Voi ce ați vrea de la o aplicație mobilă de turism?

Petruș răspunde încă o dată provocării mele de a se da mai deștept ca mine când vine vorba de a aprecia aplicațiile înscrise la Smart IT și îmi trimite textul de mai jos, pentru care îi mulțumesc :) Și vă aștept și pe voi cu niște guest posturi aici pe chinezu.eu despre aplicațiile cu pricina.

Cum cu câteva luni în urmă am făcut o afirmație nu tocmai potrivită despre aplicația Paradise Travel, m-am simțit dator cu câteva explicații și sugestii, aşa cum îmi stă în fire atunci când fac astfel de review-uri.

Mulți dintre cei familiarizați cu testarea de aplicații vor spune că nu este o aplicaţie în sine, fiind mai degrabă un mobi site al sitului-ului debrowser al agenţiei de turism Paradise Travel, ce agregă RSS feed-urile din toate paginile sitului de browser, streaming-uri video de pe YouTube sau audio de pe sensation.com şi vibefm.ro, fluxurile de mesaje de pe Twitter şi Facebook, posturile de pe blogul agenției sau fluxuri de știri.

Sunt de părere că este o modalitate de marketing agresiv atât timp cât nu facilitează oferirea de suport către consumatorul serviciilor agenţiei pre-călătorie, în timpul călătoriei, post-călătorie. Cel puțin așa văd eu lucrurile. Înclină mai mult spre o formă de suport pre-călătorie din punct de vedere al formării deciziei de cumpărare. Sunt de părere că documentarea înainte de călătorie nu se poate face strict pe telefon. Oamenii au nevoie de recenzii și alte surse de documentare. Şi aici observ un inconvenient: ofertele sunt prezentate succint cu trimitere către situl neoptimizat pentru mobil al agenţiei. Nu știu câți dintre voi s-ar chinui să navigheze de pe mobil în sit pentru mai multe detalii. Din punctul meu de vedere, aş putea scăpa de sentimentul ăsta de agresivitatate, dacă, după instalare, aş avea posibilitatea să selectez ce tipuri de oferte mă interesează, fluxul de mesaje livrate de aplicaţie fiind mult mai redus şi cu siguranţă croit pe nevoile mele.

Trebuie să fie un mini ghid turistic care să acopere destinaţiile ce fac parte din oferta agenţiei, cu imagini reprezentative, cu informaţii legate de reţeaua de transport din acele destinaţii, obiective, locuri de petrecere a timpului liber etc.

Cât despre secțiunea de știri, nu o găsesc utilă atât timp cât se axează pe știri tematice. Utilizatorul ar putea fi interesat de știri generaliste despre orașul în care se află. Așa poate fi ținut la curent cu evenimentele din zona respectivă. O categorisire a știrilor pe țări, orașe ar rezolva parțial această problemă.

Găsesec opţiunea de LiveAlbum o funcţionalitate ce poate fi exploatată de către agenţie. Pozele pe care utilizatorul le face să fie urcate în acelaşi timp pe contul de Facebook al utilizatorului, dar şi într-o aplicaţie de Facebook a agenţiei. Bineînţeles, e nevoie de un micdisclaimer prin care utilizatorul e înştiinţat despre faptul că cedează o parte din drepturi sau în totalitate agenţiei, ce poate folosi imaginile în scopuri de marketing.

Voi ce ați vrea de la o aplicație mobilă de turism?

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Voi ce ați vrea de la o aplicație mobilă de turism?”

  1. Constat aici, ca nu se face distinctia între Agentie de Turism, ghid turistic, sistem de rezervari si punct de informare. Rog sa evaluati definitile , si sa comentati in cunoștință de cauza. Ceea ce spui tu aici, Draga domnule, este ca ți-ai dori un amalgam din toate acestea, ceea ce Paradise Travel nu va fi niciodata. Ramanem la stadiul de Agentie de turism! Dar, Per ansamblu subliniezi bine ceea ce am devenit ca natie….in loc sa ne axam strict la ceea ce trebuie sa Facem, si sa ne vedem fiecare de „bucata” noastră, avem senzatia ca le știm pe toate! Concluzie: Paradise Travel va rămâne Agentie de turism si atat!

  2. @Valentin, sa inteleg ca Trip Journal e punctul tau de referinta in ceea ce priveste aplicatiile de turism?

    @Fyfy, mie nu mi-a placut niciodata sa stau de vorba cu oameni agitati sau lipsiti de viziune, dar de data asta am sa fac o exceptie.

    E normal sa existe pareri diferite avand in vedere pozitia partilor implicate: voi ca si agentie direct implicata in industrie si eu ca utilizator care si-ar dori ceva mai mult de la produsele voastre. Nu cred ca un exercitiu de imaginatie ar trebui sa va afecteze asa de mult, dar e dreptul vostru sa va aparati produsul.

    Cat despre rolul unei agentii de turism, cred ca acopera cate putin din fiecare arie mentionata. Am inteles de prima data mesajul, acela ca se doreste o aplicatie cat mai simpla posibil. Asta nu inseamna ca utilizatorii nu au voie sa isi doreasca mai mult. E alegerea voastra ca si agentie daca implementati sugestiile venite din partea utilizatorilor sau nu.

    Cat despre ce nu va fi Paradise Travel, mai trebuie sa adaugati pe lista discoteca si agentie de stiri :). A, si sa nu confundam sistemele de rezervari (in ceea ce am scris nu cred ca am sugerat asa ceva) cu cataloagele online (fie ele si mobile) cu unitati de cazare. Eu unul am viziuni diferite asupra acestor doua aspecte.

    O zi buna!

  3. @Petrvs
    Ceea ce s-a scris mai sus, este un punct major in incompetenta a ceea ce se numeste TURISM in Romania. Amestecam lucrurile, pentru ca unii cu ”viziune si neagitati”, sustin puncte de vedere incompetente cu un domeniu foarte bine definit. Bafta in a gasi ceea ce iti doresti, prin viziunea de care dai dovada…..

  4. Pingback: Finaliștii competiției Smart IT, la masa rotundă pentru desemnarea câștigătorilor | Ghid Turistic Digital 2.0

  5. Pingback: Pachete turistice complete la one stop shop | Ghid Turistic Digital 2.0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.