Chintesenţa zilei: De ce sunt atât de puţine bloggeriţe?

Fac nişte cuvenite precizări: eu fac parte din acea categorie de oameni cărora nu le pasă de nici o culoare care este legătura dintre sexul unui persoane şi ce face respectiva persoană în câmpul muncii, cum ar veni. Atât de puţin mă interesează acest aspect de nu vă pot spune. Numai că în ultima vreme – nuş cum s-a făcut să se întâmple aşa – am primit mai multe interviuri şi chestionare, în care una din întrebări era „de ce credeţi să sunt mai puţine bloggeriţe decât bloggeri?„. De fiecare dată răspundeam ceva gen „habar nu am şi nici nu văd care este relevanţa„.

Una din domnişoarele care mi-a trimis un astfel de chestionar mi-a răspuns – cam ofticată, am simţit eu în ahref – după cum urmează: „păi normal că nu vă interesează, doar sunteţi bărbat şi sunteţi direct interesat să ţineţi blogosfera o afacere pentru bărbaţi„. Deci cum? Moment în care mi-am zis în barbă că nu merit eu scatoalce de astea 2.0, aşa că ia să întreb eu câteva bloggeriţe care au demonstrat că se pricep să bifeze reuşite pe răbojul blogosferic. Ocazie cu care le mulţumesc pentru răspunsurile foarte interesante.

Aş fi vrut ca, înainte de a le da cuvântul, să vă dau nişte statistici despre (falsa şi chiar plictisitoarea) împărţire fete vs. băieţi în bogosfera românească, dar nu am găsit nimic. Poate nu am căutat eu cum trebuie, caz în care vă rog să îmi articulaţi un comentariu peste postare de să îmi sară scântei, nu alta. Şi promit că voi aduce acele completări pe care mi le propuneţi.

Ce vă pot oferi, însă, sunt informaţiile de mai jos. Care realizează un fel de punere în context, dacă vreţi. Şi din care, la fel, doar dacă vreţi, puteţi trage nişte concluzii interesante.

Informaţia 1. Comisia Europeană a publicat cifre intermediare privind ponderea femeilor în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă. Noile cifre arată o creștere, procentul femeilor cu funcții în consiliile de administrație fiind în prezent de 15,8 %, față de 13,7 % în ianuarie 2012. Acest procent se defalchează după cum urmează: 17 % în medie dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administrație (față de 15 % în ianuarie 2012) și 10 % dintre membrii executivi ai consiliilor de administrație (față de 8,9 %). În toate țările UE, cu excepția a trei state membre (Bulgaria, Polonia și Irlanda), s-a înregistrat o creștere a ponderii femeilor în consiliile de administrație.

Informaţia 2. 85% din cei 16.411 freelanceri români de pe platforma elance.com sunt bărbaţi.

Şi acum să dăm cuvântul bloggeriţelor care mi-au făcut onoarea să îmi răspundă la întrebarea din titlu. Cu precizarea că nu am modificat nici un cuvinţel din ce mi-au spus, nu am tăiat şi nu am adăugat nimic. Nu bolduiesc nimic, nu bag italic la nimic, las doar textul aşa cum l-am primit. Suflu în iaurt, da. Dar mă puteţi condamna? :)

Bogdana Butnar

Acum ceva vreme problema era ca nu erau suficiente femei in business, apoi in pozitii de conducere in business, apoi in guvern si, iaca, a venit si vremea blogosferei. E important de avut in vedere ca e o problema de perceptie, eu am convingerea ca sunt mai multe femei blogger decat barbati mai ales cand cifrele arata clar ca dintre barbati si femei, femeile se exprima cu mai multa usurinta pe net chiar daca nu in formula hyper organizata de tip blog, site etc.

Daca ne intrebam de ce exista impresia ca sunt mai putine bloggerite, probabil ca vorbim aici despre diferenta fundamentala dintre modul in care o femei abordeaza un task vs un barbat. Un barbat cu un blog priveste inainte, seteaza targeturi si asteptari, vrea sa detina o nisa, sa fie cel mai bun acolo etc etc. Barbatii sunt vanatori, ei urmaresc un obiectiv. Femeile sunt expansive orizontal, ele se dezvolta si dezvolta un jurul lor, nu au musai dorinte de marire de aceea nu o sa vedeti aceeasi iritare intre femeile bloggeri pe subiecte legate de „cine e mai tare” cat vedeti la barbati. Bref, femei blogger exista dar pentru ele nu e important sa fie percepute ca atare ptr ca ptr ele statutul de blogger e mai putin important decat actul in sine. De aceea avem sute de bloguri mici si faine despre feminitate, maternitate, haine, bucatarie dar nu avem TOP 20 bloggerite decat cu greu. Asta ar fi o explicatie antropologica sa zicem la o problema care de fapt nu exista.

O alta abordare probabil ca este ca bloggeritele scriu mai putin focusat pe subiecte mari si grele. In general femeile bloggeri scriu despre lucruri personale, de viata, de emotii si evident e greu sa ierarhizezi cand vine vorba de asa ceva. Din acest motiv nici nu avem multe articole „celebre” – adica cu like, share sau +1 in numar mare, ptr ca subiectele sunt putin cam universale si in consecinta nu reusesc sa polarizeze sau sa stranga in jurul lor comunitati. Si inca o alta discutie este ca inca nu s-a afirmat nevoia „promovarii proactive” – de tip affirmative action – a femeilor bloggeri. Cand cineva a subliniat ca sunt prea putine femei in business, problema era una sociala, de structura a comunitatii, de oportunitati oferite obiectiv femeilor. Era necesar sa se discute lipsa femeilor in business. In schimb in blogosfera nu se pune problema de chestiuni institutionale care impiedica intrarea femeilor. Pur si simplu, e la latitudinea lor daca vor sau nu sa intre in blogosfera, daca vor sau nu sa se afirme.

