Ce poți face în Constanța în afară de a merge la mare #WeekendDeRomania

Da, știu, așa am fost și eu: când mă gândeam la Constanța, doar a merge la mare aveam în cap. Termen generic, desigur. Căci pentru unii înseamnă plajă, pentru alții distracție în cluburi, pentru alții bere cu gașca. Și, pentru unii, mers la Delfinariu.

Zic ”așa am fost și eu” pentru că mi-a trecut. De ce mi-a trecut? Pentru că am descoperit o Constanță în care poți să vezi muuuuult mai multe decât ce am zis mai sus. După cum vă raportez.

M-am plimbat două zile prin Constanța când am fost cu simpaticii participanți la excelenta inițiativă #CronicariDigitali, proiect de promovare al patrimoniului cultural românesc inițiat de Zaga Brand, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului).

Cu rostul de a descoperi cât mai mult din acest oraș. Și am descoperit. La greu.

Cu această ocazie a avut loc și un Heritage Instameet cu vreo 100 de oameni, care au generat atâta zgmot fotografic (pardon my French) încât cam 1,5 milioane de oameni au auzit despre această ispravă!

Nu plec mai departe cu povestea până nu vă fac o recomandare, pentru care o să îmi mulțumiți: dacă vreți să vizitați la pas Constanța așa cum trebe, neapărat să vorbiți cu Diana Slav. Care asta face în viață: vă arată orașul așa cum nu aveți nici o șansă să îl vedeți altfel.

Și, dacă tot suntem la capitolul de recomandări, hai să vă recomand să vă uitați la acest film, pe care l-am făcut în timp ce am zburat, pentru prima oară în viața mea, cu elicopterul. Deasupra orașului :D

De regulă, în seria #WeekendDeRomania, vă fac niște calcule și dau niște ”stele”. După cum puteți vedea în articolele despre Sfântu Gheorghe din Deltă, Sovata, Tulcea, Gura Portiței sau Poiana Brașov.

Doar că, de data aceasta, având în vedere că am fost într-un grup organizat, deci nu prea am cum să fac aceste calcule, nu o să vi le dau.

Oricum ideea articolului este de a scoate la ”înaintare” locurile pe care nu prea le vizitați când ajungeți în Constanța.

Bun, mergem înainte. Adică pe un traseu pe care nu neapărat că e musai de mers pe tot, dar măcar prin punctele esențiale merită să ajungeți, zic.

Și vă provoc așa:

Ia ziceți, după ce citiți despre obiectivele de mai jos, despre câte știați? Io am căzut grav la testul ăsta…

Cu mențiunea că fotografiile de mai jos sunt făcute de Ionuț Costea. Iar când nu zic nimic la sursă, alea sunt ale mele :)

Hotelul Intim

Actuala clădire în stil eclectic, cu elemente Art Nouveau şi o fațadă principală în stil neoclasic datează din 1906. Primele informații despre acest hotel datează din 1882, atunci când Mihai Eminescu a fost găzduit în mansarda edificiului.

A purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, iar în perioada lui Eminescu era cunoscut sub numele de Hôtel d’Angleterre, al cărui salon găzduia baluri caritabile şi banchete oficiale cu oaspeți de seamă.

Hotelul d’Angleterre este demolat după anul 1903, reconstruit și redeschis în 1906 drept Hotel Regina, o locaţie luxoasă cu 21 de camere cu baie proprie. Datorită eleganței și a grădinii impresionante, hotelul a devenit un loc preferat pentru banchetele regale.

Locația a devenit în scurt timp un centru al efervescenței sociale și politice din Constanța. Hotelul Regina era loc de întâlnire pentru intelectuali, politicieni, dar și pentru cercuri de farmacie, cultură sau sport.

În perioada comunistă, a primit denumirea de Hotel Intim și a reintrat în circuitul turistic în 1970, după o renovare completă. În prezent, clădirea a fost retrocedată moștenitorilor fostului proprietar din perioada interbelică.

Foto: Ionuț Costea

Bazilica Sf. Anton de Padova

Edificiul religios în stil romanic este sființit în 1938, după reconstrucția bisericii originale, grav avariată în primul razboi mondial. Chiar și actuala versiune a rămas neterminată din cauza izbucnirii celui de al Doilea Razboi Mondial, astfel încât există un colț exterior de clădire de unde ar fi trebuit să pornească arcadele.

În interior se poate observa un altar în formă de barcă și o icoană (o prezență neobișuintă într-o biserică catolică) cu protectoarea marinarilor – stela maris – pe un fundal din piese de tip mozaic reprezentând un vapor cu detalii inspirate din Cazino.

După al doilea război mondial, bazilica a fost transformată în depozit de muniție pentru trupele sovietice. A fost restaurată în 1980 cu ajutorul unei donații din Polonia.

Cazino

Este al treilea cazino al orașului, celelalte două au fost construite tot în zona costieră, însă au ars sau au fost avariate de furtuni între 1890-1900. Actuala clădire în stil Art Nouveau devenită simbol al orașului este opera arhitectului principal Daniel Renard, cu contribuții din partea lui Victor Ștefănescu.

Cazinoul a funcționat drept spital în primul război mondial, a fost grav bombardat în cea de-a doua conflagrație mondială, iar la restaurarea din 1950 au contribuit și detinuții politici. Ultima restaurare completă s-a realizat în 1987.

Foto: Ionut Costea

Mozaicul roman

A fost descoperit în 1962 și face parte din ansamblul termelor romane. Datează din secolul IV d. HR, atunci când mozaicul acoperit reprezenta etajul doi al complexului cu trei nivele.

