35 de cărți citite în ultimele trei luni ale pârdalnicului an 2020. Mă rog, două au fost audiobooks, deci le-am citit cu ochii urechilor, cum ar veni :D
Mă mențin în grafic, practic. Căci media trimestrială a ultimilor doi ani (de când mă monitorizez cât de cât ideal) a fost de 30 și un pic de cărți.
O să vezi (sau lasă că îți spun eu direct :D) că o treime din cărțile de mai jos sunt despre Grecia antică. Căci m-a lovit în ultima vreme o micuțică obsesie pe zona asta. Și, ca orice obsesie livrescă (și nu numai…) pe care mi-o respect, o julesc de nu se vede. După cum se vede :D
Altfel, am făcut cunoștință cu Peixoto. Căci este prima carte pe care o citesc scrisă de mânuțele alea două. Și m-a rupt. Atât de tare mi-a plăcut.
Altfel, bucuria că a apărut volumul doi din seria Lelian a lui Octavia Soviany a fost imensă. Și o să fie în continuare când o să apară și ultimul volum al trilogiei (bine, io-s și fan :D).
Altfel, vezi tu mai jos cam cum a ieșit topul. Și, dacă ai chef să mă mai întrebi lucruri, întrebă, e o țară liberă, știi cum zic :D
Vezi că am încercat să găsesc cele mai bune variante pentru cumpărat cărțile. Adică am comparat prețurile de la mai multe magazine online. Și l-am ales pe cel mai mic. Acolo unde am găsit cărțile, desigur. Căci unele sunt vechi și doar pe la anticariate la mai poți găsi.
Evident că nu bag mâna în foc că nu s-au schimbat prețurile în secunda doi după ce am ieșit eu de pe site, știi cum zic :)) Dar io tot am încercat să ajut pe linia asta!
Top 10 cărți citite în ultimele 3 luni din 2020
Locul 1. Jose Luis Peixoto – Autobiografia
O carte minunată. În care Peixoto (pe care l-am citit acum pentru prima dată) reușește o combinacao între posibila viață a unui scriitor cam ratat și o posibilă variantă de viață a marelui scriitor Saramago. Și îi iese excelent.
Locul 2. Octavian Soviany – Întoarcerea către Cythera
Io-s fan de Soviany. Are omul ăsta acel ceva care mă atrage teribil la scriitura lui. Iar acest al doilea volum din seria Lelian mi-a picat la fel de bine. Așa, ca idee, dacă nu știi despre ce este vorba, Soviany s-a apucat să scrie biografia lui Paul Verlain. La persoana I. Aia zic :D
Locul 3. Fracois Chamoux – Civiliația greacă
O carte de referință, cred eu, pentru cei care vor să studieze cât de cât temeinic civilizația greacă. Nu este o carte ușoară, este de fapt una mai tehnică. Dar foarte bună pentru cei care, iar o zic, vor să meargă un pic mai departe de Legendele Olimpului ale lui Mitu :D
Locul 4. Ovidiu – Metamorfoze
Râmâne o carte de referință. Nu doar pentru zona de mituri grecești (căci despre asta este carte, în caz că nu știai), ci pentru literatură în general.
Locul 5. Stephen Fry – Mythos
Dilimandrosul ăsta a reușit să scrie aceste două cărți (căci și cea de mai jos face parte din seria asta) cu umorul deștept care îl caracterizează. Iar miturile grecești re-explicate și luate bine de tot la pilă au o savoare minunată. Este, cel mai probabil, printre cele mai bune cărți cu care să îți începi inițierea în zona asta de mituri grecești.
Locul 6. Stephen Fry – Eroii
Locul 7. Brian Christian&Tom Griffiths – Algorithms to Live By (audiobook)
Dacă ești altfel decât mine și îți place zona asta mai matematică de înțelegere a lumii, o să îți placă la nebunie cartea asta. Îți dai seama cât de tare mi-a plăcut mie, pentru care integralele sunt verișoarele mai depărtate ale integramelor, dacă am cocoțat-o așa sus în top :D
Locul 8. Marc Van de Mieroop – O istorie a Orientului Apropiat în Antichitate
Dacă ți se pare că acum, în zilele noastre, este complicăciune mare cu ce se întâmplă în Orientul Apropiat, ia și citește cartea asta. Să vezi tu complicăciune istorică. Dar tocmai de aia una foarte bună. Care te luminează masiv, istoric vorbind. Și nu numai…
Locul 9. Malcolm Gladwell – De vorbă cu necunoscuți
Pe stilul lui Gladwell. Adică ia o chestie cunoscută de toată lumea, se uită la ea dintr-un unghi care îi dă alte conotații și scrie o carte pe tema asta :)) În cazul de față, el contestă faza cu ”trebe să ne uităm în ochii oamenilor ca să vedem cine sunt”. El zice că ar trebui să facem fix invers, să nu tragem concluzii despre cineva doar că i-am ”citit” în ochii. La urma urmei, cei mai mari șarlatani sunt cei care au bubuit de încrederea transmisă prin ochi, știi cum zic.
Locul 10. Viorel Ilișoi – Strălucitor
Nu prea mai există jurnaliști. Din păcate. Și nici școlile de jurnalism nu mai sunt ce au fost. Eu aș introduce cartea asta a lui Viorel în programa obligatorie la școlile astea, atâtea cât mai sunt. Ca să aibă cei tineri un reper. Ba nu, mai multe repere. Despre ce înseamnă să fii jurnalist pur-sânge. Și despre cum se făcea jurnalism la începuturile democrației noastre. Și despre mai multe.
Celelalte cărți citite, într-o ordine care ține de momentul în care le-am citit, nu de o ierarhizarea valorică sau ceva, sunt cele de mai jos.
Will Durant and Ariel Durant – Lecțiile istoriei
Tim Marshall – Prizonierii geografiei
Allex Trușcă – I put a spell on you
Shaun Bythell – Jurnalul unui librar
Doina Ruști – Paturi oculte
Indro Montanelli – Istoria grecilor
Catherina Nixey – Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică
Chris Simion-Mercurian – Dicționar de optimisme
Liviu Rusu – Eschil, Sofocle, Euripide
Eschil, Sofocle, Euripide – Perșii, Antigona, Troienele
Paul Faure – Viața de fiecare zi în Creta lui Minos
Radu Paraschivescu – Vitrina cu șarlatani
Radu Paraschivescu – Orice om îi este teamă
Alexandru Rusu – Păpușarii puterii
Xenofon – Amintiri despre Socrate
Jay Shetty – Gândește ca un călugăr
Adrian Pârvu – Patimi auzite din Gura Oborului
Simona Goșu – Fragil
Eli Woolery – Design Thinking Handbook (audiobook)
Linda Boström Knausgård – Bine ai venit în America!
Menelaos Ludemis – Dedal
Teodora Matei – Inima Castelului
Nicu Alifantis – între ieri și mâine (poezele, gânduri, licurici)
Mihaela Modoran – Bărbatul – o specie pe cale de dispariție
POE3 – poezie din prima bancă
Notă: cele mai multe linkuri sunt de affiliate marketing.
2 thoughts on “Top 10 cărți citite în ultimele trei luni ale pârdalnicului an 2020”
Doamne ferește și apără! E posibil ca cineva să citească atât de multe cărți și totuși să aibă probleme atât de mari de comunicare în scris?
Desigur, iată, după cum ziceți, eu sunt dovada irefutabilă în acest sens!