Bref, am convingerea ca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri chiar si in Romania dar cred ca problema esta una de cum se pozitioneaza ele.

––––––––––––––

Cristina Bazavan

1. Barbatii sunt mai tehnici, se descurca mai repede cu instalatul temelor de wordpress sau stiu unde sa ceara ajutorul. Femeile se sperie din prima de tehnica si nu mai intreaba nimic.

2. Daca trec totusi de faza 1, ajung sa scrie un blog cu pareri personale, sa-l numim de opinie. Si cele mai multe au opinii despre familie, relatii, copii, in timp ce barbatii au opinii despre masini, sex, politica. Pentru ca nu stapinesc tehnica scrisului, femeile devin patetice, barbatii vulgari. Barbatii merg mai departe, se cizeleaza, avanseaza; femeile incep sa plictiseasca.

3. Daca trec si de faza asta, si incep sa produca si altfel de content decit datul cu parerea, nu persevereaza pentru ca vor apreciere acum: vor sa li se spuna ca sunt cele mai bune, cele mai frumoase, cele mai destepte. Si oamenii din jur au cu totul alte treburi.

4. Daca depasesc si aceasta etapa si nu mai asteapta confirmare de la cei din jur, perseverind sa-si faca treaba in linia pe care si-au propus-o, cu mult content propriu, sunt pe drumul bun. De aici incolo pot incepe sa se gindeasca sa se numeasca bloggerite.

E la fel ca si in viata: ai stomacul tare, perseverezi si stii ce ai de facut, o sa razbati. Altfel stai si chibitezi de pe margine, strimbind din nas la orice faci ceilalti.

–––––––––––––

Andra Zaharia

E drept ca blogosfera feminina pare mica. Spun „pare”, fiindca eu sunt sigura ca sunt multe, foarte multe bloguri scrise de doamne sau domnisoare de care nu am auzit inca. Motivele pentru care cele mai citite bloguri sunt scrise de barbati sunt destule, in opinia mea.

In primul rand, barbatii sunt mai inclinati catre latura tehnica, prin urmare sunt mai capabili sa isi gestioneze singuri detaliile tehnice ale unui blog (hosting, instalari de WordPress, plugins, optimizare etc.).

In al doilea rand, barbatii tind sa sintetizeze mai bine informatia, in timp ce femeile sunt mai orientate catre detalii, motiv pentru care, uneori, barbatii pot scrie articole mai bine structurate.

Un al treilea motiv ar fi faptul ca barbatii leaga relatii mai stranse, atat de business, cat si de prietenie, se sustin reciproc si isi ofera ajutorul, lucru care creaza un ecosistem care fundamenteaza cresterea.

O alta diferenta in stilul de abordare ar fi ca bloggerii sunt inclinati catre a gasi solutii si resurse, in timp ce bloggeritele prefera uneori sa aprofundeze un subiect, sa editeze articolul de mai multe ori inainte de publicare si sa fie mai analitice.

O alta opinie ar fi legata de faptul ca barbatii se pot detasa mai usor de unele subiecte si pot scrie cu mai multa obiectivitate, in timp ce bloggeritele se pot atasa uneori de randurile pe care le publica.

Si o ultima observatie este legata de faptul ca, in timp ce bloggerii sunt mai inclinati catre partea de business a blogging-ului, bloggeritele prefera sa abordeze un stil de scris ce duce inspre beletristica sau jurnal personal si mai putin inspre o nisa care poate fi exploatata comercial.

Nu as vrea sa generalizez si nici sa afirm ca cele descrise mai sus in favoarea unuia dintre genuri sau in defavoarea altuia. Cred ca fiecare gen are calitatile si neajunsurile sale, iar manifestarea acestora depinde foarte mult de la persoana la persoana. Sper sa pot vedea cat mai multe domnisoare si doamne devenind bloggerite, fiindca eu cred ca avem nevoie de mai mult continut de calitate.

––––––––––––

Ruxandra Predescu

Eu nu cred ca sunt putine femei blogger, cred doar ca sunt mai putin vizibile. Una dintre explicatii, aia extrem de facila, usor feminista si cu care as putea sa ma scot, piareste, este ca bloggingul presupune si o dorinta de a avea un reflector indreptat asupra ta, iar femeilor, in general, le e mai simplu sa faca asta prin alte mijloace, mai degraba offline decat online (sic!) :D

Alte posibile explicatii, de la serios la mai putin serios: lipsa de consecventa, subiecte facile, nedocumentate, truisme, poze cu pisici, opinii vagi, delicate, suave, diminutive cu galetusa, mimi, titi, piti, EL, iubire, dirty dancing e cel mai tare film, imi place brad pitt, uite cateva poze cu el, cum se gateste o omleta: spargi doua oua, le bati bine, pui sare, piper, incingi uleiul in tigaie, pui amestecul batut, astepti, ta daaaa!

Inca ceva! Detest termenul „bloggerita”, nu doar pentru rima nefericita la care te duce cu gandul, ci, mai ales, pentru ca barbatul cu blog e blogger iar femeia cu blog e un diminutiv – see my point?! (da, sunt subtila ca o ploaie de vara, stiu!)

