Ca să înțelegi mai bine acest articol (nu neapărat că să îți placă mai mult :D), ar trebui să știi mai multe despre mine, așa că te invit să mă cunoști. Îți ia vreo 2 minute. Maximum!

Premieră medicală la Spitalul Marie Curie: Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie

Nu mă aștept să știți ce este neuronavigația (doar dacă nu cumva sunteți medici) așa că se cuvine să dau vă spun, înainte de toate, mai multe despre acest subiect:

Neuronavigația este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informații utile chirurgului despre poziția instrumentelor sale.

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigațiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D și poziția instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcțiile creierului și reducând leziunile.

Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziționat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza țesut sănătos. Totodată, scade și timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul știe permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare și securitatea pacientului crește semnificativ, pentru că știe că nu există țesut sănătos în jur care să poată fi lezat.

Revenind, la Spitalul Marie Curie, tocmai am aflat că doi medici specialiști neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu și Ionuț Gobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriță, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigație:

Pentru băiețelul în vârstă de 2 ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală, operația – utilizând acest sistem computerizat de ghidaj – era singura soluție viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenții chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii ce măsura – potrivit investigațiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.

Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigație, medicii români Târnoveanu și Gobej reușesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriașa tumoră  salvând funcțiile creierului și reducând la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar și incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băiețelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.

În prezent, copilul se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigația. Acest tip de intervenție reprezintă o șansă în plus la viață oferită copiilor români diagnosticați cu tumori cerebrale.

Chapeau din partea noastră! :)

P. S. Noul sistem de navigație a intrat de curând în dotarea Secției de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziționat de Asociația Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundația Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigație şi dotarea secției cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi și complexe intervenții neuro-chirurgicale.

4bb7fe8a-e639-490a-8ac3-b1c0d5bc2a31

 

Un comentariu la “Premieră medicală la Spitalul Marie Curie: Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.