25.04.2017

Scuipatul rămâne scuipat. Chiar dacă vine dintre buzele unui lepros sau dintre buzele botoxite ale Miss Univers

Am renunţat o singură daţă în viaţa mea de cetăţean la dreptul de a vota. O singură dată din 1993, când am devenit apt de vot, ca să zic aşa. În rest am votat la fiecare rundă de alegeri, indiferent că au fost locale, parlamentare sau europarlamentare. Pentru că sunt un susţinător atroce al exercitării votului, singurul instrument pe care noi, ca cetăţenii, îl avem cu adevărat într-o democraţie. Deşi – o spun cu strângere de inimă – mai degrabă ar trebui să folosesc timpul trecut: am fost un atroce susţinător al exercitării votului.

După acea singură dată când nu am votat, m-am simţit prost. Foarte prost. Pentru că – într-un mod ciudat şi oarecum pervers – simţeam că am trădat democraţia din mine, că am rupt un pic din feng shuiul de cetăţean resonsabil. Şi mi-a părut tare rău că nu am tras de mine să merg la vot. Dar nu am mers pentru că atunci aveam încă buletin de Maramureş, deşi locuiam în Bucureşti, iar variantele de vot pe care le aveam mi se păreau – hai să le zic elegant – respingătoare. Aşa că am considerat că nu merită să străbat toată ţara doar pentru a vota cel mai mic rău posibil dintre cele mai multe rele.

Mi-am jurat atunci că nu o să mai fac aşa ceva. Şi că voi merge la vot chiar dacă ar trebui să vin din Honolulu special pentru asta. Căci, gândeam atunci, nu trebuie să renunţ la convingerea că votul meu contează. Că voturile noastre toate contează. Aşa priveam atunci lucrurile, considerând votul o datorie, o forţare a deciziei de a alege ce cred eu că e mai bine pentru mine, pentru România.

Când a ajuns Victor Ponta prim-ministru m-am bucurat. Pentru că am un oareşce trecut comun cu el, îi cunoşteam ideile, îi ştiam determinarea de a schimba nişte lucruri, ştiam că poate face mult bine. Speram – îmi dau seama acum – este, de fapt termenul corect. Aveam mari aşteptări de la el. Simţeam că a venit momentul ca el să fie cel care schimbă nu toată ţara (asta e o aberaţie, nimeni nu poate face asta puşcând din degete), dar măcar modul în care s-a făcut politică în România până atunci. Doream ca el să fie cel care dă tonul la o nouă relaţie între cei care vremelnic ne conduc şi cetăţeni.

A fost, probabil, ultima mea mare, imensă, incomensurabilă naivitate civică. A fost, dacă vreţi, aşa cum spune englezul foarte bine, wishful thinking, nu thinking. Căci am gândit mai mult cu coraconul, nu cu raţiunea. Care raţiune a fost nevoită să accepte realitatea şi să se încline învinsă în faţa evidenţei.

Am vrut ca Victor să schimbe acel ton of voice din politica românească, acel bezmetic dialog al surzilor, acea scârboasă flegmare a argumentului suprem „ba p-a mă-tii”, acel mizer scuipat în scuipatul celuilalt ca să aibă populaţia cu ce să îşi spele frustrările. Am vrut ca, după ani de băsescism comunicaţional, să vină vremurile normalităţii în vorbirea politică, să văd că politicienii înţeleg că a comunica pe sistem de minină decenţă este baza oricărui dialog dintre guvernanţi şi cei guvernaţi. Am vrut ca Victor and co să îmi dea motive să mă încumet să sper că avem cât de cât nişte şanse să începem să ne respectăm reciproc, noi şi ei.

Cât de tare m-am înşelat… Cât de tare am fost înşelat… Căci Victor Ponta a devenit un soi de Traian Băsescu mai tânăr. Aceleaşi apucături, acelaşi limbaj de birjar ofuscat că s-a bălegat calul fix în faţa grajdului, aceeaşi atitudine de vătaf plenipotenţiar asupra unor iobagi a căror singură motivaţie de a exista este să plătească impozite pentru calul care se balegă şi, din când în când, să fie fraieriţi să voteze nu pe cine trebuie, ci pe cine nu ar fi trebuit.

Orice scuipat cade pe cineva. Iar când acel cineva este poporul, a te şterge de picături şi a merge înainte devine sinonim cu acceptarea faptul că ori spargi buzele care au scuipat, ori te îndepărtezi cât mai tare de acele buze, ca să nu te mai ajungă scuipatul. Eu am ales ultima variantă. Căci m-am săturat să fiu scuipat, flegmat, batjocorit doar pentru vina că îmi iubesc ţara, că vreau să rămân aici, să îmi cresc copiii aici.

