La Noaptea Muzeelor puteți afla ce este vintirul :)

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Vintirul

©Muzeul Național al Țăranului Român

Pescuitul este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei şi sursa cea mai importantă de hrană. Această ocupaţie s-a transmis din tată-n fiu. În apele cu adâncimi mici din zonă (1-1,5 m) se pescuia „la vârşe“.

Vârşa sau vintirul este unealta tradiţională de pescuit, de formă conică, alungită, lucrată din plasă de sfoară, întinsă pe mai multe cercuri de nuiele sau chiar din împletitură din ramuri de răchită. Gura vintirului este răsfrântă în interior, ca o pâlnie, prin care intră peştele. Vintirul se scufundă în apă, se fixează cu ţăruşi în locurile „circulate“ de peşte (pe care pescarii cu experienţă le cunosc) şi se lasă o perioadă de timp pentru a intra cât mai mulţi peşti. Se folosesc mai multe vintire deodată, acestea fiind aşezate în şir, uşor înclinate.

Pescarii le „încearcă“ din barcă, la anumite intervale de timp, pentru a vedea câţi peşti s-au prins. Un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire.

Pentru a scoate peştele, vintirul e „scuturat“ în barcă.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “La Noaptea Muzeelor puteți afla ce este vintirul :)”

  1. @Bancul Zilei
    Nici nu stiam ca asa ii zice pana sa nu vad informatia asta, asa ca relax, imi pare ca nu suntem singurii :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)