Săptămâna bloggerului chibzuit – Jurnal, ziua 4

Am ajuns în cea de-a patra zi din “Săptămâna bloggerului chibzuit“. Vă dau raportul financiar mai jos, dar astăzi aş vrea să discutăm mai mult pe întrebarea esenţială, cheia întregului experiment pe care îl fac eu aici zilele acestea: ce înseamnă, de fapt, să fii chibzuit?

Iată ce ne spune DEX: „Chibzuit = Care judecă o situație cumpănind toate eventualitățile; socotit, cumpănit„. Hmmm, interesant. Hai să analizăm un pic.

A fi chibzuit înseamnă să analizezi o situaţie şi să alegi cea mai bună variantă din toate cele posibile. Eu aşa înţeleg, cel puţin, din definiţia de mai sus. Adică, pe undeva, mă duce înspre noţiunea de înţelepciune. Căci trebuie să fii înţelept ca să fii chibzuit.

Dacă m-aţi fi întrebat înainte de a face acest experiment ce înseamnă chibzuiala în domeniul finanţelor personale, cel mai probabil v-aş fi spus că înseamnă să am grijă să nu cheltui prea mulţi bani. Ceea ce, acum îmi dau seama, ar fi fost o greşeală de interpretare. Căci acum înţeleg că toată faza cu chibzuiala s-ar putea sintetiza cam aşa: cheltuieşte cu cap ca să obţii beneficiile pe care le doreşti în limitele între care te poţi mişca.

Ce înseamnă asta, mai pe româneşte? Însemnă, după mintea mea, că banii trebuie investiţi, nu cheltuiţi. Şi că atunci când, spre exemplu, cumpărăm o sticlă de apă, să considerăm banii pe care îi dăm o investiţie în hidratarea noastră, în starea noastră de bine, nu o cheltuială. Şi să ne uităm la beneficiile pe care ni le aduce această investiţie, în cazul de faţă faptul că nu ne mai este sete, că suntem hidrataţi. Iar despre limitele în care să te mişti, mă gândesc că totul e clar: dacă nu poţi să îţi cumperi o sticlă de apă, bea de la robinet, pardon my French.

Uite că deja încep să simt efectele benefice ale acestui experiment. Şi încă nu e gata. Şi încă nu am făcut analiza financiară pe toată perioada… :)

Mai jos investiţiile (nu cheltuielile) făcute în ziua a patra a experimentului. Dacă doriţi, în comentarii vă pot detalia beneficiile pe care le-am obţinut cu fiecare investiţie făcută. Doar trebuie să întrebaţi :)

tabel 4

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Săptămâna bloggerului chibzuit – Jurnal, ziua 4”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4200 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

4200 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)