Ardelenii şi moldovenii sunt tot un fel de sudişti. Dar mai de la nord, de la vest şi de la est

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

02.02.2008

Am 33 de ani. Din care primii 18 i-am petrecut în Maramureş. Restul de 15 i-am împărţit cam aşa: 13 în Bucureşti, 2 în Maramureş (o scurtă pauză anti-capitalistă). Vă spun astea nu ca să îmi prezint CVul, că nu aplic pentru nici un job. O spun pentru că am şi io ceva de spus în, deja, milenara dispută ardeleni vs. moldoveni contra sudişti. Bun. Recunosc că pe moldoveni nu îi cunosc la ei acasă, că nu am practică făcută pe acolo. Dar la bucureşteni şi ardeleni mă pricep.

Pe subiectul ăsta se lucrează cu nişte clişee, că e mai uşor aşa. Hai să luăm câteva. Adică se le iau eu şi să îmi dau cu părerea. Înainte de a se imflama prea tare rromâni verzi din fiecare regiune, fac cuvenita precizare că ce zic io aici e fix părerea mea personală. Şi dacă greşesc, că nici chinezu nu o dă aţă în vinclu mereu, e problema mea.

Ardelenii sunt mai serioşi ca moldovenii şi sudiştii. Nu prea… Poate că au fost cândva. Din experienţa mea personală şi de business, nu mai există absolut nici o diferenţă între cele trei categorii. Fiecare zonă are cretinii ei şi adevăraţii ei, în fiecare zonă proporţia de neserioşi şi de parolişti este cam tot pe-acolea, ştiţi voi, faza cu pădurea şi uscăturile. Ba mai mult, în ultima vreme cel puţin, Bucureştiul începe să ia avans. Evident, nu din cauza faptului că bucureştenii get beget au avut multiple epifanii şi le-a venit mintea la loc. De „vină” sunt multinaţionalele care au venit cu o altă mentalitate şi au băgat „epidemie” de seriozitate în unii.

Sudiştii sunt mai nesimţiţi ca ardelenii şi moldovenii. Hmmmm… V-aş putea da exemple de bună creştere şi simţ civic pe care le-am văzut în Bucureşti, spre exemplu, de nu mi-ar ajunge blogul. Lucruri pe care nu le-am văzut nicăieri în altă parte. Poate că sudiştii sunt mai gălăgioşi un pic, asta da, dar nu sunt cu nimic mai nesimţiti decât ardelenii care se descalţă în tren în timp ce îşi sparg ceapa şi destupă sticla de pălincă, sau moldovenii care se îmbată ca porcii cu porcării de băuturi făcute în spatele casei şi se apucă de prins de cur fete pe stradă.

Moldovenii sunt mai murdari decât ardelenii şi sudiştii. Pe dracu! Asta am auzit-o de atâtea ori, încât deja mă enervează. Şi de fiecare dată când auzeam pe cineva rostind pe un tot doct prostia cu pricina întrebam doar atât: ” de unde şti?”. În 90% din cazuri răspunsul era „aşa se spune”. Dacă e să o luăm pe consumul de săpun pe cap de locuitor, toţi românii sunt nişte nespălaţi. Evident că nu este aşa. Dar cine se uită la statsticile respective ar putea lua în gură asta cu românii nespălaţi şi, pe principiul „aşa se spune” să ne lipească o asemenea etichetă de paşaport.

Eu mă opresc aici. Că numai mă enervez degeaba dacă mai scriu. Pentru că sunt atât de multe clişee penibile şi de stereotipuri jenante pe tema asta încât nu mai am nervi. De fapt, nici nu ştiu ce dracu m-o fi apucat să abordez subiectul ăsta…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

17 thoughts on “Ardelenii şi moldovenii sunt tot un fel de sudişti. Dar mai de la nord, de la vest şi de la est”

 1. Permiteţi, domnu’ chizezu, şi pãrerea lu’ cititoru’ rãgãţean, din tatã’n mamã pînã dincolo de strãbunici, cu cinci ani de facultate la Cluj şi pe post de „ţiganu” în an: toate acele „clişee”, cum le zici, sînt adevãruri adevãrate! Bine cã te’ai oprit numai la astea.
  Cît sînt eu de moshu, mãcar pe subiectul ãsta ştiu sigur cã nu’s depãşit de vremi.

 2. Cea mai corectă catalogare a moldovenilor, ardelenilor şi regăţenilor e cea făcută de un chinez, pentru că e imparţial.
  După cum se inflamează treburile în subsol intuiesc o lungă şi inutilă dispută între oameni care cred că argumentele lor primează (sau lipsa de argumente).
  Eu am cunoscut deopotrivă ardelenii, sudiştii, moldovenii, oltenii şi subscriu ideii chinezului. Nu suntem în stare să ne descotorosim de clişee.

