Am şi io o supărare la voi…

De fapt mai mult de una. Dar o să le luăm pe rând :)

Suntem absolut catastrofali când vine vorba de donare de sânge. Şi folosesc verbul la persoana I plural pentru că şi eu sunt la fel ca toţi ceilalţi care nu mai ştiţi ce motive să găsiţi şi să vă daţi răniţi numai să nu ajungeţi să sângeraţi în punga aia de 450 ml. Totuşi, diferenţa masivă dintre mine şi unii dintre voi este teribilă din acest moment înainte: pentru că eu am fost şi am donat şi îmi propun ca de acum înainte să repet isprava măcar o dată la 3 luni.

Am luat decizia asta pentru că, în momentul donării, când am văzut că nu e mare şmecherie şi că disconfortul e minim, m-a cuprins o ruşine extraordinară că am stat ca tâmpitul atâţia ani de zile şi nu am donat sânge constant. Pentru o simplă înţepătură şi câteva minute de stat cu acul ăla în braţ, pentru că am fost de o indolenţa mizerabilă până acum, am ratat ocazia de a dona bidoane întregi de sânge până acum.

Iar spre deosebire de orice altceva donăm şi ne punem semnul de întrebare dacă donaţiile noastre ajung unde vrem noi, în cazul donării de sânge a te întreba aşa ceva este, cum să vă spun eu să nu jignesc prea tare pe nimeni, pueril. Sângele donat merge la cei care au nevoie. Punct.

Iar dintre cei care au nevoie de sânge puteţi fi chiar voi sau cei dragi vouă. Gândiţi-vă la asta când mai aveţi reţineri.

21 comentarii la “Am şi io o supărare la voi…

 1. Andrei Ghiorghe Răspunde

  Sau daca nu sange, macar 2% pentru SMURD tot e o investitie buna.

 2. chinezu Răspunde

  corect, sa nu uitati de aia 2%
  pentru SMURD, pentru orice alta asociatie, numai sa nu uitati :)

 3. Dan Iancu Răspunde

  Unde ai donat, pentru că ultima oară cînd am fost la centrul din București de pe lîngă Piața Victoriei, a fost un cosmar din toate punctele de vedere. Pe vremuri, cînd eram la facultate și la servici, veneau ei sa recolteze și mergea ca pe apa. Acu, acolo, îți vine-a…

 4. chinezu Răspunde

  @Dan Iancu
  mda, ai si tu dreptate…
  daca te duci la centrele clasice, te apuca scarba…
  eu am fost mai norocos si am donat la Federatia Romana de Rugby, in conditii excelente
  dar cred ca daca facem noi o initiativa si zicem ca uite, suntem 50 care vor sa doneze, putem organiza un spatiu mai decent
  ma interesez

 5. Dragos Bora Răspunde

  Sînge, Egyed Ufó Zoltán 2009-02-09
  http://www.oskar.ro/blog.php?nr=210&id=915

 6. Daniela Răspunde

  Eu donez la munca…mai putin ultima oara cand m-au scos anemica :(

  Si era a treia oara. Nu stiu daca stiti, dar dupa 3 donari sangele devine si mai valoros, iar cu o singura donare se poate salva viata a trei persoane. Sangele donat se reface cantitativ in 24 de ore…

 7. Dan Ciulea Răspunde

  DA… stiou despre ce vorbesti… si eu am avut o clipa de revelatie:
  „Printre miile de promisioni pe care mi le fac zi de zi, se numara si aceasta: Sa devin donator regulat! Nu se stie niciodata cand o sa am nevoie si eu de sangele cuiva (sper sa nu fiu nevoit niciodata, si sper ca nici voi DAR ,…)” [via http://sp2.ro/146eb6 ]

 8. oana Răspunde

  Nu am fost odata la trei luni, dar din cand in cand ma duc. :) Ar trebui sa imi fac programul mai constiincios.

 9. Radu Răspunde

  Din cate stiu eu nu poti dona decat o data la fiecare 6 luni. Cel putin asta era regula cand am donat eu ultima oara :) Am donat de 3 ori pana acum si totul a fost ok. Si eu va incurajez sa mergeti la donat. Daca vreti sa faceti un bine cuiva dati o raita in spital si intrebati cui ii trebuie…In momentul donarii puteti spune pentru cine este sangele…

 10. Dragos Bora Răspunde

  „Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.”
  http://www.doneazasange.ro/

 11. Catalin Răspunde

  Intrebarea „de ce nu am facut-o pana acum?” a aparut si la mine.
  Sapt. trecuta am donat si e ceva cat se poate de simplu.

  Pentru cine are de gand recomand spitalul militar (pe Witing). Cautati sectia Hematologie.

 12. chinezu Răspunde

  ma bucur sa vad ca sunteti atatia care gandesc ca mine :)
  si care v-ati apucat serios de meseria de donator :))
  Chapeau!

 13. Daniela Răspunde

  @Radu

  Un barbat poate dona de maxim 5 ori pe an, iar o femeie de maxim 4 ori.

 14. Radu Răspunde

  @Daniela – pe mine ma intrebau tot timpul daca am donat in ultimele 6 luni… Oricum, o data la 2 luni mi se pare cam mult. De 2 ori pe an mi se pare ok :)

 15. Tandrei Răspunde

  In Baia Mare unde se poate dona:o3? Eu sunt din Baia Mare dar nu am auzit veci sa doneze cineve sange:-??. O fi sangele maramuresean prea bun?

 16. Tandrei Răspunde

  Mersi.

 17. Andrei Bibire Răspunde

  Eu as dona sange cu mare drag, doar ca nu am voie. Am avut o intalnire de gradul trei cu hepatita cand eram mai junior, si mi s-a dat ban pentru transfuzii, pentru ca microbul e latent si se poate transmite prin sange. Ce sa-i faci, asta e situatiunea:(. Totusi indemn cu incredere pentru tot cei nehotarati sa doneze sange. E sanatos pentru voi, ajutati o persoana in dificultate si, mai faceti si un ban, de ce nu? Macar aici poti fi sigur ca sangele ajunge la cine trebuie, spre deosebire de donatiile in bani, de exemplu.

 18. Dan Zaharia Răspunde

  Va recomand sa va inscrieti si pe http://www.donor.ro – primul motor de cautare potentiali donatori de sange din Romania. De asemenea, gasiti mai multe informatii si pe:
  – blog: http://donor-ro.blogspot.com
  – Facebook: http://www.causes.com/donor

 19. Dragos B. Răspunde

  Pe vremuri (dupa ’90) se primea gratis un abonament valabil doua luni pe toate liniile de autobuz. (Bacãu)
  Apoi s-a redus la un abonament gratis valabil o luna pe toate liniile de autobuz.
  Azi aflai ca s-a redus din nou. Abonamentul acordat pentru o luna e gratis doar pe jumatate (deci tre’ sa platesti 25 de lei daca-l mai vrei). Si e valabil doar pentru o linie de autobuz.

  Se vorbeste ca-s mari lupte sa nu se mai acorde nici tichetele de masa (7 tichete x 8.72 lei = 61 de lei).

  :-(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: