Am ajuns la Gura Portiței. Mai mult pentru că a vrut doamna mea, recunosc. Și din curiozitate. Pentru că a văzut multă lume care le băga pe alea cu ”rai pe pământ” și alte exagerări de astea. Mă rog, or fi ele exagerări, dar uite că și-au făcut treaba: m-au făcut curios să văd și eu cum este.
Mai jos vă raportez cum a fost. Și trageți voi concluziile. Și o să o fac pe stilul deja consacrat de #WeekendDeRomânia (primele episoade: despre Sovata și despre Tulcea). Adică vă spun exact ce am văzut, cât am plătit, ce rating am dat pe acolo. Pe secțiuni. Cu tabele centralizatoare. Ca să fie totul cât mai clar.
City-break la Roma începând de la 99 de E (realist vorbind, ar fi vreo 120 E :D) sau city-break la Berlin, începând de la 105 E (tot așa, realist, cam 140 E).
Ar trebui să fac o precizare: am stat doar o noapte acolo. Pentru că era singura cameră pe care am găsit-o liberă și doar pentru o noapte. Dar, ca să onorez htagul #WeekendDeRomânia, presupun că sunteți de acord cu mine dacă înmulțim cu 2 costurile noastre de la Gura Portiței, la anumite capitole, ca să avem o imagine cât de cât clară despre ce ar însemna un weekend la Gura Portiței.
Încep cu concluziile. Adică niște ratinguri pe căprării (viziune proprie și personală, de un subiectivism atroce) și cu niște costuri (pe care le-am plătit noi, voi vi le calculați în funcție de criteriile voastre și de câți sunteți). Și cu mențiunea că vorbim despre două persoane, pe două nopți, iar traseul este București – Gura Portiței – București.
Calificativ cumulat pentru experiența mea la Gura Portiței: 7,5.
Costuri totale experiență Gura Portiței: 1.345 lei.
Acum să detaliem fiecare secțiune în parte.
–––––––––––-
Ce poți face în zonă
Costuri – 80 de lei
Variantele sunt limitate. Adică, așa cum veți vedea mai jos, Gura Portiței este izolată (ajungi doar cu ambarcațiunile acolo), deci ești practic ”prizonier” pe insulă. Ceea ce, de fapt, este și punctul ei forte. Așa că, la capitolul ”Ce poți face în zonă”, putem bifa doar clasicele chestii pe care le poți face într-un astfel de context: plajă, băut bere, citit, pescuit, plimbat (cu varianta alergat, desigur), dat cu hidrobicicleta. Adică nu prea ai ce vizita, monumente, alea, alea. Este, bref, o zonă unde te duci să lenevești. În sensul bun zic asta, desigur.
Mai există și varianta de a închiria o barcă și de a vă plimba pe acolo, dar pe mine nu m-a pasionat chestiunea. Căci tocmai ce venisem dintr-o superbă excursie în Deltă, așa că am vrut să rămân cu gustul ăla. Dar vă spun că există și varianta asta de petrecere a timpului liber acolo.
Cred că cel mai atractiv lucru la Gura Portiței este că nu dai peste îmbulzeala clasică de pe litoralul românesc. Asta mi-a plăcut foarte mult. Adică, deși, cum spuneam, am găsit doar o cameră liberă (capacitate de cazare full, deci) nu erau toate șezlongurile ocupate. Adică lejereanu rău. Mi-a plăcut asta. Mult.
Plaja cu șezlongurile nu este chiar cea mai fină din lume. Adică multe scoici sparte, cam tăioase, adică not very funny. Iar la intrarea în mare, situația devine ascuțită rău. Adică, practic, calci pe un covor gros de scoici ca să poți intra în apă. Dacă ne uităm la aspectul pozitiv al chestiunii, zicem că este beton pentru culegătorii de scoici :)) Căci rar vezi atât de multe scoici și atât de mari într-o zonă de plajă pentru turiști. Dar, una peste alta, plaja de la șezlonguri nu este cea mai cea.