 3. Apreciez imparţialitatea Chinezului, dar ar fi necesară o completare la material, deorece nu rezultă cu claritate din cele spuse superioritatea noastră, a bucovinenilor (desigur, o scăpare din vedere…)!

 4. Spun repede si plec, sa nu scap cateva aprecieri cu adevarat sincere: repetand, mentii, cultivi respectivele prejudecati. Doar pentru distractie sau audienta, pe web.
  E drept, nu trebuie sa fim prea constipati, nu trebuie sa ascundem murdaria sub pres, si pana la urma nu pot sti la ce te gandesti.
  Totusi: cauta subiecte mai bune.

 5. ideea e in felu urmator vere. daca tu sustii asa de sus si tare ca si taranii din sud si „scaparicii” de moldoveni sunt per total OK atunci cum se face spre exemplu ca aici la mine in Brasov, care ce-i drept e oras in Ardeal, dar e la granita cu sudistii si a avut si un ditamai curu de val de moldoveni care au venit adusi de comunisti in anii 60 deci acu 40 si ceva de ani, cum se face ca aud si de la 18 ani si de la 60 de ani ca sudistii sunt niste gunoaie si ca meltenii si acuma ar trebui eradicati din oras si judet? deci dupa atata amar de vreme in care dak ce zici tu e true, ar fi trebuit sa avem destule exemple pozitive din ambele parti ca sa se schimbe toata afacerea. Deci concluzie SUDISTI DE PESTE TOT MAI ALES Prahova, Buzau si Oltenia VEDEA-V-AS MORTI LA 12 M SUB PAMANT NU 2

 6. un ardelean nu o sa aiba niciodata caracterul unui sudist ordinar…moor cand aud accentu lor de smecheras > „ce e mah ?!”…
  n-am intalnit in viata mea un sudist cu care sa poti purta o conversatie de la om la om (poate de la om la animal)
  se cred buricul tarii si vipurile lumii…
  SUNT CEL MAI FERICIT OM K NU M-AM NASCUT UN gunoi…

 7. draga..crina..prefer sa mananc toata viata paine cu sana..decat sa fiu un prazar mititel ordinar…
  sunt mandru de societatea in care locuies…si sunt mandru k nu m-am nascut in kktu ala de sud de tara

 8. Un-barbos-chel-si-span

  Salut, Sunt constantean de loc, adica provin dintr-una dintre cele mai remixate regiuni, pline si de sudisti si de moldoveni si de ardeleni si de diverse amestecuri under cover, naturalizati, cu un usor aer de marinari sictiriti si cusurgii, dat de briza marii si poate de romul cu sau fara vodca de pe la terase. Sa continui introducerea, ce-i culmea, in 30 de ani de trait in Constanta nu am auzit pe nimeni sa se laude sau sa se prezinte macar ca „dobrogean”. Toti o dau pe regiunile unde s-au nascut, chiar daca au 50 de ani si au venit in Constanta la 5 ani. Abia cand plecam ne dam seama ca suntem usor diferiti sau, mai bine zis, ca nu mai suntem acasa, suntem oarecum in vizita sau in curs de colonizare a unui nou teritoriu profesional si vedem defectele altora mai bine decat pe ale noastre, chiar daca coincid. Mi-e greu sa vad diferente notabile intre bucuresteni (stau de 5,5 ani in Bucuresti) si constanteni: sunt cam la fel de corupti, per total, apucaturile tembele (figurile de doi bani, agresivitatea, lipsa de toleranta si incapacitatea de a ajunge la o intelegere logica cu altii, desi se dau deschisi si toleranti) sunt cam aceleasi, per total. Si unii si altii sunt repeziti, au o mare incapacitate de a asculta mesajele altora, intrerup, au certitudini in subiecte pe care nu le cunosc, considera ca vorbitul repede, nu argumentat, este o dovada a inteligentei). Serviciile, per total, sunt la fel de proaste. Moldovenii din Bucuresti (sa tot fi dat de vreo 50) nu mi se par cu nimic mai nasoi decat oltenii sau bucurestenii get-beget. Ardelenii de aici par ceva mai distanti si controlati, dar poate ca doar par (m ai ales ultima). Si mi-e greu sa inteleg cum naiba intr-un oras care devanseaza Constanta ca deschidere economica (multinationale, firme de tot neamul etc.), traditie universitara, implicare a primariilor si evenimente culturale plus parcuri (in Bucuresti inca exista parcuri) este, la nivel de oameni, 90% identic cu Constanta. Te-ai astepta la mai mult, dar se pare ca nu se poate – natura omului e cam acceasi prin toate regiunea noastra.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)