Mai ușor cu expunerea pe Internet. Nu-i un spațiu așa de sigur precum pare :)

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Mă refer aici la persoanele – să le zicem nesăbuite – care au impresia că mediul online e o zonă în care poți expune absolut totul, oricui. Nu știu de unde această nevoie enormă de a demonstra ceva cu tot dinadinsul unei comunități formate din persoane în mare parte necunoscute, ideea e că expunerea pe Internet devine periculoasă, când nu este gândită.

Nu mă credeți? Nici nu trebuie, citiți doar un sondaj oficial și o să înțelegeți mai bine lucrurile:

Un sondaj Kaspersky Lab arată că aproape o treime (30%) dintre utilizatorii de rețele sociale fac publice pentru toată lumea din mediul online – nu doar pentru prieteni – postările lor, check-in-urile și alte informații personale. Acest comportament lasă loc de manevră infractorilor cibernetici pentru a ataca, utilizatorii neștiind la câte persoane pot ajunge informațiile lor personale.

În ciuda faptului că trei pătrimi (78%) dintre utilizatorii de Internet dețin un cont pe o rețea de socializare, sondajul a evidențiat o lipsă evidentă de conștientizare a pericolului în rândul acestora. Un respondent din 10 crede că persoanele din afara listei sale de prieteni nu îi pot vedea pagina și postările. Astfel, există riscul ca informații personale să ajungă pe mâinile unor persoane rău intenționate sau chiar să fie folosite pentru furt de identitate și fraude financiare.

În urma cercetării a rezultat că utilizatorii se pun în pericol atunci când acceptă noi prieteni, un surprinzător procent de 12% dintre ei recunoscând că acceptă pe oricine în lista lor – indiferent dacă este cineva cunoscut sau nu. O treime (31%) dintre utilizatori sunt și ei de acord să intre în contact cu persoane necunoscute dacă au prieteni în comun, chiar dacă acest lucru i-ar putea expune unui număr și mai mare de persoane necunoscute – inclusiv agenți de publicitate sau infractori cibernetici. În ceea ce privește încrederea în “prieteni”, un sfert (26%) dintre cei chestionați nu ar ezita să dea click pe un link trimis de un pieten, fără să întrebe ce este sau să ia în calcul posibilitatea ca acel cont să fi fost compromis.

Așadar, mai ușor cu expunerea pe Internet. Nu e deloc un spațiu așa de sigur precum pare.

P. S. Pentru că vigilența nu poate fi niciodată suficientă, așa că aruncați un ochi aici să vedeți cum vă puteți proteja mai bine.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)