Aparatul de fotografiat al Unirii la Noaptea Muzeelor

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.

Aparatul de fotografiat al Unirii

©Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia

Cu acest aparat au fost realizate celebrele fotografii care surprind atmosfera Marii Adunări Naţionale de la 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia a fost luată decizia istorică a unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Acest moment a stat la baza deciziei, luată în 1990, după căderea regimului comunist, ca ziua naţională a României să fie serbată la 1 decembrie. În număr de cinci, fotografiile au fost realizate de Samoilă Mârza, supranumit după acel moment Fotograful Unirii.

Interesant este că aparatul cu burduf folosit fusese achiziţionat de către Samoilă Mârza din banii obţinuţi în urma vânzării unei perechi de boi. Tehnica de fotografiere greoaie şi vremea neprielnică l-au împiedicat să realizeze mai mult de cinci poze la 1 decembrie 1918.

Astăzi acest aparat face parte din colecţia expoziţională a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind expus la loc de cinste în Sala Unirii. Muzeul albaiulian a intrat în posesia aparatului şi a celor cinci clişee fotografice de sticlă în anul 1967. Atunci Samoilă Mârza le-a vândut muzeului, iar cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un aparat modern. Cu acesta spera să surprindă instantanee fotografice de la semicentenarul din 1968, dedicat împlinirii a 50 de ani de la Marea Unire. Din păcate, nu a apucat decedând la data de 19 decembrie 1967.

Importanţa fotografiilor realizate de Samoilă Mârza la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918 este extrem de mare. Aceste fotografii au fost folosite de delegaţia ro­mână la Conferinţa de Pace de la Ver­sailles, pentru ca aliaţii să vadă clar susţinerea populară de care s-a bu­curat evenimentul de la Alba Iulia. Putem afirma că ele au influențat decizia Marilor Puteri de a recunoaşte Marea Unire.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)