Trimestrul acesta am citit (și ascultat) doar 23 de cărți. Zic ”doar” pentru că media mea era de 31 de cărți pe trimestru.
Explicația pentru această scădere ține de perioada foarte încărcată pe care am avut-o cu programul MBA pe care îl urmez. Care e foarte fain, de altfel. Doar că îmi mănâncă foarte mult timp :)
Și, după cum se vede mai jos, multe din cărțile citite sunt chiar pentru MBA :D
Altfel, sper să te ajute topul de mai jos în alegerea lecturilor tale.
Spor :)
Non-beletristică
Locul 1. Mihnea Măruță – Identitate virtuală
Excelentă carte. Îl știam pe Mihnea ca ziarist. Și îl apreciam pe ici, pe colo, prin părțile esențiale. Dar ca gânditor (că fix așa se arată în cartea asta) de o profunzime excelentă nu îl știam. Și vin și zic: este o carte de referință pentru înțelegerea modului în care omul alege să trăiască în viața lui în contextul digital. O recomand cu mega maximă seriozitate.
Locul 2. Alberto Manguel – Un cititor în Pădurea din Oglindă
Mie acest autor mi se pare ca un bunicuț. În fața căruia stai zâmbind și asculți tot ce are de spus. Mă rog, citești. Așa și cu această carte. Una de eseuri. De panseuri. De gânduri înșirate pe hârtie. Bunicuțește, ca să zic așa. Tare bine mi-a prins :)
Locul 3. Daniel Goleman – Focus
Am recitit această carte. Pentru că am simțit că în ultima vreme m-am cam împrăștiat. Cu mult prea multe proiecte. Și simțeam că începe să mă roadă frustrarea. Și că nu reușesc să prestez cum aș vrea pe niciunul din fronturile pe care le-am deschis. Așa că am simțit nevoia să mă întorc la această carte. Ca să îmi readucă aminte cât este de important să te focusezi pe ceva. Mi-a fost de ajutor. Din nou.
Locul 4. Adam Grant – Originalii
Interesantă carte. Care ne explică modul în care originalii (din business) au ajuns acolo unde au ajuns. Și face asta din perspectivă psihologică, sociologică, economică și din alte perspective. Am fost în situația în care, în anumite momente, simțeam nevoia să contest ce zice autorul. Căci ce am studiat eu venea în contra a ce zicea el. Dar, dincolo de asta, o carte utilă. Mai ales când ești deschis la alte puncte de vedere decât alea ale tale, ”steliste” :)
Locul 5. Dana Jalobeanu – Spectacolul filozofiei. Cum citim scrisorile lui Seneca
Citisem deja Scrisorile. Care mi-au plăcut foarte tare. Dar modul în care Dana Jalobeanu le pune în context și le explică mi-a plăcut cel puțin la fel de tare. O recomand cu drag tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine ce a vrut să ne zică Seneca. Totul pus în contextul în care a scris: când își aștepta condamnarea la moarte din partea lui Nero. Că altfel înțelegem anumite chestiuni, zic.
Celelalte cărți non-beletristice citite și asculte sunt mai jos.
Howard Marks – Cel mai important lucru
Cu subtitlul ”Gândirea neconvențională a oricărui investitor atent”. Care explică despre ce-i vorba. Am vrut să o citesc pentru că mă bate gândul să mă apuc să bag niște bănuți pe bursă. Dar nu o să fac asta înainte de a studia domeniul. Iar această carte este una de referință, zice gura lumii bursiere. Ca să înțeșlegi filosofia din spatele unei gândiri investiționale de succes.
Zoe Chance – Influența socială
M-a surprins în sensul plăcut această carte. Chiar am crezut că e doar o carte de aia popcorn. O luasem la răsfoit cale de o cafea, dar iată că m-a prins. Și stilul lejer în care este scrisă contează. Dar tips and tricks pe care ți le dă sunt foarte interesante. Personal mi-a plăcut parte în care ne spune despre semnale de alarmă care te ajută să fii atent/ă ca să te ferești de un escroc. Că e plină lumea de ei…
Sherry Turkle – Redescoperirea conversației
Puterea dialogului în epoca digitală. Despre asta este vorba. O carte puțin tezistă. În sensul că autoarea ține morțiș pe alocuri să ne dovedească, irefutabil, că medul digital ne rupe la creierii capului. Ceea ce se întâmplă DOAR în anumite condiții, zic eu. Altfel, o carte interesată. Utilă pentru cei care studiază chestiunea în cauză. Dar putea fi mai scurtă, serios… Are pagini întregi de umplutură. În fine.
Jeff Gothelf – Lean UX: Designing Great Products with Agile Teams 2E (audiobook)
O carte utilă dacă te interesează tot ce ține de sistemul de lucru Lean, ca să îi zic așa. O să afli care sunt tehnicile prin care poți să creezi echipe cât mai eficiente. Și care aplică această tactică. Și mai afli despre cât de important este mindsetul atunci când aplici acest sistem. O carte utilă, cum ziceam.
Paul Leinwand – Strategy That Works: How Winning Companies Close the Strategy-To-Execution Gap
Încă o carte utilă din perspectiva antreprenorului sau managerului care vrea să înțeleaga mai multe despre cum să construiască o strategie corect (măcar…) pentru compania sa. Ascultată tot din ciclul de studiat pentru MBA. Că e mult de studiat, parol. Dar e și fain. Tot parol :D
Rita Gunther McGrath – The End of Competitive Advantage: How to Keep Your Strategy Moving as Fast as Your Business
Practic, este un fel de reîncălzire a ciorbei. Pentru că reia tema avantajului competitiv a lui Michael Porter. Doar că îi autoarea zice că s-a terminat cu noțiunea asta. Și că acum este vorba despre avantaj tranzient. Unul care trece foarte repede. Dar, de fapt, este fix avantajul lui Porter doar că pe viteză. Ceva de genul.
