Modul în care ne trăim viața digitală atunci când ne aflăm acasă are un mare impact asupra relațiilor cu membrii familiei, potrivit unei noi cercetări Kaspersky Lab și iconKids & Youth.
Cercetarea, care a avut în vedere peste 3.700 de familii din șapte țări, ne oferă informații despre modul în care lumea digitală schimbă dinamica familiei tradiționale. Dacă, în trecut, părinții erau prima variantă la care apelau copiii în căutare de răspunsuri sau sfaturi, unul din patru părinți (23%) respondenți spune că acum copiii preferă să intre online decât să i se adreseze.
Studiul a arătat, de asemenea, că aproape jumătate (42%) dintre părinți nu sunt în lista de prieteni a copiilor lor, pe rețelele de socializare, iar – pentru unul din cinci părinți (18%) – motivul este jena pe care copiii ar simți-o.
Pe scurt, o cincime dintre părinți (21%) și copii (22%) spun că Internetul poate cauza tensiuni în familie. Îngrijorător, unul din trei părinți (31%) crede că Internetul îl izolează de copiii săi.
Conflictul ar putea fi exacerbat de faptul că dispozitivele folosite pentru a intra online sunt adesea comune. Două treimi dintre familiile participante la studiu au spus că folosesc în comun un computer. Prin urmare, 31% dintre părinți se plâng că al lor copil a stricat ceva la dispozitivul conectat sau l-a infectat cu un virus în timp ce era online (30%), iar un sfert (24%) au fost nevoiți să plătească ceva ce a comandat sau descărcat copilul. Similar, 13% dintre copii își acuză părinții că au stricat un aparat, iar 16% se plâng că părinții lor le-au șters, din greșeală, informații de-ale lor.
P. S. Pentru mai multe sfaturi despre protejarea copiilor în mediul online, vizitati kids.kaspersky.com.