Festivalul de Film Istoric Râșnov a ajuns la a VIII-a ediție

Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016, perioadă în care în Cetatea Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un târg de carte, peste 10 evenimente speciale și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2016 este “(R)Evolution”.

Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Râșnov se numără “Rapsodia bulgară”, care vorbește despre Holocaust, dar și despre inocența copilăriei și a primei iubiri, “Dosarele Petrov”, ce prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară, și “Materik//Continent”, despre Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus. Cei interesaţi de povestea Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele “La supplication”, care redă povestea oamenilor din oraș, și “The Russian Woodpecker”, film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015 care se bazează pe cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti Cernobîl, care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 – 1989. Povestea lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperită în pelicula “Selma”, în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția “Bolivar, the man of difficulties”. Pe lista filmelor ce vor putea fi urmărite la Râșnov se numără și “Valley Uprising”, “Consulul de la Bordeaux”, “Maxine Peake as Hamlet” și “Drumul spre glorie”.

Deschiderea va fi făcută de Liviu Jicman, Vicepreședintele Institutului Cultural Român, și Nicolae Pepene, Director al Muzeului de Istorie din Brașov și Director al Festivalului de Film Istoric Râșnov. Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, și Sergiu Celac, politician și fost ministru de externe și fost Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sorin Gabriel Cozma, cel care conduce Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, va vorbi studenților despre terorismul modern, temă ce va fi dezbătută și de Liviu Tofan, Director al Institutului Român pentru Istorie Recentă, expertul în securitate Rufin Zamfir și lect. dr. Marius Lazăr, de la Universitatea Babeș-Bolyai. Lista este completată de istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu și Georgeta Filitti, eseistul Theodor Paleologu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu, cercetărorul Cosmin Budeancă și cosilierul prezidențial Ligia Deca. Producătorul Ada Solomon, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actorul Andi Vasluianu vor vorbi despre cei 15 ani de la Noul Val al cinematografiei românești.

Pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca pe 5 august Dan Byron și Luiza Zan, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Paul Kusak și Hanno Hoefer. Vor mai concerta pe parcursul celor 10 zile de festival trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris și Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrița Daniela Nane.

Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul “Genuine – povestea unui vampir”, un episode din (r)evoluția genului horror, cu pasaje din Kafka, spectatolul-colaj “Istorisirile unei Regine”, inspirat din poveștile Reginei Maria a României, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, Costin Soare (lăută, chitară) și actrița Simona Bondoc vor pune în scenă momentul de muzică spaniolă “Amprenta morilor de vânt. De la Cervantes la Garcia Lorca”.

Vizitatorii vor putea vedea și expoziția „Frânturi de istorie”, care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu mașini de epocă ce aparțin unor familii britanice și este dedicată Zilei Armistițiului (11 noiembrie). Expoziția colectivă “Bilet de lup” este un martor al unui ciclu de documentare și prezintă imagini realizate de Augustin Bucur, Veaceslav Cebotari, Cătălin Dobre, Ionuț Pițurescu, Manuela Morar, Andrei Rădulescu și Mihai Țucă.

festivalul de film istoric rasnov

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Festivalul de Film Istoric Râșnov a ajuns la a VIII-a ediție”

  1. Pingback: Dacă mergeți la Festivalul de Film Istoric Râșnov, puteți înnopta la Cetatea Râșnov - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.