JazzTM 2017 – tot ce trebuie să știți despre

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

La JazzTM 2017 îmi propun să ajung, căci multe se leagă pe sistem de coracon propriu și personal cu acest festival… :) Plus că organizatorii mi se par de foioioi (am și executat interviul ăsta și interviul ăsta, ca să înțelegeți ce hram poartă oamenii) Așa că am început o muncă de documentare temeinică, mă înțelegeți, ca să știu ce mă așteaptă. Și, dacă tot am făcut-o, am zis să vă spun și vouă, sintetizat, ce și cum. O să actualizez informațiile pe măsură ce le primesc/găsesc. Enjoy!

JazzTM 2017 – Informații generale

JAZZ™ se va desfăşura la Timişoara, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2017. Cea de-a cincea ediție a festivalului va avea trei scene în aer liber: în Piața Victoriei, în Parcul Castelului și în Parcul Civic.

Accesul la JAZZ™ este gratuit. La cele 4 ediții de până acum, JAZZ™ a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau (ce întâlnire am avut cu el…), The Cat Empire, Anoushka Shankar,  Dianne Reeves, Liv Warfield w/ Prince’s NPG Hornz, The Ruff Pack, Marcus Miller, DeeDee Bridgewater, Dhafer Youssef, Imany, Jacob Collier, BadBadNotGood, o parte dintre aceştia în premieră în România.

Patru spații noi la JazzTM 2017

Festivalul JazzTM 2017 se mărește cu patru spații pentru jam sessions care poartă numele de Nocturnal Jams. Acestea, împreună cu scenele deja cunoscute – Piața Victoriei, Parcul Civic, Parcul Castelului, vor găzdui proiecte noi și vechi din România, Ungaria și Serbia. Artiștii prezenți vor oferi fuziuni neașteptate de stiluri și trupe care depășesc barierele genurilor, combinând jazz-ul cu elemente de hip hop, rock, funk sau folclor, dar și jam session-uri nocturne, care vor începe după terminarea concertelor de pe cele trei scene în aer liber.

Piața Victoriei

Primul proiect special produs pentru JazzTM 2017 în colaborare cu artiștii români se numește SUBJazz. Bean MC și Power pe Vinil împreună cu Teo (minunatul de el, vă recomand să citiți interviul pe care i l-am luat…), Mihai și Csongor, adică Subcarpați și JazzyBIT (tare îmi place de ei, vedeți și voi ce faini sunt…), îmbină hip hop-ul, jazz-ul și folclorul underground și vor concerta pe scena din Piața Victoriei.

Tot aici se vor auzi și acordurile trupei unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați basiști din România, Alex Calancea Band. Susținând, împreună cu o mulțime de muzicieni, sute de concerte, artistul a lansat, în 2012, propriul album de fusion-instrumental, „Road to home”. De aseamenea, publicul prezent în Piața Victoriei se va bucura de un concept avangardist, în care își găsesc locul elemente electronice și improvizații, toate reunite sub umbrela Paolo Profeti European Collective.

Parcul Civic

Scena din Parcul Civic aduce și ea combinații de genuri, experimente muzicale și proiecte cunoscute din sfera underground-ului. Aici vor concerta The Egocentrics, care oferă un mix de rock psihedelic cu influențe de jazz, contraste puternice și îndrăznețe, improvizație și interludii aventuroase. THE BEST BAD TRIP care abordează un stil experimental, îmbinând elemente de jazz, cu punk, muzică clasică și alte genuri muzicale, vor urca pe aceeași scenă.

În plus, Armies Live! vor aduce în fața publicului elemente de jazz, alături de trip hop și dark ambient. Jazz, blues, soul și muzica electronică experimentală se întâlnesc, din 2014, sub numele de BAB, trupă electronică experimentală, care va completa line-up-ul scenei din Parcul Civic. Muzicii electronice experimentale i se alătură nuanțe de funk, reggae, rock și jazz, prin prezența Paperjam pe scena din Parcul Civic.

Parcul Castelului

În Parcul Castelului, publicul va avea parte de jazz modern armonios și melodios. Astfel, pe această scenă se va cânta jazz cu influențe etnice din Serbia, Macedonia sau Ungaria, în stilul Toth Bagi Csaba Balkan Union, împreună cu elemente de jazz și blues. Chitaristul și vocalistul Csaba Toth Bagi este renumit pentru vocea sa puternică și tehnicile fascinante cu care cântă la chitară, ambele influențate de rădăcinile lui balcanice.

Tot aici vom asculta și compoziții clasice de jazz, melodii originale și câteva melodii românești cântate de Ana Dubyk Quartet. Proiectul reunește studenți ai Prins Claus Conservatory: Ana Dubyk, Toma Dimitriu, Ju Min Park și Petr Agapov.

În plus, Ana Cristina Leonte ne promite o stare de visare lucidă, prin noul ei proiect A-C Leonte Reveries, cu elemente de jazz îmbinate cu muzică psihedelică. O altă prezență delicată pe scena Parcului Castelului va fi Amalia Gaiță care va încânta publicul cu jazz, soul, funk și soft rock. Deopotrivă pianist și compozitor, Teo Milea va surprinde publicul festivalului cu aceeași ușurință ca întotdeauna. O combinație sublimă între compoziție proprie și improvizație, muzica sa este un liant între stilul clasic și cel contemporan.

Nocturnal Jams (scene nocturne)

Ediția JazzTM 2017 aduce o noutate absolută: seria de jam-session-uri Nocturnal Jams (spațiile nocturne). Acestea se vor desfășura în localuri îndrăgite de publicul timișorean, diferite prin concept, dar asemănătoare prin atmosfera boemă și versatilă caracteristică jazz café-urilor. Coordonate de artiști români, acestea oferă ocazia unui dialog între muzicienii pe care festivalul îi aduce împreună. Prin intermediul acestor seri, festivalul crește dincolo de limitele centrale ale orașului, cele de vineri desfâșurându-se în cafenelele D’arc și Aethernativ, iar cele de sâmbătă în Manufaktura și AMBASADA.

Cine cântă la JazzTM 2017, unde și când

Programul scenei din Piața Victoriei

Vineri, 30 iunie

21:00 Chick Corea Elektric Band

20:00 A-C Leonte Reveries

Sâmbătă, 1 iulie

22:30 Miles Mosley x West Coast Get Down

21:00 Christian Scott aTunde Adjuah

20:00 Paolo Profeti European Collective

Duminică, 2 iulie

22:30 Monty Alexander Harlem Kingston Express

21:00 Bill Laurance

20:00 SUBJazz (Subcarpați & JazzyBIT)

Programul Parcul Civic

Sâmbătă 1 iulie

18:30 Civic – The Egocentrics

17:00 Civic – The Best Bad Trip

16:00 Civic – Armies Live!

Duminică, 2 iulie

18:30 Civic – Thomas de Pourquery & Supersonic

17:00 BAB

16:00 Civic – Paperjam

Program Parcul Castelului

Sâmbătă 1 iulie

18:30 Castel – China Moses

17:00 Castel – Toth Bagi Csaba Balkan Union

16:00 Castel – Ana Dubyk Quartet

Duminică,  2 iulie

18:30 Castel – Teo Milea

17:00 Castel – Alex Calancea Band

16:00 Castel – Amalia Gaiță

Program Nocturnal Jams

Vineri, 30 iunie

23:00 – Aethernativ

23:00 – D’arc

Sâmbătă, 1 iulie

00:00 Manufaktura

00:00 AMBASADA

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)