Până la urmă ce înțelegeți voi din CSR?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

În urmă cu vreo 2 ani, scriam asta. Și rămân consecvent și ferm pe poziții. Cu permisiunea dumneavoastră, mă plagiez singur: ”prefer de jdemii de ori un CSR, bun sau prost, atâta vreme cât cineva câştigă ceva, cât de puţin, dintr-o astfel de campanie, decât o reclamă care, de multe ori, în afară că mă prost-dispune, altceva nu îmi aduce.”

Comisia Europeană a definit recent CSR ca fiind “the responsibility of enterprises for their impacts on society”. Mie îmi place foarte mult definiția asta. Pentru că e scurtă, concisă, dar teribil de ofertantă în ceea ce privește înțelesurile pe care această formulare le are. Și îmi mai place pentru că fiecare companie înțelege ce vrea din asta și acționează în consecință. Îmi place, zic, pentru că așa se vede cam cât contează pentru companii impactul lor asupra societății în care activează și de unde (că nu am cum să o zic altfel) își trag profitul.

Mă uitam, spre exemplu, la bilanțul celor de la Unilever la un an de la implementarea Planului pentru un Stil de Viață Durabil. De altfel, de aici mi-a venit și ideea acestei postări. Nu e campanie sau nu știu ce, doar că vreau să pornim de la un caz concret și să discutăm aplicat, nu doar cu definiții și păreri teoretice. Și vă rog să vă mai uitați o dată la ce am zis în citatul de mai sus. Căci chiar cred că ce face o companie prin politicile de CSR e muuuult mai fain decât orice altă comunicare comercială. Căci, asta trebuie stabilit din start, și CSR face parte din categoria comunicarilor comerciale. Doar că alea faine :D

Văd în bilanțul cu pricina următoarele:
• Aprovizionarea cu materii prime din surse sustenabile – 24% din materia primă din agricultură provine din surse sustenabile
• 100% din electricitatea utilizată în Europa provine din surse regenerabile

Veți spune că fazele astea două nu prea au mare legătură cu viața noastră, aia de zi cu zi, împovărată de griji. Dar ce tare v-ați înșela… Căci cele două sintagme ”surse sustenabile” și ”surse regenerabile” sunt extrem de importante pentru viitorul nostru. Chiar dacă, din păcate, mulți dintre noi alegem să nu ne intereseze. Îmi pare rău că nu pot să insist asupra acestor lucruri, dar ne-am lungi prea tare. Dar puteți ori să mă credeți pe cuvânt, ori să vă documentați singuri.

Dacă preferați chestiuni mai practice, ca să zic așa, hai să povestim despre spălatul pe mâini. Nu ridicați sprânceana, căci acestă acțiune banală este teribil de importantă în alte zone ale lumii, unde infecțiile diareice și respiratorii, cauzate și de nespălatul pe mâini, fac ravagii. Brandul Lifebuoy (este prima dată când aud de el…) derulează programul prin care îi învaţă pe copii să se spele pe mâini în momentele cheie ale zilei, în 23 de ţări, printre care Bangladesh, Sri Lanka, India, Indonezia, Africa de Sud si Ghana. Programul a atins 48 de milioane de persoane până la finalul anului 2011. Mi se pare fabulos. Știți vreo reclamă care să aibă asemenea rezultate pentru societate? Exact, nu prea.

Alt exemplu: am fost unul din cei care am susținut programul educativ „Igiena acasă și la școală”, derulat de Domestos. Pentru că am văzut cât de important este pentru un copil (care are cu totul și cu totul alte priorități decât am vrea noi să aibă) să fie informat despre cât de importantă este igiena. Poate că pare puțin lucru să zici că i-ai spus unui copil cât de important este să se spele pe mâini, dar când personalizezi și spui că i-ai spui lui Andrei asta și Iuliei și Mariei și ai văzut că au înțeles și că vor avea mai multă grijă și înmulțești asta cu câteva mii, rezultatul devine teribil de frumos.

Am dat doar câteva exemple. Mai sunt destule. Chiar vă rog să le ziceți aici, dacă le știți și credeți că sunt utile pentru discuția noastră. Pentru că am avea de învățat toți din asta. Mai ales companiile pentru care CSR e doar o pagină dintr-un manual prăfuit, uitat pe un raft și mai prăfuit de un board și mai prăfuit…

PS Am ales bilanțul Unilever ca punct de plecare pentru simplul motiv că ei mi-au trimis mail cu el. Și, de curios, l-am citit. Și, ca urmare, mi-a venit această idee de postare.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Până la urmă ce înțelegeți voi din CSR?”

 1. ECO-ROM Ambalaje – Colectează selectiv, șefu’. Îmi cam place. Are toate componentele comunicării comerciale, dar are componenta comunitară corespunzătoare. Zice mintea mea.

 2. Pingback: Are șanse colectarea selectivă? | Inca.ro

 3. RBS Romania.

  Si pot sa iti zic 2 campanii in care s-au implicat alaturi de AIESEC Romania (organizatia de studenti in care sunt), pe langa alte campanii cu alte ONG-uri: „Sustainability Educational Program” (Educatie pentru dezvoltare durabila) care s-a adresat studentilor si Money Sense „un program de educatie financiara adresat pe de o parte tinerilor din licee si universitati, iar pe de alta parte clientilor si, in general, oricarei persoane care are nevoie de informatii pentru a lua decizii corecte in privinta gestionarii finantelor personale si a utilizarii serviciilor bancare. Programul este derulat in parteneriat cu Fundatia CREDE, AIESEC Romania si Academia de Stiinte Economice, Facultatea de Relatii Internationale.” (de pe site-ul responsabilitatesociala.ro)

  :D Cam asta imi vine in minte acum

 4. Dupa succesul inregistrat prin organizarea actiunilor “Saptamana familiei, saptamana fara TV” si “Flashmob-ul copiilor”, Zibo.ro demareaza incepand cu 1 octombrie 2012 actiunea:

  Scoala pentru o Romanie Verde

  "Saptamana familiei, saptamana fara TV" – editia a III-a a avut loc in saptamana 2-6 aprilie 2012. In cadrul acestei actiuni 121.702 copii au beneficiat de BILETUL de INTRARE GRATUITA oferit de Zibo.ro la cele peste 250 de muzee, gradini zoologice si botanice.

  "Flashmobul copiilor" – a fost organizat in 1 iunie 2012. La actiune au participat peste 19.000 de copii din peste 250 de scoli, care la aceeasi ora au transmis parintilor mesajul: “Mami, tati, astazi ai timp sa petreci cu mine o ora?”
  Actiunea a fost mediatizata de Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, Romania TV, numeroase posturi de televiziune si radio locale, presa scrisa, online.

  Va las pe voi sa decideti cat de responsabili suntem noi, cei mici de la Zibo.ro.

 5. Pingback: Acesta este un mail primit din partea unei PRiste • Chinezu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)