Despre cum nu ne-a făcut Discovery Travel de cacao

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

29.02.2008

Am reuşit şi eu aseară să văd celebra (deja) emisiune “No reservations” a lui Anthony Bourdain, de pe Discovery Travel. Şi cum văzusem în blogosferă unele comentarii cum că ne-a făcut de cacao cu foarte, foarte puţin lapte, eram setat puternic să mă enervez. Dă-i pace, mi s-a părut o emisiune excelentă.

De ce trebuie să ni se umfle muştarul mai ceva ca cel pus pe micii pe care Anthony şi tovarăşul lui rusneac i-au aprecit atât de zgomotos? Emisiunea asta a arătat o mică parte din România, dar o parte care există, se întâmplă, vieţuieşte exact sub nasul nostru. Chiar dacă nu ne place să o recunoaştem şi am vrea să o strecurăm, discret şi definitiv, sub preşul nostru naţional.

Am văzut reproşuri că de ce s-au arătat câinii comunitari în Piaţa Universităţii şi la Gara de Nord. Răspunsul e mai simplu decât gustul de apă plată cu lămâie: pentru că acei câini erau acolo. Ce era să facă occidentalul venit cu treabă de emisiune în Bucureşti? Să facă pe niznaiul şi să filmeze statuia lui Mihai Viteazu? Problema e că maidanezii erau acolo, nu că i-a filmat omu.

Iar faza absolut penibilă cu statul după păzitorii ăia de la ruinele din buricul Capitalei europene numită Bucureşti ca să dea ăia telefon la Ministerul Culturii să îi lase pe oameni să filmeze, deşi aveau aprobare de la Iorgulescu, dar păzitorii, normal, nu ştiau, deci faza asta penibilă a fost mirobolizantă. Mai ales când, după oareşce vreme de discuţii telefonice cu jumate de responsabili cu cultura din România, o doamnă păzitoare le spune că au voie să filmeze dacă plătesc 10 dolari pe metru pătrat!!!!!!!!!!!!!!!! Păi, dragilor, la faza asta eu chiar că mă uşuram de foarte sus pe tot ce înseamnă ospitalitate românescă.

Numai cei nu au participat niciodată la o aşa-zisă serată dansantă la Castelul Bran se pot emoţiona negativ că de ce Anthony Bourdain a făcut un sadic mişto de respectiva faza. Eu am fost, din greşeală, la aşa ceva şi în afară de turişti beţi şi fandoseli de prost gust nu te poate coafa (vorba lui Geoană) de nici o culoare un asemenea display ai kitchului draculian.

Iar despre Maramureş, vă rog io, nu vă enervaţi degeaba. Vă spun ca maramureşean care ştiu cu ce se mânăncă şi, mai ales, cu ce se bea treaba pe acolo. Isprăvile echipei de filmare pe acolo au fost chiar savuroase. Dacă ar fi vrut să ne facă de cacao găseau subiecte cu nemiluita. Garantat.

Dacia is a rolling death trap, zice Anthony atunci când s-a urcat într-o puşcătură de Dacie cumpărată la caterincă de tovarăşul rusneac. Păi şi ce, nu e aşa? Adică noi avem voie să facem rablele astea în toate felurile, dar când vine străinul şi se minunează de cât de proaste sunt cutiile astea pe roţi se umflă hrişca în noi.

Mie mi-a plăcut emisiunea. Pe care o puteţi urmări şi voi, care vreţi, aici.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

0 thoughts on “Despre cum nu ne-a făcut Discovery Travel de cacao”

  1. Da mai morosene, treaba sta ezact cum o vezi tu si cum o vad io. Ca precis n-o sapat Bourdain centrul vechi al capitalei de-i cu curu-n sus si asa o sa fie ani buni. Sa umfla riscasu degeaba in cei care sa umfla. Ce ne mira ca unu venit de la dracu’ din praznic, superior de la natura(glumesc no) si ignorant prin vocatie (da fain altfel, ma uit la emisiunile lui tat huc) nu pricepe ce sa intampla la noi si ne arata cosurile de pe cur cand NOI nu ne pricepem sa aratam in exterior decat jeg si jaf(cu mici exceptii). Pana si reclamele care de difuzeaza la noi sunt croite pe spinarea noastra(ex. Zaraza ” trei romani au mancat lebede..bla bla). Ia sa punem mana sa scoatem junghiurile de Dacii 1310 si carutele nesemnalizate de pe drumuri, sa le astupam pe alea vechi(drumuri) cu unele noi si fara petice si gropi daca sa poate, ia sa nu mai scuipam in ciorba alora de intra-n crasma noastra, sa nu-i mai infundam cu smantana ingrosata cu faina, sa nu-i mai belim de piele cum ne trec pragu’ (ce sa spun, fa o excursie in Bucuresti sau pe litoralul nostru ori la Poiana Brasov, ca roman nu ca strain, sa vezi cum iti curg buzunarele ca burta lu’ Sergiu Nicolaescu dupa ce l-au ciuruit”un fleac”) si apoi, peste trei-patru sute de ani o sa-i fie greu lui Bourdain sau altor calatori sa gaseasca la noi lucruri de miraz de aratat la lume. Iara rusu cela betiv si de buna sama mafiot nu poate fi decat hilar in betia lui. si in plus ne arata ca horinca noasta ii mai tare si decat rusii.No ase!

  2. Pingback: Nenea Lars » Ten iuroz per scuer mitar

  3. Filmul a fost chiar misto. Iar rusul isi merita toti banii. Iar daca pe unii i-a apucat amocul, sa le fie de bine. Daca facem noi un 4-3-2 e ok, daca vin niste bourdaini si o dau pe tuica iar dupa aia ne iau la ceterinca ( mult prea blanda, dupa faza cu 10euro/m2 eu explodam) ne basicam. Ca deh, depunem atata efort si ambitz sa parem altceva si vin aia sa ne vada asa cum suntem si nu etern-fascinanti cum ne chinuim sa parem.

  4. Pingback: Cum ne văd ei şi cât ne costă « Moshe & Mordechai blog

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)