Doamne, ce vremuri trăim… Să cânte libanezii imnul României…

Vă rog din start să mă iertaţi pentru acest titlu. Care, din goana calului, poate părea un pic forţat. Ok, un pic mai mult, admit. Dar am o explicaţie: acesta este exact titlul care mi-a apărut în minte când era în sala cinemaografului din Râşnov, unde pe scenă cei din Fanfara Militară Libaneză au cântat imnul României.

Şi mi-a venit titlul acesta în minte din următoarele motive. Cred, cel puţin, că acestea sunt. Sigur nu vă pot spune. Căci ar însemna un efort mult prea mare de psihanaliză sau ceva din partea mea ca să nu fie prea mare efortul, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Dar, după cât am stat io un pic să cujet, motivele sunt după cum urmează:

1. Fanfara Militară Libaneză. Doar numele şi este de ajuns ca să îţi stârnească niţel curiozitatea :D Are exotismul necesar, are partea de militărie combinată cu Liban (nu că am şti cu exactitate unde se află, dar ştim că ţara asta este acolo unde este scandal geopolitic sau ceva), are tot ce îi trebuie ca să vrei să îi vezi.

2. Contextul cu Festivalul de Film Istoric Râşnov, unde i-am văzut, de altfel, pe stimabilii libanezi. Altfel spus, dacă îi vedeam la un eveniment culinar, parcă nu se pupa aşa de bine :))

IMG_06703. Cinematograful „Amza Pellea”. Aşa se numeşte instituţia din Râşnov. Drept pentru care pe pereţii din sală tronează multe poze cu marele actor. Iar în timpul concertului Fanfarei Militare Libaneze, nu ştiu de ce mi s-a părut că personajele jucate de Amza (inclusiv cele în care se lupta cu ghiaurii) se uită superior la libanezi…

4. Tema „Marele Război”. A şcolii de vară din cadrul festivalului. Iar orice întâlnire cu acest mare război (prost nume, mare a fost doar mizeria pe care a adus-o, aşa cum face orice război) te transpune într-o stare de stinghereală  (că nu ştiu cum să îi zic altfel…). Apropo, faina ideea cu marelerazboi.ro.

5. Chiar înainte de a merge la Râşnov, am terminat de citit (le-am citit în paralel, aşa citesc eu de regulă cărţile) două cărţi. Despre nişte vremuri imbecile cu nişte vremelnici conducători şi mai imbecili. Avantajul este cel pe care l-am resimţi, ca să zic aşa, în titlu când am spus, ca o comparaţia cu acele vremuri, că acum trăim vremuri minunate. Una este „Câinii domnului„, de Valentin Pikul, care ne povesteşte despre dobitocul masiv Filip II şi despre dementul praştie Ivan cel Groaznic, iar a doua se intitulează „Noaptea Sfântului Bartolomeu„, de Jean Teule şi este despre, fireşte, mizeria catolicilor puşi de Carol IX şi de gaşca de mizerii din jurul său să ucidă peste 100.000 de protestanţi. Recomand aceste cărţi. În special celor care se plâng la greu că nu s-au născut în epoca potrivită.

Cam astea sunt motivele, stimabililor, pentru care vă rog să mă iertaţi că am folosit acest titlu. Dar sper că aţi înţeles că, odată ce mi-a străfulgerat coraconul, nu l-am mai putut scoate de acolo :)

Ah, pentru că o să scriu mai multe (azi dimineaţă mi-am făcut „planul editorial” şi am văzut că am tare multe de spus) despre Festivalul de Film Istoric Râşnov, am făcut şi o secţiune specială pe blog. Ca să fie mai uşor de urmărit. Pentru cei interesaţi, desigur :)

fanfara

Producătorul Festivalului: Primăria Orașului Râșnov;

Coproducători: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociaţia Mioritics;

Parteneri principali: Uniunea Cineaștilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociația Cultura Verde;

Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Cărturești, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundația Calea Victoriei, Independența Film, RoImage;

Parteneri media: TVR 2, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Modernism, Cinefan, Dor de Ducă, Ralix, AaRC, Revista Timpul.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.