Inedit la Noaptea Muzeelor: Obiecte și povești, 19 mai 2012

La inițiativa organizatorilor din Franța ai Nopții Europene a Muzeelor, vă invităm să descoperiți povestea ascunsă a unei selecții inedite de obiecte găzduite de muzee participante la a opta ediție a evenimentului, care se va desfășura în ziua de sâmbătă, 19 mai 2012. Imaginile și poveștile acestor obiecte mai speciale din România sunt disponibile și pentru publicul internațional (atât în limba franceză, cât și în română sau engleză), putând fi descoperite pe site-ul http://www.nuitdesmusees.culture.fr, la secțiunea intitulată “Une oeuvre, une histoire” („Un obiect, o poveste”).

Pentru că Noaptea Muzeelor este doar o dată pe an și nu este posibil să fim în mai multe locuri deodată, deși ne-am dori, vă invităm să descoperiți, într-o călătorie virtuală, muzeele care ne împărtășesc povestea secretă a obiectelor pe care le dețin: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” și Muzeul Național al Țăranului Român din București, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia.

Printre piesele care așteaptă să fie descoperite cu ocazia Nopții Muzeelor se numără obiecte foarte diverse, uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie ieșită din comun, interesante, cu o tradiție în spate sau chiar cu detalii amuzante.

  • La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia se află, de exemplu, aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918;
  • Biroul Dr-lui Ioan Raţiu – la care este probabil să fi fost redactat, în Turda, Memorandumul înaintat Curţii de la Viena – este o piesă de referință a Muzeului de Istorie Turda.
  • O mașină zgomotoasă de cărat gunoiul, folosită în București la 1900 a devenit o curiozitate adăpostită de Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida”.
  • Tractorul Fordson, un produs al uzinelor Ford Motor Company (S.U.A.), care deține un motor cu aprindere prin scânteie și a fost achiziționat în jurul anului 1932 de către Barbu Marius, profesor în Arad. Tractorul a trăit o adevărată aventură până să fie achiziționat de Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia în 2001.
  • Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin povestea Pseudometeoritului Shirokovsky, ne atenționează că trebuie să ne ferim de falsuri, care pot cădea până și din cer.
  • Imaginea simbolică a „României revoluţionare” este descompusă de către Muzeul Național de Artă al României, care ne convinge astfel că această pictură este un adevărat puzzle, explicându-ne însă și motivele, pe care vă invităm să le descoperiți.
  • Sabia Cavalerului Ubul, castelanul oraşului Caransebeş, ne poartă într-o lume legendară din perioada lui Richard I (Inimă de Leu). Muzeul Județean Argeș dezvăluie detalii despre colecționarii Aureliu și Lelia Popescu, care au fost nevoiți să vândă pentru sume modice obiecte valoroase, printre care și o hartă a Peninsulei Balcanice, datată 1584.
  • Muzeul Județean Ialomița ne prezintă un obiect valoros, declarat piesă de tezaur: Rhytonul descoperit în zona sacră a davei getice de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița), modelat în formă de corn și datând din sec. I î.Hr.
  • Una dintre cele mai vechi ocupații a locuitorilor Dobrogei este reprezentată la Muzeul Național al Țăranului Român, prin Vintirul folosit la pescuit în apele cu adâncimi mici; dar cine și-ar putea imagina că un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire?
  • Muzeul Olteniei Craiova dezvăluie povestea unui obiect din ceramică, restaurat din 22 bucăți de dimensiuni variabile – o reconstituire plină de măiestrie, care a redat forma inițială a vasului de nuntă.

Și alte muzee prezintă obiecte cu povești interesante, care așteaptă să fie descoperite atât la Noaptea Muzeelor, cât și în restul anului.

Programele muzeelor participante la Noaptea Muzeelor vor fi disponibile în săptămâna evenimentului pe site-ul special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, pus la dispoziția vizitatorilor de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Obiectele de la muzeele din România și poveștile acestora pot fi accesate urmând link-urile:

http://nuitdesmusees.culture.fr/un-appareil-hors-du-commun/

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-histoire-de-bureau/

http://nuitdesmusees.culture.fr/des-combattants-acharnes/

http://nuitdesmusees.culture.fr/le-noble-ubul-et-ses-chameaux/

http://nuitdesmusees.culture.fr/de-la-rouille-et-des-roues/

http://nuitdesmusees.culture.fr/un-precieux-vestige/

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-oeuvre-dart-tres-bruyante/

http://nuitdesmusees.culture.fr/letoile-mysterieuse/ (engleză și franceză)

http://nuitdesmusees.culture.fr/en-mille-morceaux/ (engleză și franceză)

http://nuitdesmusees.culture.fr/une-carte-qui-vaut-de-lor/ (engleză și franceză)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.