Mult mai faină este plaja din zona de camping. Adică nisipul mai fin, scoicile nu atât de lovitoare. În plus, corturile alea pe plajă îți dau un feeling de ăla, nuș cum să îi zic, de parcă așa ar trebui să fie acolo, cu corturi, nu cu șezlonguri și beach bar și alte chestii de astea mai moderne.
Apropo de beach bar, există unul. Chiar lângă piscină. O piscină destul de mare, adică îți faci treaba cu ea, cum ar veni. Există și un teren de tenis de câmp, mai încolo o zonă unde poți juca volei de plajă, adică, înțelegeți, chestii de astea cu care trădezi berea băută pe șezlong :))
Pe partea de costuri, mi-e greu să trec ceva. Având în vedere, cum spuneam, faptul că faci lucruri clasice, să le zicem așa, acolo. Adică nu prea scoți bani din buzunar pentru distracție separat față de ce ai plătit deja ca să ajungi acolo sau pentru mâncare și băutură, costuri pe care le discutăm mai jos.
Hai să zicem, totuși, că mi-am cumpărat din Tulcea un băț și niște monturi și un pic de momeală special pentru Gura Portiței, adică am dat 80 de lei pe toată chestiunea. Ca să fie niște costuri și la acest capitol, zic. Deși, desigur, doar cu momeala nu am rămas din investiția asta, restul am adus acasă :)) Dar treacă de la mine.
–––––––––––
Drumul
Costuri – 385 lei
Evident, depinde de unde plecați. Noi am ajuns din Tulcea acolo, cări eram într-un mic turneu prin zonă. Dar, ca să fie calculele corecte, hai să zicem că am fi plecat din București, unde și locuim, de altfel. Drum cu mașina, 600 km dus-întors, punem o medie de 7 la 100, adică costul pentru combustibil de 250 de lei.
Doar că mare atenție: asta nu înseamnă că ați ajuns deja la Gura Portiței. Pentru că ce am zis mai sus este valabil doar până la Jurilovca. Pentru că de la Jurilovca vă mai costă 60 de lei de persoană drumul până la Gura Portiței și înapoi cu barca. Adică, noi fiind două persoane, am plătit 120 de lei pe drumul ăsta. Mai pui și costul parcării de 5 lei pe zi (parcare amenajată, păzită, e ok), adică dacă stai un weekend înseamnă 3 zile, deci 15 lei. Și cam asta sunt costurile legate de deplasare.
Apropo de mersul cu barca înspre și de la Gura Portiței, în funcție de câte persoane sunt, poți să mergi cu o platformă tractată de o șalupă (caz în care face cam 1 oră și un sfert), sau cu o barcă de aia mai rapidă, cu mai puține persoane, care face drumul în maximum 20 de minte. Desigur, există varianta barcă super rapidă, în regim de taxi. Intri la negociere cu niște neni de acolo și, dacă prinzi conjucția planetelor bună, te duce un drum de 100 de lei. Altfel, e cam 150 de lei. De persoană.
Încă ceva: aveți grijă că barca pleacă din Jurilovca înspre Gura Portiței doar de trei ori pe zi, la orele 9, 14 și 18. Iar înapoi în Jurilovca la orele 12, 16 și 20. Ca să știți cum vă faceți programul.
–––––––––––
Cazare și facilități
Costuri – 580 lei
Nota – 6,00
Ziceam că am stat doar o noapte la Gura Portiței, pentru că nu am mai găsit liber nimic. Așa că o să înmulțim cu 2 costurile, ca să iasă faza cu #WeekendDeRomânia. Oricum atât ar fi costat dacă am fi găsit liber, căci discount ai doar la sejururi pe mai multe zile.
Am stat într-o cameră modestuță. Adică era mare, chiar foarte mare, dar cam stupid gândită. Adică ai cameră cam de vreo 7 m lungime și pui televizorul fix pe peretele opus patului, un televizor cu diagonală mică, de zici că te uitai în acvariu (nu că ne-am uitat mult la televizor, desigur, dar ca idee zic). În rest, amenajată ok, nimic special, dar nici ceva ce să te încurce.
