Notă: acest articol face parte din secțiunea de studii, analize, comentarii.
Cu ce ajută pe tine, ca părinte, că afli astfel de statistici? Păi, știi cum stai în raport cu ceilalți.
Bine, dacă ți se rupe de ce zic și ce cred și ce fac ceilalți, atunci astfel de studii nu sunt pentru tine.
Pentru că, nu-i așa, atunci când le știi pe toate la modul absolut, ce să te mai încurci cu muritorii de rând, gen…
70% dintre copiii cu varste intre 1 si 10 ani isi petrec in medie 3 ore pe zi jucandu-se, iar jocurile preferate sunt cele de constructie, de rol si de strategie, arata un sondaj EduClass.ro.
Cei mai multi copii se joaca impreuna cu bunicii sau parintii (1-6 ani), singuri (6-10 si peste 10 ani) sau cu prietenii.
Timpul petrecut in fata ecranelor creste proportional cu varsta, iar o treime petrec intre 30 de minute si o ora zilnic jucandu-se pe tableta, telefon sau PC.
Cel mai mult timp de joaca au copiii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani. 80% petrec chiar peste 3 ore zilnic jucandu-se, arata sondajul EduClass.ro.
77% dintre copiii cu varsta de 3-6 ani se joaca intre 1 si 3 ore zilnic, in timp ce doar 49% dintre copiii din categoria 6-10 ani au acelasi timp rezervat pentru joaca.
Majoritatea (peste 80%) enumara printre beneficiile jocului dezvoltarea abilitatilor fizice, dar si emotionale, astfel copiii invatand sa-si exprime mai usor emotiile, dar si sa comunice mai usor, sa fie mai sociabili.
Joaca de-a …, in topul preferintelor copiilor
Jocul preferat al copiilor este cel de rol (64%), fiind urmat indeaproape de jocurile de constructie (62%), de jocurile care implica aptitudini artistice – dans/muzica/pictura etc (56%) si de cele de indemanare (46%).
Sondajul a mai aratat ca 30% dintre copii prefera jocurile cu ecrane. Potrivit datelor, o treime dintre respondenti spun ca aloca zilnic 30-60 minute pentru ecrane, iar in procente similare copiii petrec 1-3 ore, respectiv sub 30 de minute in fata televizorului/tabletei sau a telefonului.
87% petrec timpul alocat ecranelor uitandu-se la desene animate sau filmulete, in timp ce restul se joaca.
Presiunea societatii asupra timpului de calitate petrecut alaturi de copii este tot mai mare si toti parintii isi doresc acest timp cu cei mici, in ciuda faptului ca timpul liber este tot mai limitat. De altfel, sondajul nostru a aratat ca 92% dintre parinti considera ca joaca in familie imbunatateste considerabil relatia cu copilul. De aceea, recomandam activitati si jocuri in care sa poata fi implicati si parintii, si bunicii, si fratii sau surorile. Jocurile cu mai multi participanti sunt de altfel printre cele mai cautate pe EduClass.ro, fie ca vorbim de jocuri de strategie, de logica, de indemanare, toate avand o componenta educativa subtila, dar mai ales distractiva, a precizat Anca Leibovici, manager EduClass.ro.
Jucarii si timp pentru joaca
De altfel, 60% dintre parinti declara ca petrec intre 1 si 3 ore zilnic cu copiii, in timp ce aproape o treime spune ca nu reusesc sa se joace nici macar o ora zilnic, iar 11% au timp sa se joace cu copilul doar in weekend.
Cu cat copilul creste, cu atat mai mult este implicat in activitati extrascolare, prin urmare si timpul petrecut in familie scade. Aceeasi tendinta se observa si in privinta numarului de jucarii cumparate.
O treime dintre parinti spun ca achizitioneaza jucarii o singura data pe luna, 30% doar la ocazii speciale si un procent similar de 2-3 ori pe luna. Numarul de jucarii achizitionate este invers proportional cu varsta copilului.
Parintii aloca timp si activitatilor recreative sau in aer liber. Astfel, 70% dintre copii petrec intre 1 si 3 ore zilnic afara. Cei mai multi se joaca in parc, cu prietenii/colegii/familia, iar activitatile sportive sunt preferate de peste jumatate dintre copii atunci cand vine vorba de activitati organizate. 23% citesc, iar o treime prefera activitatile artistice (dans, muzica, olarit etc).
In fiecare an, sezonul cald atrage un interes mai mare pentru biciclete, triciclete, trotinete, insa si pentru leagane, tobogane, centre de activitati care pot fi folosite in exterior. Copiii au nevoie de miscare, de spatiu, au nevoie sa petreaca timp in aer liber, iar noi incurajam acest lucru oferind o gama extinsa de produse pentru joaca outdoor. Dincolo de acestea, cu siguranta orice picnic sau dimineata pe plaja este mai distractiva cand rezolvi puzzle-uri sau faci exercitii de memorie cu cei mici, activitati care dezvolta abilitati precum cooprarea, atentia, indemanarea si multe alte abilitati importante in dezvoltarea emotionala, intelectuala si fizica a celui mic, a adaugat Anca Leibovici.
Sondajul EduClass.ro a fost realizat online, in perioada mai-iunie 2019, pe un esantion de 524 de persoane.