––––––––––––––

Oltea Zambori

Dintr-un punct de vedere, am putea sa spunem ca blogosfera feminina nu e foarte dezvoltata, insa cred ca e din cauza ca noi, femeile, avem niste pasiuni pe care incercam sa le dezvoltam mai bine. Asta inseamna ca doamnele sunt mai prezente pe nisa de beauty, de exemplu, sau chiar pe cea de travel. Sunt multe, foarte multe bloggerite care scriu pe bloguri de nisa, le cresc si pun pasiune in ele.

Sunt putine femeile care abordeaza subiecte generaliste, ca majoritatea bloggerilor de sex masculin. Nu stiu daca exista o explicatie pentru asta, o fi si din cauza ca femeile se plictisesc mai repede decat barbatii (asta e o concluzie personala, bazata pe o oarecare experienta de viata). Sau o fi din cauza ca barbatii se pricep la toate, drept urmare au si o parere despre tot ce ii inconjoara.

Pe de alta parte, blogosfera timisoreana a ajuns sa aiba, preponderent, mai multe femei care scriu constant pe un blog. Corina Saftescu, Cristina, Alexandra Palconi, Tomata cu Scufita sau Bloodie sunt doar cateva exemple de femei cu job si blog, care scriu bine si au cititori tot mai multi.

Blogosfera, asa cum o stim noi (cei care mai si lucram in domenii conexe online-ului), tinde spre a acorda mai multa atentie bloggerilor vechi si deja cunoscuti, indiferent daca activeaza pe o nisa sau sunt generalisti, iar femeile din vechea garda au ajuns sa aiba si alte prioritati in viata. Eu sunt convinsa ca blogosfera feminina e mult mai mare decat o vedem noi si ca a venit momentul sa ne uitam mai departe de primul rand.

–––––––––––

Denisa Bârgău

Nu ştiu de ce sunt atât de puţine bloggeriţe. De fapt, nu cred că sunt puţine, ele sunt multe, dar nu le citim noi, nu fac parte din blogosfera „noastră”. Dacă m-ar întreba cineva ce bloggeriţe ştiu, aş putea spune, fără să-mi verific readerul, că eu citesc Tomata cu ScufiţăRaluxaDojoAndressa şi dup-aia ar trebui să mă gândesc. Trei dintre ele sunt din „generaţia” mea, adică au bloguri de cinci-şase ani.

Sunt bloggeriţe care scriu despre meseria de mămică, bloggeriţe care au înţeles blogul ca pe un jurnal personal dar pe care îl poate vedea oricine [şi dau din casă tot felul de detalii pe care nu aş vrea să le ştiu], bloggeriţe care scriu prost şi bloggeriţe care scriu excepţional, dar fac marea greşeală de a nu „intra” în blogosferă. Adică nu interacţionează cu ceilalţi bloggeri, nu lasă un comentariu pe nicăieri, nu îşi promovează nicicum articolele şi-atunci nu aude mai nimeni de ele.

Eu am avut avantajul de a împărţi apartamentul cu un A-lister în ultimii cinci ani, aşa că de fiecare dată când îmi abandonez blogul mai mult de două zile, încep să apară întrebările: „Da’ tu nu mai scrii nimic?”. Ştie că n-am întotdeauna timp, dar nu mă iartă. Şi când îl văd pe Sebi că scrie în fiecare zi ca un elev conştiincios care-şi face temele în fiecare seară, parcă mi-e jenă să nu scriu. Aşa că o fac, constant, de mai bine de şase ani. De-asta am rămas oarecum în top şi de-asta cred eu că alte bloggeriţe nu se ţin de treabă: pentru că nu au pe cineva care să le „mâne” de la spate, să le cicălească şi să le convingă să scrie constant.

–––––––––––––

Mirabela Dinu, Social Media Manager THE PRACTICE

Eu nu cred ca e mica blogosfera feminina. E mare tocmai pentru ca e cam asa: implicată în proiecte mișto și variate atât în online, cât și in offline. E activă. E din ce în ce mai profesionistă. E pe nișe putine, dar din ce in ce mai interesante.

Noi am numărat vreo 300 de bloggerițe. Am lucrat numai in 2012 cu cel putin 150 dintr ele pentru branduri diverse. Si ne-a placut si noua, si clientilor nostri si mai ales clientilor clientilor nostri. Stiti de ce? Pentru ca e o blogosfera care incearca sa se lupte cu cliseele si sa vina cu surprize si adevar. E o blogosfera care pune multa, multa pasiune. Si asta se va vedea din ce in ce mai mult.

–––––––––––––––

Alina Crâncău

In primul rand, cred ca e foarte important profilul cititorului. Daca esti femeie, poate citesti mai mult blogosfera feminina si atunci o sa ti se para ca sunt mai multe doamne si domnisoare care scriu. Pe de alta parte, conteaza si nisa. Nu cunosc nicio bloggerita care sa fie activa pe zona auto, de exemplu, cum e Sorin Grumazescu, dar sunt foarte multe pe zona de beauty, fashion si lifestyle. Daca citesti doar blogosfera de beauty (aici sunt si multe videobloggerite) o sa ti se para ca proportia e inversa si ca nu sunt destui domni care scriu pe bloguri. Mai mult, poate e de luat in considerare si statutul social: odata ce o femeie se casatoreste si are copii, blogul nu mai este o prioritate. Exceptie fac cele care incep sa scrie despre copii, maternitate etc. E ca si expresia potrivit careia „frumusetea e in ochii celui care o priveste”, depinde pe ce nisa ne uitam si numaram :)

–––––––––––––––

Claudia Tocilă

Desi nu am avut acces la statistici oficiale scriind aceste randuri, am observat in topul Zelist (mai mult sau mai putin relevant in acest caz) ca primele pozitii sunt dominate de blogurile barbatilor. Personal, si eu citesc mai multe bloguri barbatesti, dar o consider o trasatura de personalitate. In plus, cred ca barbatii privesc bloggingul mult mai pragmatic si ajung sa faca si bani pentru ca il abordeaza ca atare.

