Am ajus ieri după masă la Festivalul de Film Istoric Râşnov. Acum, când scriu aceste rânduri, este ora 13.00. Sunt într-o crâşmă din centrul oraşului (eu zic cu dragă crâşmă, nu la mişto) şi beau nu o bere (cum aţi putea crede, pârdalnicilor!), ci o cafea. Iniţial, am deschis laptopul ca să descarc miliardele de poze pe care le-am făcut în tot acest timp. Numai că m-am răzgândit între timp. Aşa că, deocamdată, vă dau doar rânduruile de mai jos. Care se leagă de, fireşte, crâşme :D
Am ajuns în trei astfel de stabilimenturi în Râşnov. Până acum. Cum, e mult? Păi, stimabililor, e cald zilele astea în Râşnov, setea trebuie potolită. În plus, ca să fim clar înţeleşi, de când am venit până acum toată atmosfera a fost una de aia de – cum să îi zic io să sunt aşa mai oficial – sărbătoare. Adică un feng shui de ăla de relaxare, de simţire de bine, de „haide, bre, să ciocnim o bere„. Un feeling care pentru minte este curcubeu pe cerul coraconului.
Vă spuneam că am ajuns în trei crâşme în Râşnov. În prima se auzea Rainbow, o trupă fabuloasă la vremea ei şi chiar acum când, nostalgici şi cu nişte ani crestaţi pe buletin, o ascultăm cu imens drag. În a doua, am auzit Whitesnake. În a treia, ceva ce m-a surprins total, căci nu prea ai ocazia să asculţi în locuri publice aşa ceva: Camel, una din trupele mele de coracon (Andrew Latimer, acest splendid dement…).
În barul în care sunt acum, televizorul merge pe VH1 Classic. Azi dimineaţă, când am intrat într-o farmacie ca să iau ceva „bumbi”, se auzea Led Zeppelin. Doar când am mâncat, la terasa Intim, televizorul era pe ceva canal de ăsta nou de muzică şi mai nouă, adică ceva ce nu se lipeşte decisiv de mine.
Dar, oricum, scorul per total este unul excelent. Şi, la prima impresie muzicală, Râşnovul m-a făcut să rânjesc fasolea. Poate că e o întâmplare, dreaqu ştie. Dar în viaţă se întâmplă şi de astea. Şi cu astfel de prime impresii rămâi. Multă vreme.
PS O să vă raportez, apropo de muzică, ce fain a fost concertul alor mei de la byron în grădina cetăţii, un spaţiu splendid pentru concerte.
Producătorul Festivalului: Primăria Orașului Râșnov;
Coproducători: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociaţia Mioritics;
Parteneri principali: Uniunea Cineaștilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociația Cultura Verde;
Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Cărturești, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundația Calea Victoriei, Independența Film, RoImage;
Parteneri media: TVR 2, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Modernism, Cinefan, Dor de Ducă, Ralix, AaRC, Revista Timpul.
3 thoughts on “Despre Râşnov, la prima impresie, cu muzica din crâşme”
Foarte bine! Asteptam si poze.
si totusi titulatura de crasma ma duce cu gandul spre alt gen de muzuca
Am precizat ce înţeleg eu când spun „crâşmă”, aşa că restul e doar de interpretare. Deci nu am ce comenta, fireşte.