Notă: Acest text face parte din seria #CititoriiAuCuvantul, prin care ofer celor care îmi fac onoarea să mă citească posibilitatea de a scrie un articol la mine pe blog pentru a promova ce fac, în conformitate cu acest regulament.
Textul este scris de Alexandra Stanciu.
Enjoy :)
Locuim într-un oraș care nu mai are timp de pierdut: patrimoniul cultural construit dispare pe zi ce trece, investițiile în obiectivele culturale nu se află pe agenda autorităților, toate aceastea sub amenințarea producerii unui seism major.
În lipsa implicării autorităților locale și centrale în soluționarea acestor probleme, ARCEN (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) prin proiectele și programele sale a deschis și a întreținut zi de zi, de peste 10 ani un dialog pe tema viețuirii urbane de calitate.
Totul a început în 2008 prin campania „Trecutul care obligă”, când fondatorii asociației au reușit deblocarea a 6 milioane de euro pentru salvarea Școlii Centrale din București, monument istoric ridicat de Ion Mincu în 1891.
Printre proiectele ARCEN se numără:
- Cu bastonul prin București – o serie de trasee culturale pietonale, care se desfășoară în fiecare an, din primăvară până în toamnă, în diverse cartiere istorice ale orașului.
- Nocturnele de Poezie Contemporană – o serie de evenimente dedicate poeziei contemporane, care se petrece în timpul verii pe terasa blocului Magheru One.
- Catalog București – primul inventar complet al imobilelor de pe toate străzile din cele 98 de zone construite protejate ale capitalei.
- Via București – un muzeu virtual cu fotografii de arhivă, hărți vechi, imagini și fragmente din presa veche bucureșteană, articole și analize.
- District40 – un proiect-model de transformare în profunzime a cartierului din jurul Grădinei Icoanei și a modului de viață al locuitorilor lui prin cultură și comunitate.
Programele Districtului includ:
- Block Party – petrecere comunitară în mijlocul străzii, care ridică problema lipsei de colaborare a comunităților culturale din zonele istorice ale Bucureștiului;
- Insomniile Districtului – serie de petreceri culturale bazate pe muzică, instalații de artă și arhitectură contemporană, proiecții și performance-uri;
- Antiseismic District – primul proiect de informare, educare și abilitare a unei comunități urbane vulnerabile la cutremur.
De-a lungul timpului, ARCEN a reușit să apropie mii de oameni de București prin crearea unui dialog urban cu sens.
Munca de ani de zile a membrilor și voluntarilor asociației a fost ilustrată într-un documentar realizat în 2019 de Alina Teodorescu și Dimitrie Iordănescu, pentru televiziunea franco-germană ARTE. Filmul se poate viziona aici.
Prin proiectele sale, ARCEN propune un important exercițiu de reflecție pentru locuitorii capitalei: Cum reclădim stima de sine a Bucureștiului și bucureștenilor? Cum restaurăm și conservăm memoria orașului? Cum ajungem să con|viețuim într-o stare de spirit?