În urmă cu doi ani, întrebam cum ar fi dacă la alegeri ar candida Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazu. Ehe, uite că astăzi sunt în măsură, cumva, să fac un arc peste timp (ce expresie pretenţioasă…), căci Ileo a realizat pentru Asociaţia Pro Democraţia două clipuri în care joacă fix cei doi conducători de oşti (ca să nu le zic altfel). Excelente clipurile, excelente! Din punctul meu de vedere, fireşte, căci fac parte din acea categorie de români pentru care a nu merge la vot este echivalent cu nişte junghiuri ontologice teribile. Căci sunt un avocat feroce al exercitării dreptului de a vota, una din condiţiile esenţiale pentru ca cetăţeanul care votează să poată guiţa după aia că a votat prost şi că data viitoare o să voteze mai bine. Sau ceva…
Singura problemă pe care o am eu în acest an de graţie 2014, ca cetăţean care neapărat vrea să meargă la vot, este una devastatoare: jur că nu am pe cine alege. Şi că – deja simt – ştampila pe care aş pune-o pe oricare dintre cei care candidează ar avea un tremur catastrofal.
M-am gândit de ceva vreme cum dracu să fac să împac şi capra şi varza. Adică să mă duc să votez (asta este obligatoriu!), dar să fac în aşa fel încât să nu îmi pară rău că pun ştampila aia. Numai că, v-am spus, mi-e îngrozitor să aleg dintre toţi cei care nu pot fi aleşi cu sufletul cât de cât împăcat. Aşa că am decis:
[Tweet „O să merg la vot şi o să anulez votul punând ştampila pe mai mulţi candidaţi.”]
Aţi putea spune că este o prostie şi că, astfel, îmi anulez votul. Păi aia e ideea. Să votez, dar să nu ÎI votez. Adică să îmi exercit dreptul fundamental de a vota, dar să mi-l exercit şi pe cel fundamental de a nu alege nici unul dintre cei pe care eu nu pot să îi aleg. Şi, mai important, să îmi exercit dreptul de a protesta, prin vot, împotriva situaţiei de a fi în imposibilitatea de a alege cu inima împăcată un candidat.
Anul acesta votul meu va fi unul de protest. Pentru că, în nimicnicia mea, exact asta vrea să fac prin votul meu: să protestez împotriva unor candidaţi jenanţi, care nu mă reprezintă nicicum şi cu care nu mă simt împăcat de nici o culoare. Aş vrea tare mult ca toţi cei care nu vreţi să mergeţi la vot să mergeţi şi să vă anulaţi buletinul de vot. Să faceţi parte din acest protest legal şi măsurabil împotriva unei clase politice, care a reuşit, în 2014, să ne ofere doar aceşti candidaţi din care să alegem.
Imaginaţi-vă cum ar arăta rezultatul alegerilor dacă, la numărătoare, s-ar vedea că există peste 1 milion de voturi anulate. Ar fi un deget din mijloc pe care l-am arăta clasei politice. Căreia o să i se rupă de semnalul nostru. Dar măcar aşa arătăm că şi nouă ni se rupe de ei. Perfect democratic. Perfect constituţional.
Haideţi la vot, deci. Că să le arătăm degetul din mijloc.
http://youtu.be/FPe3jacD3oo
14 thoughts on “Mesaj pentru cei ce nu merg la vot: Haideţi să votăm şi să le arătăm degetul din mijloc!”
Eu cred ca ai pe cine alege si fara ca neaparat sa cobori stacheta „pretentiilor” pe care le ai. Dar pentru asta trebuie sa iti pui intrebarile corecte! Altfel, cu cele 1 milion de puie, monta o sa ne puiasca! Sau ceva… :)
Cum tocmai am spus că nu am pe cine alege dintre ei…
o sa aratati degetul diasporei, care isi va strica o zi sa alerge pe la consulate aflate la sute de kilometri, in nici un caz politicienilor.
si aia care au plecat au aratat degetul politicienilor cu adevarat.
Am citit articolul de mai multe ori. Speram să fie o glumă. Cristi, e trist ca tocmai tu să faci asta. Tu, care ai puterea de a influența atât de mulți oameni și de a fi un exemplu pentru ei. Anularea votului este fix același lucru cu a sta acasă și a nu vota. Tu protestezi în acest fel, nimănui nu-i pasă, iar la vot vor ieși în număr mai mare tot acele ființe care votează cum li se spune sau în funcție de ce primesc. Rezultatul: unul dezastruos pentru noi toți. Pentru românii care își doresc o schimbare și votează corect. Pentru românii aflați în străinătate, care depun un efort major de a vota. Pentru tinerii care votează pentru prima dată, confuzi de tot acest bâlci.
Sper în continuare ca mesajul tău să fie o glumă. Sper în continuare să mergi la vot și să votezi corect. Și, mai mult decât atât, sper să le spui și oamenilor care te citesc să facă asta. Pentru că votul nu este doar un drept, este și o responsabilitate a fiecăruia dintre noi. O responsabilitate de a vota corect.
