29.04.2017

Ardelenii şi moldovenii sunt tot un fel de sudişti. Dar mai de la nord, de la vest şi de la est

Am 33 de ani. Din care primii 18 i-am petrecut în Maramureş. Restul de 15 i-am împărţit cam aşa: 13 în Bucureşti, 2 în Maramureş (o scurtă pauză anti-capitalistă). Vă spun astea nu ca să îmi prezint CVul, că nu aplic pentru nici un job. O spun pentru că am şi io ceva de spus în, deja, milenara dispută ardeleni vs. moldoveni contra sudişti. Bun. Recunosc că pe moldoveni nu îi cunosc la ei acasă, că nu am practică făcută pe acolo. Dar la bucureşteni şi ardeleni mă pricep.

Pe subiectul ăsta se lucrează cu nişte clişee, că e mai uşor aşa. Hai să luăm câteva. Adică se le iau eu şi să îmi dau cu părerea. Înainte de a se imflama prea tare rromâni verzi din fiecare regiune, fac cuvenita precizare că ce zic io aici e fix părerea mea personală. Şi dacă greşesc, că nici chinezu nu o dă aţă în vinclu mereu, e problema mea.

Ardelenii sunt mai serioşi ca moldovenii şi sudiştii. Nu prea… Poate că au fost cândva. Din experienţa mea personală şi de business, nu mai există absolut nici o diferenţă între cele trei categorii. Fiecare zonă are cretinii ei şi adevăraţii ei, în fiecare zonă proporţia de neserioşi şi de parolişti este cam tot pe-acolea, ştiţi voi, faza cu pădurea şi uscăturile. Ba mai mult, în ultima vreme cel puţin, Bucureştiul începe să ia avans. Evident, nu din cauza faptului că bucureştenii get beget au avut multiple epifanii şi le-a venit mintea la loc. De „vină” sunt multinaţionalele care au venit cu o altă mentalitate şi au băgat „epidemie” de seriozitate în unii.

Sudiştii sunt mai nesimţiţi ca ardelenii şi moldovenii. Hmmmm… V-aş putea da exemple de bună creştere şi simţ civic pe care le-am văzut în Bucureşti, spre exemplu, de nu mi-ar ajunge blogul. Lucruri pe care nu le-am văzut nicăieri în altă parte. Poate că sudiştii sunt mai gălăgioşi un pic, asta da, dar nu sunt cu nimic mai nesimţiti decât ardelenii care se descalţă în tren în timp ce îşi sparg ceapa şi destupă sticla de pălincă, sau moldovenii care se îmbată ca porcii cu porcării de băuturi făcute în spatele casei şi se apucă de prins de cur fete pe stradă.

Moldovenii sunt mai murdari decât ardelenii şi sudiştii. Pe dracu! Asta am auzit-o de atâtea ori, încât deja mă enervează. Şi de fiecare dată când auzeam pe cineva rostind pe un tot doct prostia cu pricina întrebam doar atât: ” de unde şti?”. În 90% din cazuri răspunsul era „aşa se spune”. Dacă e să o luăm pe consumul de săpun pe cap de locuitor, toţi românii sunt nişte nespălaţi. Evident că nu este aşa. Dar cine se uită la statsticile respective ar putea lua în gură asta cu românii nespălaţi şi, pe principiul „aşa se spune” să ne lipească o asemenea etichetă de paşaport.

Eu mă opresc aici. Că numai mă enervez degeaba dacă mai scriu. Pentru că sunt atât de multe clişee penibile şi de stereotipuri jenante pe tema asta încât nu mai am nervi. De fapt, nici nu ştiu ce dracu m-o fi apucat să abordez subiectul ăsta…

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Deviza europarlamentarului român: fiecare pe cont propriu!

Vă rog frumos să nu îmi mai faceţi trafic!

16 comentarii

 1. sâmbătă, 2 februarie 2008, 11:42

  temperatura dicteaza temperamentul
  si nici vecinii nu sunt de lepadat
  asta…
  neglijat!

  o zi buna!

  Răspunde
 2. sâmbătă, 2 februarie 2008, 12:36

  ai vrut sa spui, cumva, ca si moldovenii e oameni? :D

  Răspunde
 3. moshu49
  sâmbătă, 2 februarie 2008, 12:38

  Permiteţi, domnu’ chizezu, şi pãrerea lu’ cititoru’ rãgãţean, din tatã’n mamã pînã dincolo de strãbunici, cu cinci ani de facultate la Cluj şi pe post de „ţiganu” în an: toate acele „clişee”, cum le zici, sînt adevãruri adevãrate! Bine cã te’ai oprit numai la astea.
  Cît sînt eu de moshu, mãcar pe subiectul ãsta ştiu sigur cã nu’s depãşit de vremi.