Peter Weill – What’s Your Digital Business Model?: Six Questions to Help You Build the Next-Generation Enterprise (audiobook)
Am ascultat-o pentru că am vrut să văd dacă ceea ce eu știu din experiență se potrivește cu ce zice autorul la nivel teoretic. Și, da, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, merge. Sunt și diferențe, desigur. În special din cauza faptului că au trecut câțiva ani de când a fost lansată cartea. Ceea ce în termeni digitali înseamnă ere geologice.
Patrick Lencioni – Avantajul
De ce sănătatea organizațională este cel mai important atu în afaceri. Utilă. Dar citită pe repede înainte, ca să zic așa. Adică nu îți aduce mari valori de cunoaștere, cum ar veni. Mă rog, eu sunt familiarizat cu ce înseamnă cultura organizațională. Importanța ei vitală pentru un business. Pentru începători este chiar o carte de recomandat.
Edward Fields – The Essentials of Finance and Accounting for Nonfinancial Managers
Nimic spectaculos. Dar util. Am parcurs-o ca un fel de recapitulare după modulul Finance de la MBA.
Strategic Analytics: The Insights You Need from Harvard Business Review
La fel, recapitulare pentru modulul de Strategy de la MBA.
Sunil Gupta – Driving Digital Strategy: A Guide to Reimagining Your Business
Am vrut să văd ce zice un cercetător pe tema strategiei digitale. N-am aflat nimic nou. Și nu o zic cu răutate la adresa autorului. Ci din perspectiva celui care face digital marketing de 15 ani.
Beletristică
Locul 1-2. Eric-Emmanuel Schmitt – Paradisuri pierdute și Poarta cerului
Omul scris beton. Doar că până acum m-a obișnuit cu scriieri altfel. În sensul că aceste două cărți sunt primele dintr-un amplu proiect despre istoria omului. Într-o abordare beletristică. Dar bazat pe ce zice istoria și științele. Mi-a plăcut. Chiar mi-a plăcut. Mult.
Locul 3. Hanya Yanagihara – Către paradis
Dacă ți-a plăcut filmul Cloud Atlas, atunci o să îți placă și cartea asta. Care se întinde pe foarte multe generații. Și se referă la o istorie distopică. Și este scrisă foarte bine. A fost o plăcere să o citesc. Deși e ditai cărămida! :))
Locul 4. Andrei Ruse – Zaraza
Îmi fac o mare mea culpă că nu mi-am făcut vreme să o citesc mai devreme… Pe scurt, cartea asta este material excelent de făcut un film despre viața lui Cristian Vasile, cântărețul care a făcut istorie în perioada interbelică. Foarte bine documentată, dar și piperată cu un stil foarte omenos, ca să îi zic așa, a lui Andrei Ruse.
Locul 5. Radu Găvan – Câine negru, porumbel rătăcitor
Îmi place tare mult cum scrie Radu. I-am citit toate cărțile. Așa cum am făcut și cu această, ultima editorial apărută. E aceeași vână găviană și în ea. Doar că povestea este tare macabră. Nu că Radu ar fi ceva îngeraș când vine vorba despre abordările lui. Că oricum are subiecte din viața dură. Dar parcă de data asta s-a dus câțiva pași mai încolo… Oricum, foarte bine scrisă. Stilul lui.
Lucian Domșa – Black Metal
Am citit toate cărțile lui Lucian. ”Măriuca” și ”Aneta” sunt pentru mine cele mai bune creații care reconstituie viața satului românesc din secolul XX. Le-am citit pe amândouă dintr-o suflare. Acum a venit și rândul cărții de poezii ”Black Metal”. Eu n-am treabă cu poezia. Dar am treabă cu autorul. Cu care m-am și întâlnit cale de o cafea și câteva vorbe. Așa că i-am citit rândurile știind cum îi este viața. Și cum fiecare zi este o luptă. Și m-am cutremurat. Și m-am emoționat. Și m-am înfiorat.
Radu Matei Todoran – Conspirația clepsidrei
”Seara ca o lână din păr de diavol”. Sau ”copiii vinovați/se transformă încet în candele/încălzind brațele mamei care îi apără”. Sau ”timpul, iscoada credincioasă a morții”. Mi-au plăcut construcțiile astea. Cartea în întregime nu mi-a plăcut. Mi-a lăsat un gust amar. Bine, nu versurile mi-au lăsat gustul amar. Sau, mă rog, versurile mustind a naționalism nostalgic. Culmea e că în volum sunt puține poezii așa. Dar e ca halba de bere în care cade o muscă. Oricât de bună ar fi bere aia, parcă nu îți cade bine când o bei.
Nina Berberova – E mai mult o nuvelă mai măricică. Simpatică. Reproduce lumea burgheziei rusești provinciale din timpul revoluției bolșevice. A fost agreabilă lectura. Dar nu mai mult.
1 thought on “Top 10 cărți citite (și ascultate) în iulie, august și septembrie 2023”
Bună ziua. Știam eu. Știam că, alegând Java ca principal limbaj de programare, voi putea într-o zi să fac lucruri incredibile cu el, și anume să intru în mașinile de spălat și în cuptoarele cu microunde ale altora prin Wi-Fi! Ziua dominației mele asupra lumii venise! Nu glumesc. Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că iubitul meu Java este peste tot. Apropo, am citit recent un articol foarte interesant despre avantajele acestui limbaj de programare https://goit.global/ro/blog/programarea-java-un-ghid-cuprinzator/. Am învățat o mulțime de lucruri noi.