Ce a reuşit această guvernare (în care, repet, am crezut ca un tâmpit aspiraţional) este să mă facă să mă gândesc dacă mai merită să votez sau nu. Pentru prima dată în viaţa mea. Iar asta, Victore, este o adevărată crimă civică. De care te învinovăţesc şi pentru care o să te ţin minte toată viaţa.

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Fernando Hierro vine la #ShareTheSofa by Heineken (A)

Nu vreau sa aud ca sportul vostru preferat este LOL sau WOW ori CS si FIFA!

19 comentarii

 1. Laurentiu Horubet
  miercuri, 26 februarie 2014, 10:01

  Servus Cristi.
  Ce mi se pare mie mai trist este ca e a treia oara cand naivitatea mea e izbita brutal de evidentele realitatii. Pe langa asta, cred ca e singurul context in care, desi sunt lovit de esec si invat cate ceva, nu am oportunitatea sa aplic ce invat. Pentru ca, desi esecurile voturilor mele sunt consecutive, refuz sa ma dau batut. Voi vota.

  Chinul cel mai mare este, desi fac tot posibilul sa dezvolt calitatea criteriilor de analiza a candidatilor, nu-mi iese. Pur si simplu.

  Sunt 100% in asentimentul tau cand vine vorba de Ponta. Nu mai spun ca dragul de Crin a avut 2 ani la dispozitie sa demonstreze poporului ce mare prostie a facut ca nu l-a votat. Ce-a facut el doi ani? Mda.

  Cu toate astea, repet, tot ce pot eu sa fac este sa ma asigur m-am informat cat am putut, inainte sa votez pe cineva. Ca de votat, voi vota.

  Multumesc mult.

  Răspunde
 2. mandachisme
  miercuri, 26 februarie 2014, 10:04

  cum am zis si pr fb… Caracatita e prea mare si puternica. Si eu aveam o urma de a spera la putin „altceva”, ca na, astia mai tineri, poate… Canci, sunt simple marionete, carora li se vad si atele daca-ti concetrezi putin ochiul mintii. Marele final? Marionetele devin papusari la randul lor. Final? Nici peste 50 de ani (au trecut aproape 25, si nimic)…

  Răspunde
 3. fost membru PSD
  miercuri, 26 februarie 2014, 10:28

  din pacate este total adevarat ce ai scris aici…Victor Ponta un Basescu mai tanar, extrem de neplacut si adevarat. Dezamagirea e mare pentru multi sustinatori sau alegatori ai lui Ponta desi eu cred in continuare ca nu toate sunt ideiile si manevrele lui, cred ca Liviu Dragnea are o mare implicare, negativa, in basescizarea lui Ponta…pacat!

  Răspunde
 4. miercuri, 26 februarie 2014, 10:37

  Eu merg la vot dar fac in asa fel incat sa fie nul. Pentru ca si ei sunt nuli.

  Răspunde
 5. miercuri, 26 februarie 2014, 10:57

  Din pacate, generatia noua de tineri politicieni este muult mai enervanta, sfidatoare si nesimtita.

  Răspunde
 6. miercuri, 26 februarie 2014, 11:12

  L-ai auzit pe dom’ premier cand a zis ca el e un soi de Mos Ion Roata, ca pupa el unde a scupat bioerul?
  Ptiu pe ei, sa nu-i deochi :)

  Răspunde
 7. miercuri, 26 februarie 2014, 11:13

  boierul, ca m-am balbait la tastatura

  Răspunde
 8. miercuri, 26 februarie 2014, 12:50

  eu am votat tot timpul. anul acesta nu mai votez (asta ca sa spun pe foarte scurt ca sunt de acord cu ce ai scris tu).

  Răspunde
 9. miercuri, 26 februarie 2014, 12:52

  Cristi, stii prea bine convingerile mele politice. Stii si faptul ca fac parte dintr-un partid. Indiferent de dezamagire trebuie sa mergem la vot!
  Acum, fara sa te acuz de nimic, cred ca asta e si scopul, „manevra”. Si o sa-ti explic si de ce zic asta. Atunci cand prezenta la vot este scazuta, cand lumea e atat de scarbita incat nu mai merge la urne, partidul cel mai puternic, cel care are cea mai mare masinarie de vot, cel care-si mobilizeaza membri cel mai bine, castiga. Care este acest partid? Fara indoiala PSD!
  Cei care te-au dezamagit o sa castige din dezamagirea ta. Cei care conduc tara si trag sforile (crede-ma ca la tara inca se fura la vot si destul de mult) si organizeaza alegerile o sa castige din cauza ca nu le pot fi „anulate” voturile furate de catre cei care se prezinta la vot.

