Simplitatea este complexitatea rezolvată, zice Brâncuși. Acum înțeleg, zice Super-Chinezu!

Mie tare, tare, tare îmi plac două vorbe ale marelui Brâncuși. Și, pe măsură ce îmbătrânesc (pardon, câștig experiență :D), îmi plac din ce în ce mai tare. Pentru că, pe măsură ce trece timpul și eu trec prin el, ca să zic așa, îmi dau seama că mare dreptate avea genialul român.

Una dintre aceste vorbe sună cam așa: a face lucruri nu este greu; a te pune în starea de a vrea să faci lucruri este cu adevărat greu. Extraordinară zicere! Superbă de-a dreptul!

A doua vorbă a lui Brâncuși este pur și simplu copleșitoare: simplitatea este complexitatea rezolvată. Ziceți după mine: simplitatea este complexitatea rezolvată. Fabulos… O întreagă filosofie de viață stă în zicerea asta.

Am 41 de ani. Și știu deja că, atunci când o să împlinesc 42, o să îmi placă și mai tare vorbele de mai sus. Și, cu fiecare an care trece, o să îmi placă și mai mult. Și o să le aplic din ce în ce mai masiv, ca să zic așa. Pentru că, dacă le-aș combina pe cele două ziceri ale maestrului, ar ieși unul din principiile după care mă ghidez de foarte mulți ani în tot ce fac:

Viața este mult prea complexă ca să nu te bucuri de simplitatea frumoasă a celor ce te înconjoară, încercând să faci lucruri, nu doar să te gândești că ai vrea să le faci :)

Cumva, așa este și cu super-puterile, ca să le zic generic. Dacă ne ia cineva repede și ne punem să răspundem din prima, am zice că super-puterile sunt alea de ne fac să mutăm un munte din loc sau care ne dau forță să zburăm fără propulsor, cum ar veni :)) Dar, în viața reală, super-puterile țin de ce ne spunea Brâncuși: de simplitatea ca o complexitate rezolvată.

Super-puterile pe care le folosim acum sunt simple. Dar au în sine o complexitate internă mare. Dar pe care noi doar o bănuim, știm că este acolo, o respectăm și… atât. Căci folosirea acestor super-puteri moderne este pentru noi foarte simplă. Și, de aceea, aceste super-puteri ne fac viața ușoară.

Bun, ca să ieșim un pic din starea asta cam încordată :)), vă propun un exercițiu de imaginație. Adică să vă uitați la super-Chinezu de mai jos și să îmi ziceți în comentarii cam ce super-putere credeți că am, plecând de la ”hinturile” pe care vi le-am dat mai sus, cu accent pe simplitate.

Și fac și o promisiune: toți cei care vă veți da cu presupusul despre super-puterea mea o să primiți un răspuns personalizat de la mine. Unul video :D În care vă spun dacă ați fost pe aproape sau ați dat-o de gard la modul absolut :))

Hai, arătați-vă puterile și loviți-mă în comentarii…

super-chinezu

23 comentarii la “Simplitatea este complexitatea rezolvată, zice Brâncuși. Acum înțeleg, zice Super-Chinezu!

 1. TSBogdan Reply

  Crec că sigura (și este suficientă) ta super-putere, în calitate de maestru 2.0 ,este aceea că știi cum să realizezi o punte de comunicare între oameni și companii!

  • Cristian China-Birta Reply

   Aici m-ai prins, așa este! :)) Rămâne răspunsul final? Asta îți spune ție fotografia? :D

   • TSBogdan Reply

    De fapt fotografia îmi spune că ai fi un fel de repară-tot la vreun furnizor de electricitate! :)) Primul comentariu rămâne răspunsul final!

 2. Ana Maria Tatucu Reply

  Hei, salut, daca pana si Oriflame te-a luat speaker la un eveniment de blogging de beauty…na, ce sa mai zic. Eu te banuiesc ca tu te machiezi dimineata si nu vrei sa ne zici :). Super puterea ta este ca tu poti rade si zambi cand ai tu chef, bai ii faci si pe altii sa rada, ca stii sa spui buna ziua oricui si dupa ce ajungi acolo sus…. unde se intalnesc numai Superman si Batman. Si daca iti intinzi si parul cu placa, eu imi dau demisia din functia de blogger de beauty :))

  • Cristian China-Birta Reply

   Îmi întind părul cu placa, dar cred că placa aia e cam îndoită… =)) Mulțam de cuvintele faine, apreciez :)

 3. Alina Petrisan Reply

  De cand ai intrat pe fb meu, dimineata, atunci cand ispitele mancatoare de timp sunt cele mai periculoase, daca citesc un articol de-al tau, sansele cresc sa imi duc to do listul pe ziua respectiva la final. Imi satisfac nevoia de a citi ceva interesant “din lume” fara sa pierd prea mult timp prin balarii, si apoi pot sa ma pun pe treaba. Asta e super puterea ta.
  Spre exemplu azi am citit un articol de-al tau, iar acum iti scriu de la ANAF, DUPA ce am rezolvat ce era de rezolvat in timp record. mai productiva de atat nu puteam fi. “sa ma pun in starea” de a fi dispusa sa merg cu zambetul pe buze la ANAF, asta e greu. Partial are legatura cu modul in care mi-am inceput ziua citind blogul tau. Multumesc.

  • Cristian China-Birta Reply

   Îți mulțumesc frumos pentru comentariu, să știi că și tu mi-ai făcut ziua cu el :)

 4. Cristian Necula Reply

  Dupa pararea mea poza te reprezinta si odata cu trecerea anilor cresti in intelepciune, aduni energii pozitive, spiritul tau creativ evolueaza, iar lumina creste in intensitate din ce in ce mai tare.

 5. Ioan Reply

  Eu vad un om cu ochi luminosi…si asta vine din suflet,dintr-un suflet in permanenta modelare sa “respire” asa cum vrea el…?
  Si nu e putin lucru…

 6. Cosmin Cengher Reply

  Dacă tot suntem pe blog chinezesc, se cade una bucată proverb chinezesc: “Omul depinde de cer ca și corabia de cârmaci.” Super-Puterea chinezească este de a fi un mic Hulk: întâi om și după erou 2.0, speakeresc, blogosferic și antreprenoric :)))

 7. Delia Ana Kovacs Reply

  Super duper powerfull tatic pentru printesele tale minunate. De la ele ai puterea de a merge mai departe, de a te opri si a admira frumusetile marunte care dau farmec vietii, de a ajuta pe cei care au nevoie si de a fi omul potrivit la locul potrivit…:P

 8. Adrian Reply

  COMUNICAREA

 9. Hermina Reply

  Seva din intelepciunea trecutului, interactiunea cu oamenii iti furnizeaza puterea viitorului!

 10. Natural Reply

  Cica ochii sunt oglinda sufletului, iar in ochii tai vad un zambet care spune cam asa:
  “Sa vezi ce idee creata mi-a venit” :) Deci super-puterea ta are legatura cu imaginatia :)

 11. Madalin Blidaru Reply

  Super-puterea de a umaniza mediul online :) prin articole, idei, initiative, conexiuni ale online-ului cu neonline-ului

  • Cristian China-Birta Reply

   Vă mulțumesc, stimate domn și coleg, apreciez mini-analiza de profil :))

 12. vali Reply

  cred ca esti : ” the watch killer in the morning”

 13. eugeniu Reply

  buna ziua , “Cautati Esenta Vieti , Nu Aparentele ”
  eugeniu berechet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.