Ciudați mai sunt microbiștii europeni, ciudați rău. Află AICI de ce!

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

V-ați prins din titlu că fac un pic caterincă de cam 99,96% din știrile sportive de pe la noi, pe care jur că nu mai am nici un chef să le accesez, căci, de regulă, una este în titlu și alta este în știre. Găunoșenii de astea, ce să mai. Din fericire, știrea de mai jos este chiar interesantă. Adică studiul pe care puteți să îl vedeți mai jos chiar arată niște concluzii interesante despre microbiștii europeni.

Să nu căutați România, căci nu a fost prinsă în studiu. Dar, ca un exercițiu de imaginație, cam cum credeți voi că s-ar fi situat ai noștri pe fiecare categorie din studiul de mai jos?

Să fie microbiștii români la fel de superstițioși precum cei italieni? Nu cred. Ai noștri au treabă cu ”pe ei pe mama lor” nu cu ”să ne ajute Dumnezeu sau sfântul balon rotund” sau ceva. Ratează ai noștri evenimente familiale ca să fugă la meci? Cred că da, aici am fi putut scora masiv. Doar la capitolul cheltuieli în deplasări nu am fi fost relevanți. Căci ce deplasări? Nu că ai noștri nu s-ar duce, desigur. Dar după cine să meargă, vă întreb, după echipă? Căci, dacă îmi permiteți, să te duci de la București la Chiajna nu e nuș ce deplasare, dacă înțelegeți ce vreau să zic…

Un nou raport MasterCard a sondat unicele și minunatele diferențe dintre microbiștii de pe continent, prin lansarea Fan Passion Report, un studiu al pasiunilor a peste 5.000 de fani europeni ai fotbalului.

Potrivit raportului, fanii din Italia (73%) au mai multe superstiții cu privire la fotbal decât alte naționalități din Europa, devansându-i cu puțin pe cei spanioli. Aproape jumătate (47%) dintre italieni poartă un anumit articol vestimentar norocos în timpul unui meci, 20% insistă să stea în același loc la fiecare meci, iar 13% consumă un anume produs alimentar sau o anume băutură. Peste 40% dintre spanioli au admis, de asemenea, că poartă articole vestimentare norocoase, iar cei mai puțin superstițioși suporteri din Europa sunt cei din Portugalia, unde doar 23% au superstiții de vreun fel, urmați de Suedia (24%) și Olanda (29%).

Pentru unele naționalități, fotbalul este privit ca o religie care se trăiește și respiră zi de zi. Nicăieri mai mult decât in Italia, unde 69% dintre fani au ales să rateze un eveniment familial important pentru a asista la un meci de fotbal. Spaniolii sunt nu cu mult în urmă, peste 60% alegând fotbalul în locul familiei, în timp ce Franța a înregistrat un procentaj de 52%.

Per ansamblu, sondajul a mai bine de 5.000 oameni a descoperit că 43% dintre respondenți au ratat evenimente în familie pentru a-și susține echipa favorită. Ponderea este cea mai ridicată în grupa de vârstă 25-34 ani. Portugalia, totuși, este la polul opus, cu doar 19% admițând că plasează fotbalul mai presus de familie.

Alte concluzii importante ale studiului includ:

  • Mai mult de o treime (35%) dintre fani și-au luat o zi liberă de la serviciu invocând probleme de sănătate pentru a asista la un meci de fotbal. Ponderea cea mai mare este in Italia, unde 51,9% au pierdut o zi de muncă pentru un meci de fotbal.
  • Suporterii spanioli sunt cei mai devotați deplasărilor, cu 92,8% dintre fani călătorind în străinătate pentru a-și susține echipa.
  • Portughezii (63%) și suedezii (51%) sunt fanii care au călătorit cel mai puțin, majoritatea preferând să stea acasă.
  • Anglia (23%) a depășit cu foarte puțin Spania (22%) ca destinația preferată a fanilor care fac deplasări în străinătate. Italia (12%) și Germania (10%) au ocupat locurile trei și patru.
  • Suporterii spanioli cheltuie cel mai mult în deplasări – o medie de 457 lire sterline per suporter. Italienii cheltuie, în medie, 398 lire, iar francezii 351 lire. Per ansamblu, media cheltuielilor unui fan în deplasări în străinătate pentru meciuri de fotbal a fost de 250 lire.
  • Fanii maghiari (69%) transformă de multe ori deplasarea pentru susținerea favoriților într-o ședere extinsă, prelungindu-și vizita cu trei sau mai multe zile, în timp ce portughezii preferă deplasările de o zi.

Raportul Fan Passion al MasterCard, sponsor oficial al UEFA Champions League, în calitate de Official Player Mascot Provider, a solicitat, de asemenea, fanilor din 11 țări diferite să desemeneze, în opinia lor, cel mai bun jucător din istoria competiției. În sondajul MasterCard care a inclus peste 5.000 fani, Lionel Messi a fost desemnat cel mai important jucător din istoria competiției, cu un procentaj impresionant, de 27% dintre voturi.

Vârful FC Barcelona a fost urmat de fostul star al Real Madrid, Zinedine Zidane (12%), în timp ce Cristiano Ronaldo (11%) a completat podiumul. Fostul atacant brazilian Ronaldo (7%) s-a clasat pe locul al patrulea, în timp ce David Beckham (4%) a ocupat poziția a cincea.

În mod surprinzător, cel mai mare număr de voturi pentru Messi a venit de la grupul de vârstă de peste 55 ani (33%), și nu de la generațiile mai tinere. Superstarul argentinian a fost fruntașul sondajului în Anglia, Germania, Italia, Turcia, Rusia și Ungaria. Zidane a fost cel mai selecționat nume în țara sa natală, Franța, în timp ce Cristiano Ronaldo a câștigat cele mai multe voturi în țara sa, Portugalia.

Sondajul a descoperit, de asemenea, că microbiștii preferă să folosească atât cardul, cât și numerarul (40%) pentru plata mâncării, băuturii, călătoriei și a altor cheltuieli de deplasare la un meci de fotbal fără a favoriza o anumită metodă de plată.

Sondajul Fan Passion Report a fost efectuat de Censuswide pentru MasterCard. Au participat 5.017 respondenți din 11 țări europene – Anglia, Germania, Spania, Franța, Olanda, Italia, Turcia, Rusia, Suedia, Portugalia și Ungaria.

MasterCard Fan Passion Report Infographic

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)