  Din motivele astea sper sa te razgandesti si sa mergi la vot!

  Răspunde
 10. miercuri, 26 februarie 2014, 14:56

  Basescu e „un animal politic” pe cand PrimPlagiatorul e doar un „mickeymouse”.
  N-am avut incredere in struto-camila numita USL … din pacate nu prea mai am deloc incredere in clasa politica.

  Răspunde
 11. miercuri, 26 februarie 2014, 17:22

  In toamna anului trecut am avut ocazia sa discut cu o persoana care sterge praful cu maneca pe la Cotroceni – din una in alta a venit vorba si de sistemul de votare actual, prilej cu care mi-a spus ca singura solutie de a schimba ceva este introducerea unei casete suplimentare pe buletinul de vot – eu nu am cu cine sa votez. Se stie, se cunoaste, dar nu isi pot asuma riscul de a introduce o astfel de caseta.

  Răspunde
 12. miercuri, 26 februarie 2014, 18:15

  Cred ca am rezonat cel mai mult cu aceasta postare a ta. Si initial m-am gandit c-as fi eu setata pe dreapta si nu mai pot sa vad altceva. Apoi am realizat ca totusi, vad oamenii nu partidul.
  Fa ceea ce trebuie si ce simti TU ca vrei sa faci! Esti citit, esti informat, esti liber sa alegi sau sa nu alegi, a voie sa-ti fie scarba si e absolut normal.

  Am vrut doar sa-ti spun ca te respect si mai mult pentru aceasta postare.Pentru ca esti TU, ai scris exact ce simti, n-ai pus perdelele.

  Răspunde
 13. miercuri, 26 februarie 2014, 18:34

  Am renuntat cu mult timp in urma sa mai practic sportul acesta, adica de a merge si a vota. Am ajuns la concluzia ca nu are rost si ca votul meu este inutil.. indiferent despre ce partid sau politician este vorba. Toti sunt la fel..nu conteaza culoarea sau orice altceva..

  Răspunde
 14. miercuri, 26 februarie 2014, 22:42

  Spun din start că nu am fost susținător al lui Ponta. Eram pro-Băsescu acum câțiva ani, însă mi-a trecut.
  Încă aștept un partid sau un politician care să-mi redea încrederea. Poate vii tu cu ceva sugestii :P

  Răspunde
 15. joi, 27 februarie 2014, 01:29

  Atata timp cat nu se interzice traseismul politic si nu se confisca averile care nu pot sa fie justificate si nu raspund politicienii pentru activitatea lor nu o sa se schimbe nimic si votam degeaba.
  Atata timp cat toate partidele si formatiunile politice sunt populate de fosti comunisti si securisti, sau actuali acoperiti, si lasa locul urmasilor lor care fac la fel nimic nu o sa se schimbe si votul este inutil.
  Nici nu stiu daca prindem in viata noastra o schimbare majora si nici nu stiu daca vreodata o sa se schimbe ceva in politica damboviteana.
  Ai mare dreptate in ce ai subliniat in articol asta-i adevarul gol golut am fost inselati si votul nostru anulat.
  Teoretic ar trebui alegeri anticipate pentru ca noua majoritate nu mai reprezinta si nu mai este legitimata de votul din decembrie 2012, dar nu o sa vedem asa ceva niciodata…

  Răspunde
 16. catalin
  joi, 27 februarie 2014, 17:44

  Poate te trezesti cu fiscul la usa Chinezule :)) Oricum e bine ca te-ai trezit in sfarsit, cam tarziu dar te-ai trezit!

  Răspunde
 17. vineri, 28 februarie 2014, 08:23

  Oricum noi votam papusile, nu papusarii. De aceea la un moment dat ele se misca la fel cu precedentele si au aceleasi replici.

  Răspunde
 18. luni, 17 noiembrie 2014, 10:38

  […] Discursul pe Victor Ponta l-a avut ca prim ministru a fost o hazna politicianistă. Am sperat din tot sufletul ca el, tânăr şi alea, alea, să schimbe zoaia discursivă pe care a […]

  Răspunde
 19. marți, 6 ianuarie 2015, 09:58

  […] într-o singură privinţă: recuperarea unui limbaj decent în viaţa politică. Să îl văd campionul renunţării la flegma băsesciană şi al desprinderii de miştocăreala răhăţească a…. Să văd că avem un preşedinte pentru care a vorbi normal, firesc, democratic (în esenţă) […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *