Premieră medicală la Spitalul Marie Curie: Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie

Nu mă aștept să știți ce este neuronavigația (doar dacă nu cumva sunteți medici) așa că se cuvine să dau vă spun, înainte de toate, mai multe despre acest subiect:

Neuronavigația este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informații utile chirurgului despre poziția instrumentelor sale.

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigațiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D și poziția instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcțiile creierului și reducând leziunile.

Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziționat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza țesut sănătos. Totodată, scade și timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul știe permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare și securitatea pacientului crește semnificativ, pentru că știe că nu există țesut sănătos în jur care să poată fi lezat.

Revenind, la Spitalul Marie Curie, tocmai am aflat că doi medici specialiști neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu și Ionuț Gobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriță, au operat pe creier un copil de 2 ani, folosind un sistem de neuronavigație:

Pentru băiețelul în vârstă de 2 ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală, operația – utilizând acest sistem computerizat de ghidaj – era singura soluție viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenții chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii ce măsura – potrivit investigațiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.

Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigație, medicii români Târnoveanu și Gobej reușesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriașa tumoră  salvând funcțiile creierului și reducând la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar și incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băiețelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.

În prezent, copilul se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigația. Acest tip de intervenție reprezintă o șansă în plus la viață oferită copiilor români diagnosticați cu tumori cerebrale.

Chapeau din partea noastră! :)

P. S. Noul sistem de navigație a intrat de curând în dotarea Secției de Neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziționat de Asociația Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundația Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigație şi dotarea secției cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi și complexe intervenții neuro-chirurgicale.

4bb7fe8a-e639-490a-8ac3-b1c0d5bc2a31

 

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Premieră medicală la Spitalul Marie Curie: Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie”

  1. Pingback: Trebuie să iubești foarte mult oameni. Și, dacă îi iubești, trebuie să le alini suferința - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.