Că tot au fost probleme de securitate, instalați-vă aplicația gratuită Home Scanner!

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Cum în perioada asta tot auzim de fel de fel de năzbâtii (ca să nu le zic mai nașpa…) pe linie de vulnerabilitate IT (termen generic, desigur), am zis că trebuie musai-musai să vă dau informația asta: Bitdefender a lansat Home Scanner, o aplicație gratuită pentru calculator care scanează întreaga rețea și avertizează utilizatorii asupra vulnerabilităților de pe dispozitivele conectate la aceasta.

Odată instalat, Bitdefender Home Scanner scanează întreaga rețea Wi-Fi și găsește dispozitivele conectate de către utilizator în rețeaua locală. Ulterior, caută riscurile de securitate de pe terminalele conectate (precum parole slabe, comunicații nesigure sau software neactualizat) și trimite utilizatorului un raport detaliat. Notificarea primită după inspectarea gadgeturilor include sfaturi utile pentru securizarea rețelei Wi-Fi, pornind de la problemele care ar putea fi exploatate de către eventuali atacatori.

„Rețeaua de acasă e atât de sigură pe cât este cel mai slab dispozitiv conectat la aceasta. Bitdefender Home Scanner este primul pas în protejarea locuințelor conectate, cel în care conștientizăm că pericolele există și aflăm care sunt acestea”, spune Ciprian Istrate, vicepreședinte soluții consumer la Bitdefender.

Home Scanner, disponibil la nivel global din 31 mai, folosește expertiza Bitdefender din domeniul securității IoT dobândită odată cu dezvoltarea Bitdefender BOX, primul produs hardware care protejează dispozitivele conectate la internet.

Specialiștii în securitate cibernetică Bitdefender atrag atenția asupra unor greșeli simple făcute frecvent de utilizatorii români de gadgeturi smart:

Utilizatorii își conectează toate dispozitivele în aceeași rețea Wi-Fi. Asta îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafața de atac și reprezintă o potențială poartă de acces. Specialiștii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o rețea separată de cea în care își țin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă datele de acces (nume utilizator și parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reușesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu ușurință la laptopuri și telefoane, dacă sunt conectate în aceeași rețea, și pot accesa date confidențiale.

Clienții trebuie să țină cont și de securitatea dispozitivului, nu doar de funcționalități, design și performanță, însă acestea din urmă îi pot ademeni pe cei neavizați, care aleg să le cumpere fără să țină cont de riscuri. În general, utilizatorii nu au așteptări prea mari din partea producătorilor în materie de securitate, iar hackerii își pot construi rețele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ținte, prin atacuri de tip DDoS.

După cumpărare, clienții trebuie să se preocupe de intimitate și securitate. Parolele și credențialele de acces slabe, lipsa criptării informațiilor sau softul neactualizat pot crește riscul invadării vieții private și al chiar pierderii datelor personale. Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului și a spiona activitatea locatarilor.

De multe ori, oamenii nu sunt conștienți de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deși s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din șapte orășeni spune că locuiește într-o casă inteligentă, deși o familie de la oraș are în medie zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri și televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Mai mult, unul din zece români nu cunoaște însă numărul terminalelor conectate din propria locuință.

Prețul nu trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziție. De regulă, clienții nu se interesează de istoricul producătorului și nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verifice dacă brandul cumpărat are o reputație bună și este de încredere, dar și să afle din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalți.

Circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private, arată un studiu din 2016 realizat în mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)