Cu imensa părere de rău că nu am putut merge să văd piesa ”Decoded”, mă liniștesc la gândul că măcar am avut-o ca ambasadoare pe Alexandra, care a și scris textul de mai jos :)
Sâmbătă am fost la mansarda celor de la Scena, acolo unde Teatrul Arca a pus în scenă o piesă despre siguranţa pe Internet. Principalele două motive pentru care am vrut neapărat să merg au fost faptul că eram extraordinar de curioasă de cum poate arăta o piesă de teatru despre siguranţa pe Internet, dar şi pentru că soră’mea creşte repede şi în curând o să înceapă să bănănăie pe valurile online-ului.
Despre Internet şi capacitatea lui de ademenire noi ştim multe. Însă copiii sau fraţii noştri mai mici nu. De asta m-am bucurat fantastic când am văzut în sală foarte mulţi copilaşi care, între noi fie vorba, mă făceau de râs la partea de tehnologie. :) Dar să vedem cum a ‘arătat’ piesa. Personajele din Troia pe care le ştiam cu toţii s-au transformat în personaje din viaţa reală, personaje care demonstrează cum putem ajunge în situaţii neplăcute în urma expunerii pe Internet. În începtul piesei, Priam se arăta extrem de îngrijorat de creşterea rapidă de ‘spamuri’, ‘viruşi’ şi alte pericole ce umblă nestingerite pe Internet şi ne fac rău.
Piesa a fost una extrem de educativă, de la început până la sfârşit. Naratorul ne-a explicat foarte mulţi termeni folosiţi în mediul online, ne-a povestit despre multe măsuri de siguranţă de care ar trebui să ţinem cont, ne-a sfătuit să păstrăm dovezi alte agresiunilor (salvarea conversaţiilor este musai). Dacă în sală a existat careva să nu-l creadă cuvânt, s-a convins pe parcursul piesei; persoajele au jucat mai mult decât convingător. Astfel, în scenă au intrat şi viruşii Ahile şi Patrocle, hotărâţi să nimicească Troia. Dar ce să vezi? Şi noi, publicul, am făcut parte din piesă. Astfel că, după moartea lui Hector, la votul care urma să hotărască dacă vor accepta cadoul (ştim cu toţii de ca, da?), am participat şi noi. Am refuzat categoric acceptarea cadoului, astfel că Ahile şi ai lui au rămas mult timp în bătaia vântului şi-a ploii. Şi-au rămas şi fără baterie la telefon. :)
Pentru curioşi – iar eu recomand să fiţi – piesa de teatru se va mai juca în perioada următoare. Iar mai multe informaţii despre cum să vă protejaţi în mediul online sau despre campaniile ce se desfăşoară, puteţi citi pe Salvati Copiii şi pe Sigur.info.
1 thought on “Informarea nu costă! Nepăsarea da!”
Pingback: a fost o saptamana buna « eucandvreausascriuscriu