Însă, la baie, nașpa de tot. În sensul că făceai duș, direct pe jos, fără cădiță sau alte jmekerii și după aia apa rămânea pe pardoseală, dar strat de ăla gros de 1 cm, cum ar veni. Și, ca să nu ne rupem gâții când intram în baie să facem și noi ca oamenii un pișu, evident că după fiecare duș trebuia să tot împingem apa către scurgere, operațiune mega-enervantă, având în vedere că am dat 70 E pe camera aia.
Dap, 70 de Euro pe noapte. Atâta costă o cameră în vila Scoica (am înțeles că, deși nu e top de top acolo, e printre alea șmechere). Ceea ce mi se pare foarte mult pentru o cameră atât de modestuță. Ah, uitasem să vă spun: ușa de la intrarea în cameră era de termopan cu sticlă mată. Care arăta, firește, oribil.
Deci, ca să o scurtăm, două nopți de Scoică la Gura Portiței, 140 E adică, rotund, 580 lei. Evident că puteți să vă uitați la variante mai ieftine, treaba voastră, eu vă spun – pe stilul #WeekendDeRomânia – ce mi s-a întâmplat mie.
Hai să mai trec la ”facilități” și modul în care este amenajată insula. Adică dă senzația aia de sat organizat frumos și bine și chiar este o plăcere să te plimbi printre căsuțele alea. Adică plimbarea de seară sau de dimineață pe acolo îți cam rămâne în minte, recunosc :)
–––––––––––––
Mâncarea și băutura
Costuri – 300 lei
Nota – 9,00
De departe cel mai fain lucru care mi s-a întâmplat la Gura Portiței a fost mâncarea. La o terasă-restaurant care nu are nimic special, nici ca design, nici ca nimic. Dar, pentru că ești ”prizonier” pe insulă, de acolo trebuie să mănânci. Din fericire, mâncarea este grozavă. Mă rog, cel puțin felurile pe care le-am gustat eu.
Acolo am mâncat cele mai bune rapane din viața mea, în sos de vin. Absolut excepționale. Un deliciu. A costat 49 de lei porția, dar am plătit banii ăștia fără să clipesc. Pentru că – tradus în limbaj european, deși, desigur, la nivel de România este scumpă o astfel de mâncare – am dat vreo 11 euro pe o farfurie excelentă.
Am mai mâncat și o porție de sturion pe tablă, foarte bun și ăla, la 27 de lei. Una peste alta, cât am stat acolo, eu și doamna mea am dat la restaurant cam 200 lei (se poate da și mai puțin, desigur, dar noi chiar am vrut să gustăm specialitățile). Berea este la 8 lei un Ursus, spre exemplu, la sticlă. Am băut doar vreo 4 la restaurant, căci apucasem să îmi iau niște Heineken din Jurilovca, pentru că nu am știut cum este sistemul pe insulă și nu am vrut să rămăn, doamne ferește, fără hidratare :D
Hai să zicem că, dacă am mai fi stat o zi, mai dădeam încă 100 de lei, deci ajungem la un total pe mâncare de vreo 300 de lei.
–––––––––––
Personalul
Nota – 8,5
Relaționarea mea cu personalul de la Gura Portiței a început cum nu se poate mai prost. Pentru că, odată ajunși pe insulă, ne-am dus la recepție. Eram cam îmbulzeală, căci platforma aia cu care am venit era mărișoară, deci a venit lume la greu. Doamna mea a ajuns printre primii la recepție, eu o așteptam cu bagajele afară. Când am văzut că toți pleacă de acolo cu cheile în mână și doamna mea nu mai apare, m-am dus să văd despre ce este vorba. ”Cică mai trebuie să așteptăm”, zice ea.