Parerea mea e ca sunt destul de multe bloggerite si spun asta pentru ca, prin natura lor, femeile sunt mai comunicative la nivel verbal decat barbatii, dar ca au bloguri mici, pe wordpress sau blogspot care functioneaza ca un jurnal personal pe care nu-l promoveaza si nu cauta sa capitalizeze nimic din experienta blogosferica. De asemenea, exista o mare comunitate de mamici si gospodine care folosesc blogosfera pentru a primi sfaturi relevante, nu pentru a face trafic.

O alta explicatie pentru lipsa (sau vizibilitatea) femeilor din blogosfera ar fi si faptul ca desi ar avea multe de comunicat si pareri foarte pertinente, fetele sunt usor a-tehnice. E foarte usor sa abandonezi un plan de a-ti deschide un blog atunci cand nu te descurci, in special celor perfectioniste.

Un alt motiv ar fi lipsa timpului. In timp ce pentru tinerele femei – studente, proaspat angajate etc – timpul e mai generos, undeva peste 25 de ani, timpul majoritatii femeilor se imparte intre job, iubit/sot/, casa, prieteni, eventual copil, pregatit o nunta sau o promovare. Daca nu au avut exercitiul scrisului pe blog sau in alt mediu, li se va parea energofag si vor renunta in timp.

Fetelor, nu renuntati! Notati-va subiectele si scrieti in fiecare zi sau la aceelasi interval regulat, o sa devina o indeletnicire naturala in foarte scurt timp. Rugati un barbat sa va ajute si sa va explice partea tehnica, e mai usor decat credeti. Cu rabdare, pasiune si curaj, bloggingul poate deveni, inainte de orice, un hobby foarte placut.

––––––––––––––––

Mădălina Uceanu

Nu stiu ce spun cifrele legat de cat de multe bloguri sunt scrise de femei, insa pot sa iti spun care a fost si mai este inca pe alocuri reticenta mea. Cred ca pe Bogdana am auzit-o la un moment dat vorbind despre dificultatea de a fi criticat in public si poate nu intr-o maniera foarte politicoasa. Subscriu la acest argument, la care mai adaug unul. Chiar daca nu ne place sa auzim asta, traim intr-o societate preponderent misogina. Cred ca asta duce catre o tentatie mai mare de a critica ceea ce spune o femeie in public, versus ceea ce spune un barbat in public. Si da, misoginismul asta se manifesta si la oameni tineri si destupati la minte, cred ca multe femei au invatat sa-l ignore, ceea ce nu inseamna ca nu il remarca.

Dar n-ai alta solutie decat sa iti vezi de treaba, cu credinta ca daca iti pastrezi nivelul de profesionalism, se va trece la un moment dat peste faptul ca esti „doar” o femeie, vinovata pentru ca indraznesti sa te ridici la acelasi nivel cu un barbat. Si cred ca mai este un argument, modul in care percepem diferit lucrurile, poate uneori putin mai emotional sau nu neaparat, dar cu siguranta tindem sa ne exprimam punctele de vedere mai emotional, ceea ce din nou poate deveni un motiv de glume sau judecati nepotrivite, care nu ne fac sa ne simtim prea confortabil.

––––––––––––––

Roxana Nasoi

1) Lipseşte curajul. Dacă un bărbat are curaj să înceapă de undeva de jos şi să se ridice pe propriile puteri, să “lupte” cu preconcepţiile celorlalţi şi cu criticile acide, femeile cam simt nevoia de a fi “în rând cu lumea”. Ne place să fim plăcute, lăudate. Ori a urca în top în blogosferă nu înseamnă numai o călătorie plăcută, cu cititori care doar să te aprecieze şi să fie mereu de acord cu tine. Probabil din teama de a nu fi acceptate, ne înecăm “la mal”, ne limităm noi singure în loc să avem curajul de a spune “ştii ce? Scriu pentru că pot.”.

2) Stăm rău şi la capitolul stimă de sine/încredere în sine. Avem nevoie de poveşti despre oameni de succes, care au reuşit şi sprijin din partea lor pentru a putea face următorul pas. Axa nu merge în sens unic: o fi stând o femeie în spatele unui om puternic, dar şi în spatele unei femei stă un om la fel de puternic.

3) La partea de business stăm … slab. Oricât de bine sună femeia blogger-antreprenor, rare sunt cazurile în care treburile merg bine fără coordonarea şi spiritul financiar al unui bărbat. Nu numai asta, dar mi se pare că bloggeriţele din România parcă nu vor (aşa mi se pare, zău) să genereze profit din blogul lor.

4) Temele abordate pe blog. Cele mai multe bloguri feminine sunt… feminine. Adică abordează fie subiecte personale, fie de interes pentru femei in general: make-up, fashion, beauty, timp liber, muzică, filme, sănătate. Puţine vorbesc despre marketing, şi mai puţine sunt nişate. Într-un fel, blogul unei femei este precum geanta ei: în el găseşti de toate, dar nu găseşti acel ceva definitoriu, care să acorde o identitate clară.

5) SEO… bloggeriţele nu au din păcate foarte multe cunoştinţe de search engine optimization. Nu poţi genera profit dintr-un blog dacă nu îl creşti, astfel încât să te poţi prezenta cu nişte cifre şi rapoarte care să “rupă” gura târgului.

6) Part-time blogging? Nu prea am văzut cazuri de femei care să fie full-time bloggers. În general, văd că aproape fiecare lucrează full-time la o firmă, iar timpul investit în blog se rezumă undeva la maxim 1-2 ore pe zi, în cazurile fericite.

7) Aici ajungem la timp dedicat blogging-ului. Păi dacă nu dedici timp, din pom rezultate. Nu te poţi aştepta să faci performanţă in blogging cu doar 1oră pe zi dedicată. Şi nici atât. Trebuie să fii activă în social media. Şi Social Media nu înseamnă poze pe Facebook şi check-in-uri. Social Media înseamnă să-ţi creezi o identitate online, pe care să o creşti şi să o menţii cel puţin la acelaşi nivel. Şi înseamnă să asociezi identitatea ta online cu cea a blogului.

8) Lipsa de încredere. Mi se pare că multe bloggeriţe nu au încredere în online şi in puterea Internetului. În anul 2013, multe încă se mai întreabă: “Păi, cum? Adică se pot face bani pe net?”.

Andreea Burlacu

Eu nu cred in dihotomia domeniilor de activitate in functie de sex. Omenirea a evoluat suficient incat sa nu ne mai lovim de subiecte precum „femeile nu au sanse”, „e un domeniu condus de barbati” si alte asemenea sintagme feministe. Cred ca sunt destul de multe bloggerite in Romania, cred ca sunt o multime dintre ele care aduc plus valoare si au skill-uri suficient de bine dezvoltate in materie de scriere creativa incat sa fie vizibile si sa fie luate drept repere in blogosfera locala.

Cred ca singura chestiune importanta cu aspecte negative in aceasta problema este faptul ca nu este cu adevarat exploatata nisa feminina, ca doamnele blogosferei nu isi arata adeziunea in formarea unui grup si ca inca se lovesc de neincrederea in propriile forte. Cel mai probabil acest lucru se intampla din mai multe motive, unul dintre cele importante fiind teama de a nu fi catalogate, etichetate ca apartinand unui segment inferior blogosferei, din aceeasi lupta fara sens a femeilor de a fi egale cu barbatii intr-o lume in care, totusi, unicitatea e apreciata, diferentele sunt binevenite si in care, nu trebuie demonstrata decat calitatea si eficienta, nu egalitatea. :)

Asadar, eu as miza pe exploatarea acestei nise, as da mai multor incredere unor tinere scriitoare ce au emotii in fata unei expuneri mai largi si as continua sa sustin si sa felicit doamnele ce isi fac meseria cum se cuvine.
–––––––––––-

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

60 thoughts on “Chintesenţa zilei: De ce sunt atât de puţine bloggeriţe?”

 1. Mie nu mi se pare ca ar fi mai putine..Sincer cred ca fi bine si un recensamant al bloggerilor candva, sunt curios de cifrele respective..Eu citesc destul de multe bloggerite, care chiar scriu extrem de frumos.

 2. si eu sunt de parere ca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri. se poate ca bloggerii sa fie mai cunoscuti, dar asta nu inseamna ca ei detin „puterea” aici. si nu vorbesc din auzite, ci din citite, cautat etc.

   1. si chiar daca numai acolo, nu tot bloggerite se numesc? Si culmea, nu numai acolo sunt bloggerite.
    Cam in orice domeniu. Asta este diferenta, de fapt: bloggeri sunt numai pe un anumit segment, pe cand bloggeritele cuprind cam tot. Poate ma insel, dar eu asta cred.

    1. Cred ca nu prea are importanta daca sunt mai multe pe o anumita nisa, ci mai degraba ce produc. Nu am treaba cu fashion / beauty asa ca nu ma pot pronunta doar pe baza de simt. Repet, importanta e calitatea blogging-ului, nu volumul.

   2. In mod cert sunt mai multe bloggeritze pe beauty decat bloggeri pe beauty. :D

    In alta ordine de idei, si eu cred ca sunt mai multe fete decat baieti care scriu. Pe bloguri. Numai eu personal stiu 500 de fete cu blog. :)

 3. eu traiesc cu impresia ca vad in jur doar blogerite, chiar eram ingrijorat ca-s prea multe si tu intrebi de ce sunt asa putine?

  Acum nu inseamna ca e un lucru rau ca-s prea multe. Dar eu am mai multe femei in reader decat barbati. Ma rog nu stiu daca chiar e asa, dar cred ca barbatii posteaza o data pe saptamana si femeile de 3-4 ori si atunci impresia creata e ca prezenta feminina e mai mare.

 4. In general, pun pariu ca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri. Si numai cand ma gandesc la grupul de care ma ocup pe Facebook care are peste 500 de persoane. Sunt incredibil de multe pe beauty, pe generalist, o multime necunoscute. Pe ele vreau sa le promovez cu pagina de Facebook „Recomandari din blogosfera RO” pe care abia am lansat-o.

 5. Te asigur ca pe nisa „turism” sunt mai multe bloggerite decat bloggeri. Cred ca tie si celorlalti din bransa ta vi se pare ca „masculii” sunt mai prezenti in blogosfera pentru ca va raportati doar la domenii ca social media, tehnologie, IT s.a., la care mai putine femei au acces sau sunt interesate.

 6. Mai zic o data: pe mine nu ma intereseaza subiectul. In sensul ca mi se pare de o irelevanta decisiva. Doar ca am vrut sa am aceasta postare ca sa pot sa spun de acum inainte celor care ma intreaba asa ceva „ia de aici”. Sigur, daca e sa o luam didactic, nu ar fi rau sa avem statistici pe genuri. Doar niste statistici. Din care sa tragem niste concluzii. Dar nu sexiste, gen.
  Plus ca – dar ramane intre noi asta – si feelingul meu este ca, la numaratoare, daca ar fi sa fie, fetele sunt mai multe ca noi. De ce se vad ele mai putin decat baietii? Asta ar putea fi o alta intrebare…

  1. Domnule Cristian, articolul mi-a fost trimis prin e-mail. Părerea scrisă aici aparţine unui om care mai şi scrie din când în când… Deci:
   1. Scrisul cere timp, bani şi linişte.
   2. Cotcodăceala… adică promovarea. Câţi dintre bloggeri (indiferent de sex) promovează articole scrise de femei?
   3. Femeia, din naştere, e formă fără conţinut. Prin urmare depinde de femeie dacă vrea să prindă formă şi de blogger.

   1. Indraznesc a-ti spune ca femeia, ca si barbatul, din nastere, este continut fara forma. Continutul fiintei umane exista de la concepere, fie ca vorbim stiintific, (structura ADN, genom) fie ca vorbim religios (chipul divinitatii sadit in om). A spune ca te nasti fara continut ca mai apoi sa iti formezi ” o forma” (cu care cica te-ai nascut) de blogger, mi se pare absurd.

 7. Ok, din start știm că femeile scriu mai bine decât bărbații. Cel puțin eu asta cred, asta văd. Bineînțeles, de-a lungul anilor începem și noi s-o dăm mai bine, până în punctul în care toți au dat-o pe vlogging.
  Pentru blogging ai nevoie de timp. Dacă unora ni se pare că ziua nu mai are 24 de ore, gândiți-vă la femei. Care își alocă lor timp pentru îngrijire personală de vreo 10-20 de ori mai mult decât noi bărbații. Și probabil mai au și job, sau școală și mai trebuie să facă una-alta că deh, suntem oameni. :)
  Eu cred că de asta nu sunt bloggerițe. În schimb în alte domenii din online femeile sunt pe primul lor. Gen facebook, pinterest, etc.

 8. Eu nu înţeleg de ce unele lucruri sunt privite din perspectiva cantităţii. Da, suntem numai 500+ pe grupul de FB plus încă pe-atâtea „nedeclarate”, anonime, care nu ştiu de noi, restul, că ne-am adunat.

  Dar dacă o iei în termeni de femei cu bloguri de top, sunt mult mai puţine la număr decât bărbaţi cu bloguri de top.

  În plus, vă zic faza de ieri şi Cristi poate confirma: chiar dacă la presa de conferinţă Elance „work differently” nu au venit mulţi bloggeri, toţi erau bărbaţi. Eu nu mă mai includ în categorie, oi fi blogger, dar sunt şi mobilizer Elance.

  Oare de ce? Pentru că în opinia publică, există mai mulţi bărbaţi cu bloguri de succes decât femei cu bloguri. :)

  q.e.d.

 9. Mie imi pare tare bine ca mi-am facut blog de curand, exact la fix, acum cand se vorbeste despre bloggerite :). Pot sa va spun, din propria-mi experienta, ca gemenii mei si sotul meu au inteles destul de greu ca blogul pentru mine e mai mult decat o pasiune, e o meserie si ca, pana nu-mi termin treaba, nu ma intereseaza altceva pentru ca sunt „la serviciu” in fata laptopului. Cred ca e vorba despre perceptia pe care o au cei din jurul tau asupra ceea ce faci si cat de mult te lasi influentata de ea. Pentru mine nu conteaza daca sunt bloggeri sau bloggerite, ci conteaza continutul pe care-l ofera.

 10. Din punctul meu de vedere, nu conteaza cati bloggeri si cate bloggerite sunt si asta pentru ca bloggingul e questie de preferinte. Nu include munca fizica, sa poti spune ca barbatii au un avantaj nativ. Bloggingul e un joc de competitie indirecta si, atata timp cat esti bun in ceea ce faci, nimeni nu o sa se uite ca esti barbat sau femeie.

  Bloggingul e o simpla questie de preferinte.

 11. Sunt mai mult bloggeri vizibili decat bloggerite vizibile.
  Majoritatea femeilor pe care le citesc lucreaza in SM/PR sau ceva pe-acolo, aproape au abandonat blogul si te lasa cu impresia ca blogul e doar o rampa de lansare pentru un job full time la firma la care stai si freci duda si scrii comunicate.
  Iarasi, o mare parte din ele fac tot felul de campanii si advertoriale, cu branduri de toate felurile, care e un fel de prostitutie online (din punctul meu de vedere).
  N-am vazut nicio femeie sa le taxeze pe cele care procedeaza asa, cum face Zoso cu masculii blogosferei care se baga in tot felul de campanii stupide.
  De aceea, de multe ori, impresia de din afara este ca femeile bloggerite sunt un pic dezorientate, scriu pe orice bani, orice porcarie, nu sunt consecvente si tot asa.
  E doar parerea mea si mi-o asum si nu, nu consider ca fac blogging.

 12. Cristi, in mod cert sunt mai multe bloggerite decat bloggeri. Daca e sa luam la rand nisele de food, beauty si parenting (sic, ca eu de acolo sunt :) ). Dar numarul e, zic eu irelevant. De ce nu sunt la fel de vizibile? Pai, partea asta cu vizibilitatea e asa, un pic subiectiva.

  Pentru multi o Laura Sava e o necunoscuta, sau hai sa zicem mai necunoscuta… Well necunoscuta asta, are in medie 7-8000 de unici pe zi, si peste 14000 de fani pe pagina de facebook… Si crede-ma ca sunt groupies fanii ei.

  Intrebarea mai buna este de ce sunt atat de putine bloggerite pe general. Asta da. Ca in materie de vizibilitate si numar, in mod cert, pe blogosfera nenisata, generalista, diferenta este mult in favoarea bloggerilor. Asta poate vine pana la urma atat din „chintesenta” femeii (ca sa te parafrazez) care, fara nici o urma de autoironie sau rautate, se focuseaza exact pe zonele la care este buna: copii, bucatarie, frumusete, casa, ingrijire. Si asta se vede clar din bloguri. QED.

  Hugs

 13. Nu am nicio statistică la îndemână care să mă facă să cred că unii sunt mai mulţi sau mai puţini decât ceilalţi. Deci depinde de percepţia fiecăruia şi de subiectele pe care vrea să le citească. Strict statistic sunt mai multe femei pe Terra, deci şi în România. Logic ar fi să fie şi mai multe femei în blogosferă decât bărbaţi.
  Iarăşi, strict statistic, sunt mai multe cititoare decât cititori (Cristi, care-i şi ziarist, o ştie). Din nou, logic ar fi ca şi în rândul celor care scriu să predomine doamnele.
  În cele din urmă, întrebarea din titlu nu e bine pusă. Pe de altă parte, într-adevăr, sexul celui cu un blog contează mai deloc. E important ce scrie, ce transmite.

 14. Nu prea gasesc relevanta prezentarii unei statistici Elance aici, dar ma rog, nu pretind a le sti pe toate! :))
  Strict legat de topic, pot spune ca in 2 ani de MWB, de cand tot filtrez asiduu blogosfera, am intalnit mai multe bloggerite decat bloggeri, de fapt ponderea e ceva de genul 60%-40% in favoarea bloggeritelor! Ca multe nu sunt de top(ce inseamna asta, nu pot defini exact) e o alta problema, dar stiu ca multe dintre bloggerite sunt femei casatorite, cu familii si copii, de unde rezulta ca blogul reprezinta, cred, pentru multe bloggerite doar acel moment de relaxare pe care si-l permit sa si-l acorde, poate si de asta sunt mai putin consecvente in a publica pe blog!
  Pana la urma e simplu, cariera(blogging) ori familie, una din doua, singura sansa de a le avea pe amandoua este sa aiba un job ce le permite o astfel de combinatie!
  A sunat cam misogin, dar pana la urma trebuie spus si adevarul, intr-o casa/familie, femeia le cam face pe toate, barbatul e cu ale lui si rareori isi aminteste de treburi casnice! :D
  In alta ordine de idei, se poate face si o statistica sumara, doar urmarind principalele grupuri de bloggeri prezente pe facebook, de unde iar rezulta in mod clar ca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri!
  Divagand putin, barbatii nu prea se simt in largul lor in lumea asta a bloggingului, poate si de asta cauta mereu antreprenoriatul, ideile de afaceri ce deriva din blogging sau de ce nu, multi merg direct spre webmastering, programare etc..!

 15. N-am cantarit niciodata chestia asta, dar pot sa spun cert ca eu citesc mai mult bloggeri decat bloggerite. Nu este o chestiune personala, este un paft, pur si simplu :)

  Si cred ca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri, cel putin asa am impresia. Unele femei nu-si epuizeaza cele 8000 de cuvinte pe zi si atunci blogul este o cale de scapare. Si asta poate ma duce cu gandul ca sunt mai multe :)

 16. Sunt muuulte bloggerese :) ( asta ca sa nu folosesc un diminutiv)… sigur mai multe decat barbati chiar daca ne cam vine greu sa recunoastem.
  Si acum sa va dau un exemplu
  Tot verificand sursele de trafic am avut un mic soc cand am vazut ca dupa un comentariu pe un blog de fashion am primit aproape instantaneu vreo 20 de vizite … si nici macar nu era cine stie ce comentariu. De pe niciun blog de mascul feroce :)nu am primit atatea vizite intr-o singura zi.

 17. Foarte interesant articolul:)
  Nu stiu daca sunt mai multe bloggerite decat bloggeri dar pot sa spun din experienta proprie ca Roxana Nasoi are dreptate cand spune ca multe dintre bloggerite nu se preocupa de partea de SEO si culmea e ca parca nici nu vor sa invete si despre partea asta mai tehnica a bloggingu-ului.
  Si mai are dreptate cand spune ca nu vor sa genereze profit din blogul lor. Resping aceasta idee de parca asta ar fi ceva rusinos.
  Din pacate se multumesc cu putin si se limiteaza la a isi promova ideile intr-un cerc restrans neintelegand de fapt ca informatia pe care o detin, pentru a fi de folos, trebuie sa ajunga la cat mai multi oameni iar pentru asta ai nevoie de promovare si de a iti crea acea identitate proprie din mediul virtual.

