Ce este prostia, domne?

27.06.2008

Am mai spus-o. Şi îmi face plăcere să o repet. Îmi place enorm de mult să mă uit la CTP şi Hurezeanu în emisiunea “Cap şi pajură”. Pentru că, chinezu de rigoare fiind, apreciez dincolo de orice fruntarii ideea de dialog cu argumente şi oareşce cultură în spate. Pentru mine, discuţia dintre cei doi dibaci este, cu voia dumneavoastră voi folosi un penibil clişeu, o insulă de verdeaţă într-un deşert al producţiilor media cam pe la piciorul broaştei.

Spre exemplu ieri s-a discutat, printre altele despre…

Cristian Tudor Popescu: Foarte interesant. Ce este prostia, domne?
Emil Hurezeanu: Nu ştiu, eu am încredere în prostie şi neîncredere în democraţie. Prostia este o formă de naivitate, iar neîncrederea, spunea Roberspierre, care vă seamănă în atâtea puncte de vedere, este într-o societate ca gelozia în dragoste. Trebuie să nu ai încredere în democraţie. Atunci eşti vigilent, atent.
Cristian Tudor Popescu: Eu cred vorbind de încredere că prostia înseamnă în primul rând dezinteres. Înseamnă, când vorbeşti prost, înseamnă că nu te interesează în mod real subiectul vorbirii tale, pentru că eu am văzut extrem de puţini oameni proşti în România, de pildă, atunci când e vorba de interesul lor strict şi imediat, când e vorba să obţină mai ieftin o maşină scumpă, să facă shopping de la Viena mai bine decât de la Berlin, să aranjeze cu o tranzacţie cu un teren cumpărat ieftin. Atunci toţi sunt deştepţi, sunt genii.
Emil Hurezeanu: Ştiţi că în Antichitate cei care nu erau interesaţi de politică erau numiţi idioţi.
Cristian Tudor Popescu: Da. Foarte bună remarca, idiot înseamnă a nu fi interesat.
Emil Hurezeanu: Deci sunt idioţi, putem să îi denumim idioţi, pentru că sunt politicieni, dar nu sunt responsabili din perspectiva intereselor publice.

Via Monitoring Media.

6 comentarii la “Ce este prostia, domne?

 1. Darius Reply

  Tare se vede că prostia e un lucru relativ. Pentru unii, prostia e dată de lipsa unei memorii bune. Unii consideră prostie lipsa de cultură generală. Alţii spun că nu cultura contează ci capacitatea intelectuală, i.e. IQ-ul. După IQ, alţii vin şi ne spun că proşti sunt cei care stau rău cu inteligenţa emoţională, i.e. EQ.

  So… hard-disk mic vs. informaţii puţine pe hard vs. procesor slab vs. memorie RAM puţină. Care computer e prost?

  CTP şi Huhurezeanu au observat bine: prost e computerul care nu te ajută să îndeplineşti o anumită sarcină.

  În lumea humanoizilor, aşijderea: prost e cel care nu e în stare, nu ştie, nu e interesat de domeniul său de activitate. Casnica ce nu ştie face de mâncare. Programatorul care nu ştie IT (poate fi super doct în literatură de altfel!), politicianul care nu urmăreşte interesele publice.

 2. satmareanca Reply

  Ei, da, suntem toţi deştepţi, proşti cei care ne-au făcut astfel :D

 3. satmareanca Reply

  Am uitat să zic: foarte savuros dialogul celor doi, ca de obicei. Când îi văd separat au ajuns să nu-mi mai placă, dar împreună în emisiune sunt geniali :)

 4. chinezu Reply

  Darius:
  foarte, foarte misto spus…

  satmareanca:
  separat nici pe mine nu ma coafeaza
  dar impreuna ma gata si ma termina…

 5. radu georgescu Reply

  Cred ca ajungem la vorba lui Einstein in ceea ce priveste prostia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.