Mă duc și eu la recepție și întreb care-i faza. ”Mai trebuie să așteptați”, îmi zice un domn chel și foarte expeditiv. Reușesc – cu greu, recunosc, dar tocmai de aia mi-a venit să mă pup singur că nu am explodat așa cum mi-e stilul – să întreb cam cât. Chelul dă din umeri și zice iar ”mai trebuie să așteptați”. Nu să explice și el ce și cum, să își ceară scuze că vine turistul până în curul litoralului să vadă măreața Gura Portiței, lui i se rupea. Am făcut, again, mari eforturi să nu cobor niște sfinți. Dar, cum ziceam, am reușit. Mi-am și oferit niște beri ca premiu :D
Am așteptam vreo 40 de minute. Ca fraierii. În căldură. Uitându-ne după barbiduci. În timpul ăsta, am auzit cum vorbeam niște fete de pe acolo (de altfel, simpatice) de două camere care nu s-au eliberat. Una pentru că cei care o ocupau nu s-au putut trezi și abia acum încearcă să îi scoată afară. Alta pentru că nu a reușit nu știu ce menajeră să termine curățenia. Una din camere, desigur, era a noastră. Care, însă, habar nu am. În ambele cazuri jur că nu noi eram vinovați că stăteam ca proștii în soare, ci cei de acolo, de la Gura Portiței.
În fine, dă-le pace.
Din fericire, chelul cu pricina a fost singurul popândău mofluz de acolo. Căci, în rest, tot personalul cu care ne-am intersectat a fost foarte de treabă. Chiar nu am nimic să le reproșez. Ba chiar i-aș menționa în mod special pe ospătarul cu alură de bodyguard, care ne-a servit prima dată la restaurant și pe domnișoara simpatică de la beach bar, care ne-a făcut recomandări, a râs tot timpul și care – asta mi-a plăcut – vorbea foarte frumos cu copiii de pe acolo. Mai apoi am văzut că era chiar iubita ospătarului-bodyguard :)
Bref, restul personalului a compensat cu brio atitudinea stimabilului pleșuv.
–––––––––-
Cam asta a fost, stimabililor, experiența mea de la Gura Portiței. Raiul pe pământ? Nici pe departe. Un loc interesant? Aia da, nimic de zis. Doar că, de banii ăia, parcă aș face altceva, vă jur.
20 thoughts on “Ce poți face la Gura Portiței și cât costă #WeekendDeRomânia”
Eu am fost duminica trecuta acolo si am platit pentru transport 25 de lei de persoana – salupa cu aprox. 10 locuri. Intentionez sa mai merg, dar acum am emotii ca nu mai gasesc asa ieftin :(
Eu doar 30 de lei am văzut tariful. Poate o fi și altul, în funcție de perioadă, nu știu.
buna, spune te rog cu ce barca ai calatorit, suntem un grup de 7 pers. mutumesc.
Nu mai țin minte barca. Oricum, din câte mi-au povestit și alții, ești cam la mâna celor din complex, gen. Adică ce barcă îți dau ei, cu aia mergi, nu e că ai de unde alege în draci :)
Sincer, nu m-a convins nimic sa merg :))
Lasă că îți spun mai multe la o bere. Pe care să o beau eu, desigur :)) Dar motive în plus să mergi nu o să îți dau. Că mi-am epuizat stocul când am scris :))
Nasoala treaba. Majoritatea lucrurilor le stiam deja, dar citisem niste reviewuri faine despre cazare…pacat…ca sa nu mai zic ca mi se pare chiar o obraznicie pretul la cel conditii povestesti. Si da, de banii aia faci o excursie in Grecia de o saptamana (evident luata cu early booking si nu in iulie-august cand sunt 50 de grade la soare)
Păi aia e ideea, diferența mare între ce îți oferă și bani, nu că 70 E ar fi mult. Dar nu m-aș apuca să commpar cu Grecia la bani. Căci, zic, sunt lucruri diferite. Fiecare loc are de oferit câte ceva. Și trebe să analizezi dacă merită să dai banii ăia ca să vezi locul respectiv. Sau, cel puțin, eu așa îmi fac calculele :)
Cu banii de cazare pe care i-as fi dat pentru 2 zile acolo, noi am stat 4 zile in Londra… De asta prefer sa vizitez Europa si mai putin Romania.
