Cum faci rost de bani ca să îți transformi o pasiune în business

Anul viitor o să împlinesc 10 ani de blogging. Dap, zece ani au trecut de când am decis (oho, habar nu aveam atunci că o să ajung atât de departe…) să îmi transform o pasiune într-un business. Și bine am făcut. Una din cele mai bune decizii pe care le-am luat în viața mea :)

Acuma, adevărul adevărat este că, în toamna lui 2007, când am dat drumul blogului, ordinea a fost un pic inversă. Adică oricum lucram în domeniul comunicării și am simțit atunci că faza asta cu blogurile are mare potențial de business. Așa că am trecut la treabă. Așa a început, ca idee de business, nu ca pasiune. Dar apoi bloggingul m-a acaparat cu trup și suflet, ca să zic așa, iar ceea ce părea o promisiune de pasiune s-a transformat într-o pasiune adevărată!

Dar nu am uitat nici o clipă că am început pe ideea de business. Cu o strategie, cu niște obiective, cu un plan editorial și – foarte important! – cu investiții. Pentru că, oricum o dați și oricum o învârtiți, business fără investiții nu se poate. Punct. Bagi ceva ca să scoți ceva și un pic mai mult, ca să o zic direct de la peluza unde îmi place mie să mă situez în viață :)

Știu mulți oameni cu pasiuni. Oameni frumoși, pentru care a înseamnă mult mai mult ce fac pentru pasiunea lor decât ceea ce fac la job (zic generic, ați înțeles ideea). I-am cam întrebat pe toți de ce nu fac acel pas decisiv pentru a-și transforma hobbyul în business. Și le dădeam exemplul meu.

Răspunsurile sunt diverse. Unii îmi spun ”bine, măh, dar tu ești Chinezu, ție ți-e ușor…”, fără să se gândească la faptul că nu am fost întotdeauna ”maimuța” care sunt acum :) Alții mi-au mărturisit că le este frică să plece de la un venit sigur (deși mititel) la un mod de a face bani care nu îți oferă nici o garanție. Alții mi-au spus să nu știu absolut nimic despre ceea ce înseamnă să faci business și că asta li se pare un obstacol de netrecut. Iar alții mi-au spus că nu îi lasă sufletul să își transforme pasiunea în business :)

Am încercat să îi ajut pe toți cei cărora le surâdea ideea de a face pasul acesta decisiv. Le-am răspuns la întrebări, i-am pus în legătură cu oameni care ar fi putut să îi ajute, am stat aproape de ei să îi ajut cum pot. Unii au făcut pasul. Și cei mai mulți o duc bine. Alții nu. Cum se întâmplă, de regulă, când o iei pe calea antreprenoriatului.

Una din temele principale de discuției cu potențialii antreprenori a fost, cum lesne vă puteți aștepta, banii. Pentru că, again, într-un business trebuie să bagi bani ca să scoți bani. Nu există altă variantă. Punct.

Am scris câteva gânduri despre banii pe care trebuie să îi investești într-o pasiune transformată într-un business. Rânduri pe care le puteți găsi pe siteul Provident, brandul care m-a provocat să vă împărtășesc din experiența mea. Vă recomand să citiți gândurile mele, căci vin din experiența personală :) Lectură plăcută!

O altă poveste despre afaceri pornite din pasiune este cea din spotul campaniei “Fotografa”, semnată de Provident. Este vorba despre o tănără care își transformă pasiunea într-o mică afacere, cu un împrumut de la Provident folosit pentru achiziția unui aparat foto profesional. Totodată, campania aduce în prim plan împrumutul în valoare de 10.000 de lei pe perioade de până la 18 luni lansat de Provident anul trecut, potrivit pentru persoanele care vor să-și transforme o pasiune într-o mică afacere.

6 comentarii la “Cum faci rost de bani ca să îți transformi o pasiune în business

 1. Costel Niculescu Răspunde

  Sunt de parere ca daca te apuci de o afacere si nu o faci din pasiune mai bine nu te mai apuca ca nu cred ca o sa mearga.

  • Fata rea Răspunde

   Fals. Pasiunea e cea mai rea, te orbeste si nu vezi la timp ceea ce trebuie, in cazul in care este un esec afacerea respectiva. Afacerile se fac cu cap si fara sentimenta. Sursa : un antreprenor

  • Cristian China-Birta Răspunde

   Să știi că sunt afaceri care merg bine merci făcute fără gram de pasiune :)) Dar noi nu discutăm despre astea aici. Pe de altă parte, cred că e mai rău să ai doar pasiune și nici un gram de gândire de business atunci când vrei să faci un business…

 2. Paul Răspunde

  Pentru ca ce-ti poti dori mai mult la inceput de business decat sa ai de platit o dobanda uriasa catre un creditor…

  • Cristian China-Birta Răspunde

   Dar să știi că nu e obligatoriu să contractezi un împrumut, serios. Mă rog, dacă nu poți altfel și ai de ales între a merge înainte cu businessul și a-l închide, ce variantă ai?

 3. Andreea L. Răspunde

  Din pacate, dobanda practicata de Provident e enorma, nu mare. Sunt multe C.A.R.-uri ( de pe vremea parintilor care ii primesc si pe salariati-nu doarr pensionari) cu dobanzi decente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: