La Noaptea Muzeelor puteți afla ce este vintirul :)

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Vintirul

©Muzeul Național al Țăranului Român

Pescuitul este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei şi sursa cea mai importantă de hrană. Această ocupaţie s-a transmis din tată-n fiu. În apele cu adâncimi mici din zonă (1-1,5 m) se pescuia „la vârşe“.

Vârşa sau vintirul este unealta tradiţională de pescuit, de formă conică, alungită, lucrată din plasă de sfoară, întinsă pe mai multe cercuri de nuiele sau chiar din împletitură din ramuri de răchită. Gura vintirului este răsfrântă în interior, ca o pâlnie, prin care intră peştele. Vintirul se scufundă în apă, se fixează cu ţăruşi în locurile „circulate“ de peşte (pe care pescarii cu experienţă le cunosc) şi se lasă o perioadă de timp pentru a intra cât mai mulţi peşti. Se folosesc mai multe vintire deodată, acestea fiind aşezate în şir, uşor înclinate.

Pescarii le „încearcă“ din barcă, la anumite intervale de timp, pentru a vedea câţi peşti s-au prins. Un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire.

Pentru a scoate peştele, vintirul e „scuturat“ în barcă.

2 comentarii la “La Noaptea Muzeelor puteți afla ce este vintirul :)

  1. Bancul Zilei Răspunde

    Am vazut in delta, dar nu stiam ca asa se numeste!

  2. Chinezu Răspunde

    @Bancul Zilei
    Nici nu stiam ca asa ii zice pana sa nu vad informatia asta, asa ca relax, imi pare ca nu suntem singurii :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: