Cât de teatru este teatrul într-un mall?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

În perioada 20 – 31 august, la Muzeul Țăranului Român,  a avut loc cea de a VI-a ediție a Festivalului de Teatru Independent Undercloud. Cât de vizibil și de necesar a fost… deja știți, căci și pe noi ne-a bucurat și ne-a încurajat răspunsul atât de promt al unui număr atât de mare de spectatori.

În timpul festivalului s-a pus un pariu. Între producători (Compania de Teatru D’AYA) și unul dintre sponsori (Galeria Comercială VITANTIS). Miza pariului a fost provocarea consumatorului de teatru să opteze pentru un spațiu neconvențional, alternativ (Galeria Comercială Vitantis), să accepte ca, într-o seară, să fie atipic și să aiba parte de o interacțiune mult mai directă cu actorii din distribuție, având ocazia să stea cu ei de vorbă la un drink după spectacol sau să se plimbe împreună înainte de eveniment prin magazinele locației. Un pariu riscant, pentru că era prima dată când s-ar fi atacat acest gen de spațiu neconvențional și prima dată când consumatorului de teatru i se ofera acces gratuit. Teatru în spații alternative se tot face, dar nu chiar într-o Galerie Comercială și nu cu titlu constant. Mai nebuni decât producătorii, au fost sponsorii, căci inițiativa le-a aparținut.

S-a tras la sorți și, din cele patru spectacole propuse, a ieșit în deschiderea proiectului… spectacolul “Dragostea durează 3 ani”.

“Deși lista de rezervări era full, emoții am avut până în ultima clipă”, spune Chris Simion – regizoarea spectacolului. „Când joci pe baza de invitații, riști. Mergi pe încredere, pe bunul simț al spectatorului. Nu ai nicio garanție. A fost prima oară în cei 16 ani de teatru independent când invitațiile au fost confirmate în proporție de peste 95% și când au venit persoane care au auzit de proiect, care nu erau pe lista de invitați și totuși li s-a găsit loc în sală”, a mai adăugat Chris Simion.

La întrebarea logică “De ce să vin până în VITANTIS ca să văd aceeași piesă de teatru pe care pot sa o vad în centru?” nu o sa îți dăm un răspuns logic. Noi lucrăm cu emoțiile, mai mult decât cu rațiunea. De ce te invităm lângă târgul de mașini Vitan? Nu ca să îți facem vânt pe autostradă. Noi îți propunem un joc. Dacă-l accepti, o să vezi că a meritat.

“Cred sincer că teatrul este deosebit de important pentru dezvoltarea socială, prin bucuria și emoția pe care le degajă. Teatrul și, în general, arta, nu ar trebui sa fie condiționate de aspecte materiale precum locația sau costul biletelor, din acest motiv, cu ocazia aniversării a 5 ani de existență Vitantis, am ales să oferim clienților noștri acces gratuit la 4 piese de excepție realizate de compania de teatru D’aya, prin reprezentanta Chris Simion, un regizor care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind un garant al calității. Pregătim și alte surprize pentru cei care ne sunt alături!”, declară Vlad Dragoescu, reprezentantul Vitantis Shopping Center.

Așa că… vineri, 13 septembrie, continuăm cu spectacolul „CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM” o comedie despre nesfârșitul conflict dintre rațiune și inimă, șase variante de a înșela în cuplu, cu Cristi Iacob, Ilinca Goia, Gabriela Iacob, Vitalie Bichir și Alina Teianu. Un text scris și regizat de Chris Simion. Se întâmplă la etajul 1, în Clubul Prestige din Vitantis.  Iar septembrie… este încă la jumătate ! În fiecare săptămână te provocam cu un spectacol. Trebuie doar să îți dorești să fii altfel! O Galerie Comercială poate să însemne mai mult decât o galerie comercială, datorita ție ! Un spațiu este definit de oameni, și, fără sufletul celor care trec pe acolo… spațiul nu are valoare. Noi îți propunem Vitantis, pentru că este un spațiu unde, o dată pe săptămână, ai ocazia să fii cum vrei.

P.S. Când te deplasezi pentru ceva care îți place, drumul parcurs nu mai este un efort. În Franța, unul dintre cele mai importante teatre de la Paris se află la periferia orașului, într-o suburbie, într-o hală “Teatre du Soleil” și acolo nu găsești bilete decât cu 6 luni înainte de spectacol. Sper că și în București publicul să caute calitatea, indiferent de locație, caracteristici subiective sau alte clișee specifice.

IMG_9221 (Medium)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cât de teatru este teatrul într-un mall?”

  1. nu am vazut teatru in nicio galerie de mall pana acum, asa ca nu prea stiu ce sa zic.
    imi place foarte tare teatrul independent si-mi plac locurile neconventionale. dar totusi e teatru. ma gandesc la cum se aude de exemplu. pentru ca o sala de spectacol are o acustica, o cafenea- teatru are alta acustica. ma gandesc la lumini si decor. la actori – ca isi iau anumite repere pe scena.
    sau poate piesele acestea nu trebuie de niciunele :)). nu le-am vazut.

  2. La inceputul lunii mai 2013 am pus la cale primul spectacol de teatru labirint (vezi http://labyrintheme.org pentru proiectul cadru) plasat intr-un mall – Promenada, Focsani. Sigur, teatrul labirint nu e teatru ‘clasic’, nu presupune o scena si niste spectatori in fata ei, ci un itinerariu printr-un spatiu mai vast. Dar din acest punct de vedere, experimentul a fost unul reusit tocmai pentru ca non-spectatori misunatori prin mall au fost atrasi intr-o fractiune a acestui tip de performance, inclusiv interactionind cu spectatorii propriu-zisi :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)