  Răspunde
 4. Somnorosul
  sâmbătă, 2 februarie 2008, 12:47

  Cea mai corectă catalogare a moldovenilor, ardelenilor şi regăţenilor e cea făcută de un chinez, pentru că e imparţial.
  După cum se inflamează treburile în subsol intuiesc o lungă şi inutilă dispută între oameni care cred că argumentele lor primează (sau lipsa de argumente).
  Eu am cunoscut deopotrivă ardelenii, sudiştii, moldovenii, oltenii şi subscriu ideii chinezului. Nu suntem în stare să ne descotorosim de clişee.

  Răspunde
 5. sâmbătă, 2 februarie 2008, 12:55

  Apreciez imparţialitatea Chinezului, dar ar fi necesară o completare la material, deorece nu rezultă cu claritate din cele spuse superioritatea noastră, a bucovinenilor (desigur, o scăpare din vedere…)!

  Răspunde
 6. sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:12

  Eu aş fi zis că şi sudiştii şi moldovenii sunt un fel de ardeleni că între timp ne-au europenizat toţi :) Trag nădejnea că moroşenii şi sătmărenii au totuşi ceva în plus, nu? :)

  Răspunde
 7. sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:22

  ai dat-o aţa in vinclu !

  Răspunde
 8. fararipi
  sâmbătă, 2 februarie 2008, 21:08

  Spun repede si plec, sa nu scap cateva aprecieri cu adevarat sincere: repetand, mentii, cultivi respectivele prejudecati. Doar pentru distractie sau audienta, pe web.
  E drept, nu trebuie sa fim prea constipati, nu trebuie sa ascundem murdaria sub pres, si pana la urma nu pot sti la ce te gandesti.
  Totusi: cauta subiecte mai bune.

  Răspunde
 9. sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:51

  Si moldoveni si sudisti si moldoveni sunt tot un fel de americani. Numai ca de mai la est, mai saraci si mai lenesi.

  Răspunde
 10. Ceac
  joi, 23 octombrie 2008, 08:16

  e un fake facut de un oltean mincinos ,dedublat,jegos si care vrea sa te „faca” sau sa simuleze …

  Răspunde
 11. soza
  marți, 16 martie 2010, 21:14

  ideea e in felu urmator vere. daca tu sustii asa de sus si tare ca si taranii din sud si „scaparicii” de moldoveni sunt per total OK atunci cum se face spre exemplu ca aici la mine in Brasov, care ce-i drept e oras in Ardeal, dar e la granita cu sudistii si a avut si un ditamai curu de val de moldoveni care au venit adusi de comunisti in anii 60 deci acu 40 si ceva de ani, cum se face ca aud si de la 18 ani si de la 60 de ani ca sudistii sunt niste gunoaie si ca meltenii si acuma ar trebui eradicati din oras si judet? deci dupa atata amar de vreme in care dak ce zici tu e true, ar fi trebuit sa avem destule exemple pozitive din ambele parti ca sa se schimbe toata afacerea. Deci concluzie SUDISTI DE PESTE TOT MAI ALES Prahova, Buzau si Oltenia VEDEA-V-AS MORTI LA 12 M SUB PAMANT NU 2

  Răspunde
 12. luni, 26 iulie 2010, 23:31

  Soza, du-te dracu. tu si neamurile tale sa stati la 2 m sub pamant. Oltenia ruleaza. *asta in timp ce voi mestecati paine cu „sana” *

  Răspunde
 13. Eddie
  vineri, 24 septembrie 2010, 21:03

  un ardelean nu o sa aiba niciodata caracterul unui sudist ordinar…moor cand aud accentu lor de smecheras > „ce e mah ?!”…
  n-am intalnit in viata mea un sudist cu care sa poti purta o conversatie de la om la om (poate de la om la animal)
  se cred buricul tarii si vipurile lumii…
  SUNT CEL MAI FERICIT OM K NU M-AM NASCUT UN gunoi…

  Răspunde
 14. Eddie
  vineri, 24 septembrie 2010, 21:06

  draga..crina..prefer sa mananc toata viata paine cu sana..decat sa fiu un prazar mititel ordinar…
  sunt mandru de societatea in care locuies…si sunt mandru k nu m-am nascut in kktu ala de sud de tara

  Răspunde
 15. nelu
  marți, 31 mai 2016, 12:41

  *stii
  ..ardeleanule :)

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *