. De unde vine titlul. Efectul Mandela înseamnă că există niște universuri paralele, despărțite de o pojghiță foarte fină și din când în când păsării numite ontologicul nostru propriu și personal îi mai scapă câte un picioruș în alălalt univers. Ceva de genul. Mi-a plăcut și teoria în sine (by the way, lansată de o bloggeriță, da?), dar mai mult mi-a plăcut la ce a aplicat-o autorul. La a ilustra faptul că uneori profesorii și elevii chiar sunt în universuri paralele. Nu vă spun mai multe, o să citiți în carte.

Caius. Este personajul care îmbracă tunica purtătorului de cuvât al Poliției Capitalei (sau ceva de genul). Fost coleg cu cele două personaje principale. Și care îi ajută în rezolvarea cazurilor. Nu mă întrebați de ce mi-a plăcut. Poate pentru că, așa cum îl descrie autorul, este mult mai bun ca să fie adevărat. Și pentru că reprezintă acea garanție că, orice s-ar întâmpla în firul epic mizerabil (gen criminalii și urmările lor), până la urmă o să fie bine. Adică exact ce îmi trebuie mie când citesc astfel de cărți, adică nu să mă arunce în hăurile depresiei, ci pe culmile prevestirii că, in the end, nemernicii o să fie prinși. Gen.

Efectul Mandela este o carte pe care o citești pe sistem de relaxare. Căci, în ciuda unor crime cam oribiluțe, așa, modul în care Petru Berteanu scrie le cam dez-oribiliează, ca să zic așa. Și rămâi nu cu tristețea că s-a întâmplat ce s-a întâmplat în carte, ci cu relaxarea că ai citit o carte care nu te-a întristat :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Petru Berteanu – Efectul Mandela. Trei lucruri cu care am rămas după această carte”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.