Dacă vrei să știi cât costă o prezență decentă a unui brand în social media, hai la cursul nostru. Dar vezi că early-birdul zboară repede, să știi :D

Biroul lui Ion Rațiu la Noaptea Muzeelor

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Biroul Dr-lui Ioan Raţiu

© Muzeul de Istorie Turda

Masa de scris a Dr-ului Ioan Raţiu se află în colecţia muzeului turdean încă de la începuturile existenţei acestuia. Realizată în secolul al XIX-lea din lemn de brad furniruit, masa de lucru este prevăzută în partea superioară cu postav de culoare roşie şi  trei sertare, ornamentate cu mânere de alamă. În partea inferioară se găsesc compartimente pentru documente cu poliţe din lemn, prevăzute cu uşi.

În calitate de lider al mişcării naţionale a românilor din Transilvania, Raţiu a înaintat Curţii de la Viena Memorandumul, act politic prin care se cereau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare. Presupunem că Memorandumul  a fost redactat în Turda tocmai la această masă de scris aflată în colecția muzeului.

Ca urmare a acestei acţiuni, casa lui Raţiu a fost vandalizată de către extremiştii maghiari, acesta fiind nevoit să se refugieze la Sibiu. Conform mărturiilor, printre puţinele piese de mobilier care s-au păstrat se află şi masa de scris, care a ajuns în locuinţa de la Sibiu. În anul 1933, ca urmare a înfiinţării la Turda a unui Muzeu Memorial, fiica Dr-ului Ioan Raţiu, Felicia, a  donat piesa instituţiei nou înfiinţate. Izbucnirea celui de-al doilea război mondial a dus la înstrăinarea şi chiar la pierderea unor obiecte din colecţie. Masa de scris, degradată, a fost regăsită într-unul dintre inventarele făcute de o comisie a Primăriei în anul 1940.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.