Again, cred că ne apucam de comparat mere cu pere :) Eu prefer să analizez fiecare loc de vizitat raportat la cât mă costă să merg acolo și să văd ce este de văzut, nu la alte locuri. Căci așa putem zice că la Poplaca e mult mai ieftin decât la Londra, daca mergem doar pe faza cu bugetul :))
Hmmm… nu am fost, dar nici nu pot spune ca am ramas impresionat de recenzia ta ca sa ma determine sa merg.
Cumva, chiar nu aveai cum să fii impresionat de recenzie. Dar poate mi se pare mie…
Scump, doamnă, scump!
Preciez expunerea sincera care ofera toate detaliile necesare pregatirii unei vizite. Ramane ca fiecare dintre noi sa interpreteze balantaexpunerii dupa propriile etaloane si sa ia decizii in consecinta. Multumesc !
Sa inteleg ca gur aportitei a devenit o staiune de fitze care rivalizeaza cu vama si mamaia ln materie de cocalari si fraeri care platesc salariul mediu pe o luna ot 2 zile de cazar einfecta
Am mers si eu la Gura portitei. Transport cu vaporasul 60 de lei de persoana tur retur. Toate bune si frumoase pana la restaurantul de pe debarcader. Acolo te lovesti de un personal plictisit si siktirit de viata, care nici comanda nu vor sa o ia. Am stat jumatate de ora pana a venit cineva sa imi ia comanda de bautura si inca jumatate de ora pana cand a venit. Precizez ca nu am cerut nimic sofisticat, cateva beri si o cafea. (Probabil se duceau sa o ia direct de la fabrica). De comanda de mancare ce sa mai zic.. la 12 m’am asezat la masa, dar am inceput sa mananc la ora 3 si jumatate cand eram pe punctul de plecare. Sa faci o plangere pentru asta, nu au cui. Daca se vrea statiune de ”fitze” mai au mult de lucrat. Nu si la preturi insa, astea sunt deja de ”fitze”.
Pe scurt, peisaj frumos, plaja plina de scoici si excremente, servire de tot rahatul.
NU RECOMAND!!
Cazarea exceptionala
Mancarea lasa de dorit, scumpa si de proasta calitate , stai cate 40 minute cel putin pana iti aduc mancarea
Transportul cu vaporul, care este inclus in pachetele de 4 nopti, este infernal..3 vapoare vechi…antice…ancorate intre ele…te duc din Jurilovca la Gura Portitei…cu
Viteza maxima de 2 la ora
Dupa 4 ani de mers la Portita, anul asta pot sa spun ca raportul pret/calitate este unul foarte slab. Nota mea pentru personal este 6, in general. Sunt acolo vreo 5 tineri care merita mai mult, sa zicem 8. Daca ajungi sa ai o problema cum am am patit-o eu, atunci vezi cu adevarat profesionalismul celor care lucreaza acolo. Pe 15/08/2017 la ora 18.00, la final de cina am vrut sa incercam o placinta dobrogeana si am avut neplacuta surpriza sa-mi crantane prin dinti o pietricica. Am rupt ceva din ea dar tot a mai ramas o bucatica suficient cat sa poti sa ceri o explicatie. Daca picolul a fost amabil si s-a dus cu farfuria cu restul ramas la bucatarie, ce a urmat a fost o mascarada. Am fost ignorati pret de mai bine de un sfert de ora iar cand am intrebat politicos care-i concluzia, a intervenit chiar ospatarul care ne-a luat comanda si vorbind de la o masa alaturata, din profil si nici macar nu s-a intors cu fata la mine,mi-a comunicat ca a fost „…de la stafide!” Ce puteam sa mai fac cand deja cunosteam si cine este seful?
De mentionat ca ospatarul era seful de sala Cristi (numele dupa ecuson)!
Chiar daca stiu ca sunt slugarnici si sunt mana in mana cu cei care ar trebui sa-i controleze eu tot am sa fac o reclamatie la protectia cosumatorului.
Va recomand daca mergeti acolo, pentru sa zicem 4 zile,sa va duceti cu cortul si sa va luati ceva mancare de acasa. Folositi salupele particularilor care sunt mai rapide(20 minute) si mai ieftine 25 lei/pers.
Va dau dracu cu Gura si Portita voastra cu tot.
Asemenea!