 18. Pingback: O leapsa sportiva si suportiva | Alex Zaharia

 19. Tocmai m-ai facut curioasa si am tras cu ochiul in Google Reader sa vad la mine cum stau lucrurile. A iesit o marja de aproape 50-50. Cred ca diferenta mare vine de la faptul ca majoritatea oamenilor cu blog aflati in top sunt barbati, pe cand domnite sunt ceva mai putine. Dar nu as spune ca e un lucru neaparat rau. Si tot din reader-ul personal citire, pot spune cu siguranta ca domnii sunt cei orientati spre nise aparte, cu plan de business, si care se vede ca sunt intr-un fel motivati sa faca din blog un second-job. Pe cand domnitele (cu ceva exceptii, bineinteles), scriu mai rar, mai poetic, un fel de jurnal personal. Eu nu ma plang ca nu sunt in top, caci stiu clar ca nu am investit timpul si energia necesara. La urma urmei, depinde daca privesti in top 100 sau in ansamblu.

 20. Nu conteaza numarul lor, cat calitatea. Chiar daca statisticile arata un nr mai mic de bloggeri de sex feminin, cele care sunt s-au facut remarcate. Iar acest lucru e tot ce conteaza pana la urma.

 21. Pingback: De ce sunt puţine bloggeriţe în online-ul Românesc? «

 22. O posibila explicatie ar putea fi ca in aceasta zona, in care identitatea este frecvent fictiva, VIOLUL la figurat, are mare ,,densitate,,. Pe de alta parte, tema pusa in discutie, poate avea si artificialitate, in sensul ca cantitatea de bloggerite a fost masurata sau este vorba de VIZIBILITATE?

 23. Nu ştiu dacă-s mai puţine bloggeriţele, dar ştiu un motiv din care-s mai puţin vizitate. Ilf, Petrov, Caragiale, O. Henry, Jerome K. Jerome, Topârceanu, Păstorel, Mark Twain, Ioan Groşan… Iată nişte autori remarcaţi prin umor. Aoleu, îl uitasem pe Ion Pribeagu! Câte autoare având aceeaşi calitate şi notorietate putem înşirui?

 24. femei blogger sunt cu siguranță mai multe, după 7 ani de blogging sunt sigură că așa este. diferența de vizibilitate dintre ele și ei ține puțin de tehnic, de orientarea blogului, de nișa pe care mergem. femeile nu țin neapărat să monetizeze ceea ce fac, nu sunt neapărat interesate de page rank, seo, topuri, traficuri… uite, de pildă iau blogul meu pe care nu pun taguri deși se spune că e bine, de bine… de bine pentru ce? în plus femeile au o mai mică deschidere spre offline. dincolo de calculator se simt ok, confortabil, pot discuta despre tot ce le preocupă cu multă sinceritate, investesc timp dar le este greu să se deplaseze, să participe la întâlniri, să se arate. și mă gândesc când spun aceasta la întâlnirea programată a clubului nostru literar, club care există de doi ani. în toamnă, când am spus gata, ne vom vedea… m-am văzut cu Tudor și soția lui.. deci no comment. iar ponderea celor care scriu în acest club este de 80-90% femei…

 25. Pingback: Blogosfera … FEMININA! | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

 26. După ce am citit articolul și comentariile, eu conchid așa: Nu sunt puține femei – blogger, dimpotrivă. Sunt însă mai puțin vizibile decât bărbații – blogger, fiindcă, pe de o parte, femeile sunt ceva mai atehnice și nu se pricep la SEO, pe de altă parte multe sunt mulțumite doar să își spună părerile și trăirile pe blog, neinteresându-le vizibilitatea, numărul de vizitatori, PR etc.

 27. Sunt chiar foarte multe femei care au blog/site.
  Multe dintre ele isi scriu ideile si sentimentele, altele scriu multe povesti si poezii, dar scriu si despre altele.
  Ideea este ca multe dintre ele scriu despre subiecte care nu pot fi catalogate drept trendy – desi au o importanta mai mare, cosider eu – si de asta nu sunt asa vizibile.

 28. De ce e o „greseala” sa nu intri in blogosfera, cum zice Denisa? Poate nu toti/toate ne dorim asta si suntem multumiti de ce avem in acest moment :) Poate nu vrem sa fim A-listeri, B-listeri, poate vrem doar sa fim, sa scriem public, dar nu chiar foarte public. Poate nu vrem sa fim parte din statistici nu dintr-un gest de fronda, ci pentru ca nu este o prioritate pentru noi.

  Ah, da, sunt de acord totusi ca e o greseala pentru cei care chiar vor sa fie top of the class, dar nu fac nimic in privinta asta. Un fel de „vreau sa castig la LOTO, dar nu particip”.

  1. E o greşeală pentru că dacă nu interacţionezi cu blogosfera, nu ştim de tine. Nu de tine în particular, de bloggeriţele care preferă să scrie „pentru ele”. Or aşa ceva nu există: scrii pentru tine? Atunci parolează-ţi blogul sau scrie în Word.
   Pentru că iată, dacă scrii doar „pentru tine şi câteva cunoştinţe”, nu apari în statistici. Nu ştie lumea despre tine. Iar dacă nu-ţi doreşti asta… de ce ai intra la Chinezu să citeşti despre cum nu prea sunt bloggeriţe în .ro?

 29. Pingback: „Tu pe cine vrei bloggeriţă pe adevarul.ro?” Poveştile femeilor din blogging şi de ce sunt puţine

  1. Cui îi pasă, nu-i aşa? Ei bine, ţie. Tocmai ai arătat că articolul nu este lipsit de interes. Cât despre esenţă… noi să fim sănătoşi, dar un articol la care au contribuit 13 oameni este mai „plin” de esenţă decât un comentariu anonim.

 30. usoara discriminare as spune :P nu cred sub nicio forma ca sunt mai putine bloggerite, cel putin la fel de multe, dar nu se bat la fel de tare cu pumnul in piept precum …bloggerii :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.