Sinagoga

Sinagoga aparține ritului askenard (iudaism de rit occidental) și a fost construită în anul 1911, în stil maur. În timpul celui de-al doilea război mondial și al presecuției evreilor, sinagoga a fost utilizată drept deposit de hrană și muniție pentru trupele germane. După 1944, a fost redată comunității evreiești din Constanța.

Moscheea Carol

Datează din 1910,și este opera arhitectului Victor Ștefănescu a cărui semnătură în piatră se află în curte lângă ușă. A fost prima clădire din România care a folosit betonul armat, iar piatra de fundație a fost pusă de regele Carol în semn de mulțumire pentru comunitatea de musulmani care luptase pentru România în războiul de independență din 1877.

Minaretul are 42 m, 140 trepte în spirală; în interior există un covor oriental cadou de la sultanul Turciei, destinat moscheei de la Ada Kaleh și salvat înainte de scufundare.

Foto: Ionuț Costea

Geamia mica (Hunchiar)

Din 1869. Cel mai vechi edificiu de cult musulman din oras. Cu o arhitectura specifica stilului maur, adaposteste sala de rugaciuni si un minaret inalt de 24 de metri, cu cerdac in partea superioara.

Biserica Greaca

Cea mai veche biserica din Constanta. Ridicata intre 1863-1865 prin contributia coloniei grecesti din oras. Biserica nu are turle din cauza restrictiilor impuse de autoritatile otomane care stapaneau Dobrogea in acea perioada. In 1954 este declarata monument istoric si este inclusa in patrimoniul national.

Biserica Armeneasca

Functioneaza intr-o cladire ridicata in 1880 care a fost initial scoala pentru copiii comunitatii armene. Slujbele se tin si acum in limba armeana clasica.

Casa cu lei

Datează din 1895, fiind construită după planurile arhitectului Ion Berindei de către Dicran Ermizian, un negustor armean. Denumirea imobilului provine de la cei patru lei sculptați pe coloanele monumentale.

Casa Thelier

Clădirea a fost construită în 1926 de către francezul Albert Thelier, pe ruinele fostului hotel Metropol.

Casa Embiricos

Înstărita familie de armători greci care dă numele clădirii își construiește în 1922 un sediu elegant în stil Art Nouveau pentru profitabila afacere din Constanța. După falimentul liniei maritime, clădirea este vândută unei bănci și apoi devine sediu al Comandamentului Marinei Militare.

Datează din 1885, și este opera marelui architect roman Ion Mincu. Biserica devine funcțională din 1895, după ce au fost repictate zone întregi. A suferit grave avarii în timpul bombardemantelor din in al doilea război mondial și a fost reabilitată ulterior, din echipa de pictori făcând parte și Nina Delavrancea.

Sit arheologic de lângă catedrală

A fost descoperit pe la 1960, se poate observa Catedrala Petru si Pavel canalizarea, sistemul de scurgere de atunci, iar cele două drumuri sunt intersectate în unghi de 90, ce reprezintă și acum est-vest = decumano și sud-nord = cardo. Cardo este rădăcina lexicală a cuvântului cardinal, de unde provine termenul punct cardinal

Muzeul Ion Jalea

Victor Ștefănescu este arhitectul casei construite de Constantin Pariano, guvernator de Dobrogea la 1920.

Basilica din sensul giratoriu, pe strada cu termele romane

Datează din secolul VI d.HR și a fost descoperită pe la 1960.

Farul genovez

Actualul far datează din 1850 și a fost construit de britanici, păstrând doar numele celui anterior. Primul adminstrator și inginer constructor a fost Artin Aslan, bunicul Anei Aslan.

Legenda spune că un marinar genovez a ajuns noaptea în zona neluminată, în timpul unei furtuni, iat după ce s-a izbit de stânci, a fost salvat de o familie din zonă. Se spune că el a construit primul far, pentru ca alții să treacă prin aceleasă momente dramatice.

Acvariu

Clădirea din 1913 avea inițial rolul de restaurant pentru toată lumea, fiindca restaurantul de la cazino era foarte scump. Etajul avea un balcon unde cânta orchestra.

Muzeul de istorie

Datează din 1910, iar arhitectul clădirii monumentale este Victor Ștefănescu. A fost a doua primărie a orașului

Casa Damadian

Construită în 1913 pentru un comerciant armean de cereale, iar arhitectul este tot Victor Ștefănescu.

Casa Hrisicos

Datează din 1905 și a fost construită de un comerciant grec de cereal. La început a fost restaurant de lux frecventat de personalități precum Ion Luca Caragiale, Barbu Delavrancea, Alexandru Vlahuță, sau Take Ionescu.

Biserica Bulgară

A fost construită în 1905 și a avut rol de catedrală pntru aproximativ 5 ani, la mijlocul secolului XX, cât a fost reconstruită catedrala Petru și Pavel.


Partenerii principali ai campaniei Cronicari Digitali în 2019 sunt Telekom, Samsung, cora România și Raiffeisen Bank, la care s-au alăturat în calitate de parteneri secundari Canon România, Hyundai Auto România, MOL România, AQUA Carpatica și Domeniile Samburești.

Heritage Instameet Constanța a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Hotel Nyota, Constanta Walking Tour with Diana Slav, Take 5 Coffee.

Parteneri Instagram: @creatorswillcreate, @ig_romania, @discoverbucharest, @romaniapitoreasca, @promovezromania  

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.