Nope, nu e glumă (sunt trist că ai putut să zici aşa ceva, jur…). Rămâne cum am stabilit, deci.
La cat de dispersat este votul in primul tur, nici nu cred ca este foarte important daca votezi cu unul sau cu toti. Eu am reusit sa gasesc pe cineva pe care o votez pentru ca-mi place ce-a facut si pentru ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu DNA, Rosia Montana, coruptie, justitie etc. Faptul ca nu este sprijinita de un partid este un punct in plus. In turul doi insa, voi vota cu raul cel mai mic, mult mai mic decat Ponta.
Orice forma de protest este binevenita. Anularea buletinului de vot trebui sa fie inceputul sfarsitului acestui lung sir de hotii si furtisaguri. Vrem candidati care sa reprezinte interesele noastre, a populatiei, a celor care prin munca noastra sustinem aceasta tara. Este de datoria noastra sa inlaturam acesti fanfaroni care au nesimtirea sa tina capul sus in fata populatiei, care considera ca au dreptul de a ne dicta viitorul nostru si a copiilor nostri. O planta creste prin simpla plantare a unei seminte, sa plantam seminta Dreptatii Poporului Român!
Gresala pe care multi o facem este ca ne indobitocim cu prostia „VOTUL ESTE OBLIGATORIU! VOTUL ESTE O DATORIE”… FALS! Votul este un drept si nicidecum o obligatie. Democratia semnifica nu doar dreptul de a-ti exercita votul, ci si dreptul de a nu-ti exercita votul. Adevarata problema este ca ii tampiti pe romani cu atatea datorii morale incat multi voteaza pentru ca asa trebuie si nu pentru ca asa vor. Eu imi doresc sa votez, dar ce se intampla in momentul in care obtiunille imi sunt limitate? Pe sistemul votezi ce ti se ofera…. X, Y sau Z; dar daca nu ai incredere in cele trei obtiuni, ce votezi? Desigur atunci apare tampenia care romanii o mesteca in fiecare zi din peroada alegerilor: „trebuie sa votezi, nu conteaza ce, nu conteaza cu cine, nu conteaza daca nu ai incredere in ei, exercitati dreptul”. Ganditi-va asa… daca statul v-ar cere sa va exercitati dreptul la vot pentru a vi se taiati mana dreapta sau cea stanga… ce ati vota? Nu cred ca ati vota… ati protesta…. ati cere mai multe obtiuni, cum ar fi obtiunea sa nu vi se taie nimic. Cam asta se intampla si cu cei care nu merg la vot, ne pasa de tara, doar ca lipseste obtiunea noastra de pe buletinul de vot, cum ar fi „nu consider nici un candidat potrivit pentru functia de presedinte al Romaniei”; sunt tari care au aceasta obtiune pe buletinul de vot. Eu nu ii disconsider pe cei care voteaza, ba sunt chiar invidios deoarece ei au o obtiune de vot iar eu nu.
Ai repetat de 7 ori „obtiuni” „obtiune ” …. tare :)
guilty :)
Pingback: #VreauSăVotez Daţi-mi 3 motive pentru care Iohannis este bun de preşedinte - Cristian China Birta
Daca mergi la votare si votezi toti candidatii ca sa „anulezi votul”, nu o sa apari in statistici ca un cetatean care si-a anulat votul cu buna stiinta si le-a aratat candidatilor si partidelor lor degetul din mijloc, ci ca un om care nu a inteles ca a vota inseamna sa alegi un singur candidat. Cei care fac asta o sa fie clasati din punct de vedere statistic intr-o categorie de oameni ramoliti si incapabili sa inteleaga cum decurge un proces electoral.
Din pacate, schimbarea de regim in Romania s-a intimplat in mod haotic si nu a fost un proces de adaptare treptat. Toti romanii s-au asteptat la bunastare materiala cu munca putina, asa cum au vazut in filmele de la televizor sau in excursiile in Europa. Nicaieri in lume nu exista candidatul perfect pentru ca toti politicienii care vin la putere mostenesc o economie care este asa cum este si niste infrastructuri pe care nu le pot schimba usor si sunt constrinsi de timp, adica sunt constienti ca timpul lor in oficiu este limitat.
Un cetatean care vrea sa-si exercite dreptul electoral si ii pasa de ce intimpla in tara in care locuieste, merge la vot si alege un candidat. Daca nu isi poate baza alegerea pe convigeri politice, sau economice, voteaza conform altor attribute care ii diferentiaza pe candidati (infatisare, charisma, cravata, costum).
Anularea votului este o manifestare puerila, care nu aduce nici un beneficiu nimanui.
Pingback: M-am decis cu cine votez. Dar nu vă spun. Dar vă spun de ce nu vă spun - Cristian China Birta
Eu am mers la vot , insa nu am reusit sa-mi exercit dreptul. Pt ca ma aflam pe raza altui judet decat cel de domiciliu. Ciudat!!!