Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

Săptămâna bloggerului chibzuit – Jurnal, ziua 4

Am ajuns în cea de-a patra zi din “Săptămâna bloggerului chibzuit“. Vă dau raportul financiar mai jos, dar astăzi aş vrea să discutăm mai mult pe întrebarea esenţială, cheia întregului experiment pe care îl fac eu aici zilele acestea: ce înseamnă, de fapt, să fii chibzuit?

Iată ce ne spune DEX: “Chibzuit = Care judecă o situație cumpănind toate eventualitățile; socotit, cumpănit“. Hmmm, interesant. Hai să analizăm un pic.

A fi chibzuit înseamnă să analizezi o situaţie şi să alegi cea mai bună variantă din toate cele posibile. Eu aşa înţeleg, cel puţin, din definiţia de mai sus. Adică, pe undeva, mă duce înspre noţiunea de înţelepciune. Căci trebuie să fii înţelept ca să fii chibzuit.

Dacă m-aţi fi întrebat înainte de a face acest experiment ce înseamnă chibzuiala în domeniul finanţelor personale, cel mai probabil v-aş fi spus că înseamnă să am grijă să nu cheltui prea mulţi bani. Ceea ce, acum îmi dau seama, ar fi fost o greşeală de interpretare. Căci acum înţeleg că toată faza cu chibzuiala s-ar putea sintetiza cam aşa: cheltuieşte cu cap ca să obţii beneficiile pe care le doreşti în limitele între care te poţi mişca.

Ce înseamnă asta, mai pe româneşte? Însemnă, după mintea mea, că banii trebuie investiţi, nu cheltuiţi. Şi că atunci când, spre exemplu, cumpărăm o sticlă de apă, să considerăm banii pe care îi dăm o investiţie în hidratarea noastră, în starea noastră de bine, nu o cheltuială. Şi să ne uităm la beneficiile pe care ni le aduce această investiţie, în cazul de faţă faptul că nu ne mai este sete, că suntem hidrataţi. Iar despre limitele în care să te mişti, mă gândesc că totul e clar: dacă nu poţi să îţi cumperi o sticlă de apă, bea de la robinet, pardon my French.

Uite că deja încep să simt efectele benefice ale acestui experiment. Şi încă nu e gata. Şi încă nu am făcut analiza financiară pe toată perioada… :)

Mai jos investiţiile (nu cheltuielile) făcute în ziua a patra a experimentului. Dacă doriţi, în comentarii vă pot detalia beneficiile pe care le-am obţinut cu fiecare investiţie făcută. Doar trebuie să întrebaţi :)

tabel 4

5 comentarii la “Săptămâna bloggerului chibzuit – Jurnal, ziua 4

 1. spanac Reply

  păi ai lua și in ziua a treia o cartelă metrorex. tu consumi zilnic 10 calatorii cu metroul?

  • Cristian China Birta Reply

   Nu am cumparat pana acum nici o cartela. Aveam calatorii pe cardul ala de RATB. Doar ca am crezut ca am mai mult credit pe el, dar m-am inselat. Asa ca a trebuit sa cumpar o cartela pentru metrou.

   • spanac Reply

    pai nu pricep.
    aici ai zis ca ai luat cartela
    http://chinezu.eu/2013/09/26/saptamana-boggerului-chibzuit-jurnal-ziua-3/ pe care ai dat 15 lei. asa ai zis tu
    si azi zici ca ai luat cartela, pe care ai dat tot 15 lei. cum e pana la urma? in care din cele zile n-ai luat cartela de 15 lei? vezi cum te iau la bani marunti? :))

    • Cristian China Birta Reply

     Aaaaaaa, oooops :D Ai dreptate, uitasem aia cu cartela din tabelul vechi. Deci minus 15 lei pe ziua asta! Merci, hai ca m-ai ajutat sa fiu mai chibzuit fara sa vreau, vigilentule care esti :))

     • spanac Reply

      Aha, deci era o scapare nevinovada, nu o frauda chibzuita bine inainte :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.