Sabia Cavalerului Ubul la Noaptea Muzeelor

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Sabia Cavalerului Ubul

© Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

Legenda spune că această sabie a aparţinut nobilului Ubul, castelanul oraşului Caransebeş. Acesta conduce 2.000 de cavaleri trimişi de regele Ungariei Bela al III-lea să se alăture împăratului Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană Frederick Barbarossa, care conduce, alături de Filip al II-lea al Franţei şi Richard I (Inimă de Leu) al Angliei, cea de-a treia cruciadă. Cruciaţii conduși de Frederick Barbarossa trec prin Banat, atât pe uscat, cât şi pe apă.

Conducând cavalerii, nobilul Ubul participă la asediul oraşului Philippolis situat în Tracia. După asediul acestui oraş important, regele Bela al III-lea retrage armata condusă de cavalerul Ubul. Astfel, la 29 noiembrie 1189 (după cum spun documentele înregistrate de către Episcopia oraşului Gyor), Ubul însoţit de şase conţi se retrage prin Caransebeş. În fruntea convoiului se afla o caruţă trasă de doi boi şi patru cămile care transportau mărfuri preţioase, estimate la 5000 de mărci. În oraşul Caransebeş era zi de târg, iar oraşul vuia de lume care s-a oprit înmărmurită admirând atât cămilele (căci nu mai văzuseră până atunci), cât şi bogăţiile preţioase. În mulţime, nobilul Ubul zăreşte o tânără frumoasă de care se îndrăgostește – fiica nobilului român Andru de Almăj, care venise în oraş pentru târg. S-au căsătorit și au continuat să trăiască în Caransebeș.

În anul 1289, într-un alt document, sunt amintiţi nepoţii castelanului Ubul, Ştefan şi Pavel, care au păstrat sabia bunicului lor ce participase la cruciade. În 1985, în apropierea oraşului Caransebeş, este semnalată o sabie asemănătoare cu cea descrisă în documente. Atribuită cavalerului Ubul, sabia prezintă similitudini cu alte două săbii din Rouen şi Zurich. Aflată în colecția Muzeului din Caransebeş, sabia va fi expusă cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.