„Tati, aici ar trebui să tăiam marginile astea. Pentru că este prea mult alb şi parcă te face să te uiţi acolo, nu la ce am vrut să pozez„. Aşa mi-a spus Mara mea ce minunată, la cei 9 ani şi un pic, în timp ce se uita, în aparatul de fotografiat, la pozele pe care le făcuse. M-am uitat la ea cu admiraţie şi cu imensă dragoste. Şi cu respect pentru că şi-a luat atât de în serios însărcinarea pe care i-am dat-o: aceea de a fi „fotograf oficial” al deplasării noastre la Festivalul de Film Istoric Râşnov.
Aş fi vrut să o iau în braţe şi să o strâng tare, tare la piept. Dar nu se făcea. Căci era o discuţie „profesională”. Aşa i-am spus pe un ton serios că procedeul despre care vorbeşte se numeşte cropuire şi că o să îi arăt cum se face. I-am mai spus şi despre tehnicile de bază ale fotografiei, atâta cât le ştiu şi eu. M-a ascultat foarte atentă, dând încet din cap, parcă încercând să înţeleagă cât mai mult din ce îi spun. Şi mi-am dat seama, din nou, că mare greşeală facem noi, ca părinţi, când zicem „ehe, copiii sunt mici, ce ştiu ei…„. Căci, de multe ori, ne oferă nişte lecţii despre viaţă care sunt de referinţă. Dacă vrem să îi ascultăm, fireşte.
Am rugat-o pe Mara, în timp ce ne plimbam prin Râşnov, să facă fotografii firmelor din oraş. Este una din „apucăturile” mele când ajung într-un loc nou. Căci mi se pare că o astfel de perspectivă spune multe despre locul cu pricina. Cel puţin mie îmi spune multe. Aşa că, de regulă, asta fac atunci când ajung într-o localitate nouă şi am vreme, fac poze firmelor (spus generic). Dar, de data asta, nu m-am ocupat eu, căci am avut fotograf oficial, după cum vă spuneam :)
Aveţi mai jos o selecţie din fotografiile realizate de Mara. Mă veţi ierta dacă nu sunt în stare să le analizez din punct de vedere al compoziţiei, al mesajului şi alte de astea. Căci nu am cum. Şi cred că nu mă puteţi condamna nici un milimetru :)
Ah, pe secţiunea specială de pe acest blog dedicată Festivalului de Film Istoric Râşnov, găsiţi (şi o să mai găsiţi, căci mai am multe de spus de la locul faptei) multe poze realizate de Mara.
Producătorul Festivalului: Primăria Orașului Râșnov;
Coproducători: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociaţia Mioritics;
Parteneri principali: Uniunea Cineaștilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociația Cultura Verde;
Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Cărturești, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundația Calea Victoriei, Independența Film, RoImage;
Parteneri media: TVR 2, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Modernism, Cinefan, Dor de Ducă, Ralix, AaRC, Revista Timpul.
1 thought on “Fotograful meu oficial la Festivalul de Film Istoric Râşnov: Mara, 9 ani şi un pic”
Daca o musca microbul fotografiei intr-un an iti da lectii.